Jordpersonalet i Lufthansa strejker onsdag d. 7. februar – op mod 90 procent flyafgange aflyst

Flyselskabet Lufthansa og dets kunder står over for den næste omfattende strejke, da selskabets jordpersonale nedlægger arbejdet i 5 tyske lufthavne onsdag morgen d. 7. februar. Hundredvis af flyvninger og mere end 100.000 passagerer forventes at blive berørt. Hvad det betyder for passagererne, og hvorfor de strejker, får du svar på i denne artikel. Strejkebølgen i Tyskland viser ingen tegn på at aftage. Efter at Deutsche Bahns lokomotivførere, buschaufførerne i den offentlige transport og sikkerhedspersonalet i 11 lufthavne nedlagde deres arbejde i forrige uge, følger Lufthansas jordpersonale nu trop. "På grund af strejken antager vi i øjeblikket, at omkring 10 til 20 procent af Lufthansa Airlines' tidsplan vil være mulig den 7. februar," fremgår det på Lufthansas hjemmeside tirsdag. Fagforeningen Verdi har opfordret til en heldagsstrejke som led i en konflikt om lønninger til dets jordpersonale, der arbejder med vedligeholdelse til passager- og flyhåndtering. Det drejer sig om 25.000 ansatte. Arbejdsnedlæggelsen kommer oven i en lang række konflikter, der har stået på i flere måneder i Tyskland, hvor inflationen, der æder købekraften op, øger spændingerne mellem medarbejdere og ledelse i de årlige prisforhandlinger.

Hvornår begynder Lufthansa-strejken?

Allerede onsdag kl. 4 skal jordpersonalet forlade deres arbejde, og de må først genoptage det kl. 7:10 torsdag den 8. februar. Strejken kommer til at påvirke fem af Tysklands travleste lufthavne i Frankfurt, München, Hamborg, Berlin og Düsseldorf.  Alene i München lufthavn var der planlagt omkring 400 Lufthansa-flyvninger onsdag. Mellem 80 og 90 procent af Lufthansas planlagte flyvninger forventes at blive aflyst. Det betyder, at op mod 100.000 passagerer må finde en alternativ rejseform. Passagerer med fly booket på disse datoer blev informeret om aflysninger og ombookingsmuligheder fra omkring kl. 16 i mandag d. 6. februar via e-mail eller Lufthansa-appen. De rådes til regelmæssigt at tjekke for opdateringer. Hvis flyvninger aflyses med kort varsel, og der ikke er nogen passende alternativ flyvning, tillader flyselskabet normalt passagerer at konvertere deres billet til en Deutsche Bahn-togbillet uden gebyr.

Hvad er stridspunkterne i den kollektive forhandlingskonflikt?

De ansatte, der er opfordret til at strejke, vedrører Lufthansa, Lufthansa Technik, Lufthansa Cargo samt Lufthansa Engineering & Operational Services, da parterne endnu ikke er kommet frem til enighed i de igangværende overenskomstforhandlinger. Verdi kræver en lønstigning på 12,5 procent for de ansatte eller en stigning på mindst 500 euro (3.730 kroner) mere om måneden i en periode på tolv måneder. Derudover skal der være en inflationskompensationsbonus på koncernplan på 3.000 euro (22.400 kroner). Der er også behov for bedre arbejdsvilkår for personalet for at yde bedre service til passagererne. Kommer Verdi og Lufthansa ikke frem til en enighed, er det ikke usandsynligt, at den næste strejke er længere end blot en dag. Den næste forhandlingsrunde er planlagt til den 12. februar i Frankfurt. Ifølge Verdi er der aftalt yderligere tre runder. Læs også om større strejke i 11 tyske lufthavne.

Asta has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 467 €

Cecilie has flown with EasyJet and has received: 388 €

Bent has flown with KLM and has received: 623 €

Tommy has flown with EasyJet and has received: 623 €

Thea has flown with Ryanair and has received: 383 €

Ida has flown with Ryanair and has received: 383 €

Lars has flown with Ryanair and has received: 383 €

Leif has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 1.246 €

Henrik has flown with Ryanair and has received: 958 €

Jákup has flown with British Airways and has received: 388 €

Jan has flown with Scandinavian Airlines System and has received: 623 €

Eva has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 582 €

Anna Sofie has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 194 €

Maja has flown with KLM and has received: 623 €

Linda has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 623 €