Sådan bevarer du feriestemningen trods kaos i lufthavnen

Sommerferien er for alvor skudt i gang, og det skaber køer ikke blot på vejene, men også i lufthavnene.  Personalemangel, strejker og tabt bagage har, ligesom sidste år, efterladt mange lufthavne i kaos. I denne artikel får du vores tips til at komme sikkert frem til din destination. Forsinkelser i lufthavnen, aflyste fly og mistede bagage lægger en dæmper på feriestemningen i hele Europa. Mange europæiske lufthavne kæmper med personalemangel, strejker og ikke mindst den store travlhed i højsæsonen for flyrejser. I denne artikel får du vores tips til en god start på din sommerferie.

I ugen før afrejse

Planlægning er ekstremt vigtigt i øjeblikket, og du bør altid tjekke din afgang i dagene før afrejse. Rejsende bør tjekke med rejsebureauet tre dage i forvejen for at se, om der har været forsinkelser eller aflysninger. Det samme gælder for online bookinger. Har du booket din flyrejse via internettet, bør du altid tjekke bookingen på hjemmesiden. Dagen før flyvningen er det tid til at checke ind. Hvis det er muligt, bør rejsende checke ind i lufthavnen hjemmefra. Alternativt kan du printe dit boarding-pas i forvejen. Det er også stadig vigtigt at kontrollere adgangskravene vedrørende Corona. Læs også om en eksperts sikkerhedstjekliste til rejser i sommeren.

I lufthavnen

Når det kommer til afrejse, er det vigtigt at ankomme i lufthavnen i god tid– tre til fire timer er optimalt. Du bør dog altid tjekke dit flyselskabs krav om mødetid. Du kan med fordel aflevere din bagage aftenen før og have alt klar ved sikkerhedskontrollen. Det betyder, at du har taget din bærbare computer ud af bagagen, adskilt væsker samt fjernet dit ur og dine smykker. Pak derfor altid elektronik og væsker øverst i din bagage, så det er nemt at få ud i bakken i sikkerhedskontrollen. Væsker i beholdere over 100 ml vil ikke blive tilladt gennem sikkerhedskontrollen – pak dem i din kuffert i stedet. Derudover skal væsker i håndbagagen pakkes i en gennemsigtig, genlukkelig pose på max 1 liter. Der må kun medbringes én pose per person. Det er vigtigt at dine elektroniske enheder er opladet, da du ikke må tage dem med på flyet, hvis de ikke tænder. Læs også om Palma de Mallorca lufthavn: Slut med at adskille væsker og elektronik fra håndbagagen.

Hvad hvis flyet aflyses?

Forsinkelser og aflysninger mindre end 14 dage før afrejse er dækket af EU’s forordning for flyforsinkelser (Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 261/2004). Er din rejse derimod blevet aflyst mere end 14 dage før planlagt afrejse, stiller sagen sig noget anderledes. Du kan læse mere om dine rettigheder i forbindelse med forsinkede eller aflyste fly her.

Har du ikke booket endnu?

Tænk nøje over, hvilken flyforbindelse du vælger, hvis du stadig planlægger at booke din flyrejse via internettet. Flyselskaberne har forbindelser med en times mellemlanding. Det er for kort tid. En times mellemlanding giver kun stress. Der skal planlægges mindst to timer til flyskift. Hvis det er muligt, så undgå helt ”connecting flights” og flyv direkte. Rejser bestående af flere ruter bør købes direkte hos ET flyselskab, eller hos en rigtig rejsearrangør, der er dækket af loven om pakkerejser. Alternativt book dine billetter fra en billetformidler og allerhelst direkte hos flyselskabet. Når du booker din flyrejse, så undgå flyvninger på spidsbelastningstider med stor travlhed og aktivitet. Ofte er tirsdage og onsdag mindre travle, mens det typisk er både dyrere og travlere at rejse tæt på eller i weekenden. Fredag aften og lørdag morgen er nogle af travleste tidspunkter i mange lufthavne. Ønsker du at rejse i weekenden, anbefales det, at du rejser før kl.4. Dette skyldes, at færre mennesker gider (eller i det mindste foretrækker) at rejse så tidligt. Læs også om hvordan du kommer hurtigt og nemt igennem lufthavnen.

Asta has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 467 €

Cecilie has flown with EasyJet and has received: 388 €

Bent has flown with KLM and has received: 623 €

Tommy has flown with EasyJet and has received: 623 €

Thea has flown with Ryanair and has received: 383 €

Ida has flown with Ryanair and has received: 383 €

Lars has flown with Ryanair and has received: 383 €

Leif has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 1.246 €

Henrik has flown with Ryanair and has received: 958 €

Jákup has flown with British Airways and has received: 388 €

Jan has flown with Scandinavian Airlines System and has received: 623 €

Eva has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 582 €

Anna Sofie has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 194 €

Maja has flown with KLM and has received: 623 €

Linda has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 623 €