Palma de Mallorca lufthavn: Slut med at adskille væsker og elektronik fra håndbagagen

Palma lufthavn på ferieøen Mallorca gør med sit nye sikkerhedssystem det langt nemmere og hurtigere at være flyrejsende.  Palma de Mallorca Lufthavn, også kendt som Son Sant Joan, har netop installeret sit nye sikkerhedssystem. Det betyder, at flydende væsker ikke længere skal fjernes fra håndbagagen og placeres i en lukket plasticpose. Ligeledes er det heller ikke længere nødvendigt at fjerne elektronik fra håndbagagen, før den passerer lufthavnens sikkerhedsscanner. Det nye system er en del af det enorme fireårige projekt til 559 millioner euro, som ombygger og moderniserer hele Son Sant Joan lufthavn. De nye scannere vil give sikkerhedspersonalet et krystalklart 3D-billede af alt, der befinder sig i de rejsendes tasker. Ifølge den spanske lufthavnsdirektør, Tomás Melgar, er de nye scannere udstyret med mere moderne sikkerhedsfiltre, og de skaber positive resultater med hensyn til sikkerhed og kvalitet. "Tiden er inde til at gennemføre en omfattende opgradering af faciliteterne, da de har været de samme i mere end 25 år,” fortalte Melgar til mediet Mallorca Diario. To ekstra check-in-skranker og bagageudleveringskarruseller vil yderligere fremme ankomst- og afgangskvaliteten. I øjeblikket afprøves lignende 3D-scannere i Heathrow Lufthavn i London. Hvis scannerne indsættes, kan sikkerhedsreglerne for væsker og elektronik i håndbagagen blive skrottet i Storbritannien i 2024.

Hvad er sikkerhedsreglerne for væsker og elektronik i håndbagagen?

I øjeblikket kræver Palma lufthavn – ligesom alle andre lufthavne i Europa - at passagererne fjerner alle væsker fra deres håndbagage og placerer dem i en klar plastikpose før de passerer security. Hver væske eller flydende stof i håndbagagen skal medbringes i beholdere, der maksimalt må rumme 100 ml. Elektronik såsom bærbare computere, powerbanks, e-cigaretter og batterier skal også fjernes fra håndbagagen og placeres i en separat bakke, når de kører gennem lufthavnens sikkerhedscanner. Powerbanks op til 27.000mAH (100Wh) må tages med ombord på fly i håndbagage, og kapaciteten skal være tydeligt angivet på opladeren.

Hvorfor skal du fjerne væsker og elektronik i lufthavnen?

Væskerestriktioner blev indført i 2006, efter at det britiske politi afslørede et terrorplot, hvor eksplosive anordninger var blevet forklædt i sodavandsflasker. Nye CT-scannere (Computertomografi), der ligner dem, der anvendes på hospitaler, er i stand til at overvåge passagerernes håndbagage og identificere sprængstoffer uden behov for at fjerne væsker. Denne teknologi kan også fjerne behovet for begrænsninger af væskekapaciteten. På samme måde kan bærbare computere bruges til at skjule sprængstoffer eller våben. Elektronik kan desuden også blokere andre genstande fra at blive set på sikkerhedsscanninger. Lithiumbatterier, herunder powerbanks, har i mellemtiden været kendt i sjældne tilfælde at kunne antænde. Derfor er de ikke tilladt i lastrummet og skal adskilles, så personalet i security kan vurdere, om deres kapacitet passer inden for sikkerhedsbegrænsninger. Læs mere om CT-scannere og hvordan de fungerer i denne artikel.

Vil det nye sikkerhedssystem reducere køerne i Mallorca lufthavn?

Efter en sommer med køkaos på grund af personalemangel i Palma lufthavn vil det nye sikkerhedsteknologi højst sandsynlig forbygge liggende episoder. Kravet om at fjerne væsker og elektronik medfører altid en forsinkelse i lufthavnene, da mange passagerer venter, indtil de er ved scannerne med at adskille dem. Vi vil begynde at se flere lufthavne og regioner ophæve eller lempe forbuddet, når flere lande er i stand til at gennemføre den fulde landsdækkende udrulning af CT-teknologien. Dog er en ting sikkert. Ændringer af reglerne vil ikke ske hurtigt, men gradvist. Læs også om sådan kommer du hurtigt og nemt igennem lufthavnen.

Asta has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 467 €

Cecilie has flown with EasyJet and has received: 388 €

Bent has flown with KLM and has received: 623 €

Tommy has flown with EasyJet and has received: 623 €

Thea has flown with Ryanair and has received: 383 €

Ida has flown with Ryanair and has received: 383 €

Lars has flown with Ryanair and has received: 383 €

Leif has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 1.246 €

Henrik has flown with Ryanair and has received: 958 €

Jákup has flown with British Airways and has received: 388 €

Jan has flown with Scandinavian Airlines System and has received: 623 €

Eva has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 582 €

Anna Sofie has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 194 €

Maja has flown with KLM and has received: 623 €

Linda has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 623 €