Rejseboom eller rejsekaos?

Kæmpekøer til pasbestilling, rejsefeber efter Corona har sammen med krigen i Ukraine og en række strejker i luftfarten skabt en perfekt storm, der kan betyde en ganske udfordrende sommer for Europæiske rejsende. To års opsparet rejselyst, et lukket russisk luftrum, strejker og strejkevarsler blandt piloter og lufthavnspersonale, flaskehalse i pasbestillingen, nye flyselskaber og en luftfartsbranche, der skal tilbage i gear efter Corona-pandemien. Der er lagt i kakkelovnen til en spændende sommer for de europæiske rejsende. For at undgå at blive ramt, bør du som passager iagttage en række forskellige forholdsregler, der hver især kan minimere risikoen for problemer.
  1. Kontrollér dit pas. Rigtig mange har glemt at forny passet under Corona-nedlukningen. Derfor ligger der ekstra mange udløbne pas rundt om i danskernes skuffer. Lige nu er der desuden ekstra lang ventetid i mange kommuners borgerservice. Flere steder skal du vente mere end 3 uger, før du kan komme til. Da selve produktionen også tager et par uger, og du skal bestille tid til afhentning, kan der gå op til 5-6 uger før dit nye pas er i hus. Husk også at børnepas typisk udløber hurtigere, så tag et check på hele familiens pas med det samme. Læs mere om passituationen på Ekstra Bladet.
  2. Hvis du ikke køber pakkerejser, bør du så vidt muligt bestille billetten direkte hos flyselskabet. En del såkaldte billetformidlere er meget vanskelige at komme i kontakt med, når der opstår problemer. Sammensætter du din rejse af flere flyafgange via en billetformidler, får du ikke hjælp til andet end den forsinkede/aflyste del. Det kan blive dyrt. Desuden er flere rejser blevet aflyst akkurat udenfor den obligatoriske kompensationsdækning. Det kan give yderligere problemer. Det har Forbrugerrådet TÆNK afsløret, og vi har skrevet om det her
  3. Kontrollér din rejseforsikring. Både vedr. forsinkelser og aflysninger og i forhold til, hvordan policen definerer ”Uforudsete begivenheder”. Som eksempel blev den overenskomststridige baggagestrejke i Kastrup (feb. 2022) defineret som en uforudset begivenhed, og derfor ikke dækket hos langt de fleste forsikringsselskaber. Pilotstrejken i 2019 (SAS) er først i 2022, ved dom, blevet klassificeret som ”ikke uforudset”, og derfor dækningspligtig. Det betaler sig derfor at kende sin forsikring. Mange familieforsikringer har, sammen med passagerforordningen, udmærket indbygget dækning af almindelige ferierejser. Derfor kan det betale sig at undersøge, om man allerede har dækning, inden man køber ekstraforsikringer hos fx en billetformidler.
  4. Forbered dig på forsinkelser. Sørg for at have lidt snacks med til børnene (Husk at det skal kunne passere security) og gerne lidt adspredelse i form af lommespil, tegnegrej eller lignende. Find i forvejen ud af, hvor du skal henvende dig i tilfælde af forsinkelse eller aflysning. Det kan være en fordel ikke at ende sidst i køen.
Og bevæbn dig ellers med tålmodighed – det er jo ferie og dejligt, at vi atter kan rejse

Asta has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 467 €

Cecilie has flown with EasyJet and has received: 388 €

Bent has flown with KLM and has received: 623 €

Tommy has flown with EasyJet and has received: 623 €

Thea has flown with Ryanair and has received: 383 €

Ida has flown with Ryanair and has received: 383 €

Lars has flown with Ryanair and has received: 383 €

Leif has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 1.246 €

Henrik has flown with Ryanair and has received: 958 €

Jákup has flown with British Airways and has received: 388 €

Jan has flown with Scandinavian Airlines System and has received: 623 €

Eva has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 582 €

Anna Sofie has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 194 €

Maja has flown with KLM and has received: 623 €

Linda has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 623 €