Vil sommerens rejsekaos i de europæiske lufthavne gentage sig i 2023?

Rejseglade og ferieparate danskere tager snart afsted til deres valgte drømmedestinationer. Men flere europæiske lufthavne frygtes at ende i kaos denne sommer på grund af strejker, personalemangel og mangel på flyveledere. Sommerferien er lige rundt om hjørnet, og dermed også højsæsonen for flyrejser. Desværre er der allerede varslet strejker i en række lufthavne i Europa, herunder Heathrow i London. Forsinkelser i én lufthavn kan føre til forsinkelser i flere andre lufthavne i Europa. Sidste års rejsemareridt med både langvarige strejker og endnu længere køer står stadig frisk i erindringen hos mange danskere. Eksperter mener, at vi allerede nu bør forberede os på lufthavnskaos denne sommer igen. Flere lufthavne er fortsat underbemandede, hvilket især gælder for infrastrukturen for bagagehåndteringen. For slet ikke at nævne manglen på flyveledere, som allerede er en realitet i Kastrup Lufthavn i København. I Frankrig foregår der netop nu strejker blandt flyvelederne. Der er flere ting, du kan gøre for at få en så smertefri rejse som muligt. Det anbefales blandt andet at flyve direkte til din destination og begrænse dig til håndbagage for at undgå problemer under rejsen. Derudover anbefales det:

For dem, der skal flyve til udlandet:

  • Det er klogt at forberede sig. Hvis du er meget opmærksom på oplysninger fra flyselskabet og også den eller de lufthavne, du rejser til og fra, er det lettere at undgå unødig ventetid og kø eller at forberede dig på dette.
  • Pak ikke vigtige genstande i din indchecket bagage. Medicin, dokumenter og andre ting skal du altid tage med dig ombord på flyet, hvis din kuffert bliver forsinket eller tabt.

For dem, der flyver indenrigs:

  • Check ind på din mobil eller hjemmefra, hvis du kan – for at undgå køer.
  • Print et bagagemærke ud og aflever din egen bagage til bagageafleveringen – hvis muligt for at undgå køer
  • Tjek hvad din billet tillader, så du ikke ender med at skulle betale ekstra for din bagage
  • Tænk over dette før sikkerhedskontrollen: Væsker, pc'er / tablets skal i separate bakker, og små genstande skal lægges i separate plastikposer.
  • Mød op i lufthavnen i henhold til den planlagte tid for det flyselskab, du rejser med. Der er ingen specifik regel for mødetid, da selskaberne arbejder med forskellige check-in tider.

Kaos i lufthavnen skal ikke skabe panik

Nogle maler allerede fanden på væggen ved synet af det mindste kø i lufthavnen Hovedårsagen til sidste års kaos var, at mange lufthavne var dårligt forberedt efter pandemien med blandt andet meget nye og for få ansatte. Det er ikke tilfældet i år. Dog kan de mange strejker denne sommer skabe problemer. Strejker gør rejsetiden længere og risikoen for forsinkelser større. Derfor kan det ikke anbefales nok at booke en flybillet uden mellemlandinger. At rejse direkte til din destination er den bedste måde at undgå problemer på. Kan du ikke undgå en mellemlanding er det klogt at begrænse dig til kun at rejse med håndbagage. Så har du et problem mindre at forholde dig til. Læs også om flystrejke – dine rettigheder, hvis flyet bliver aflyst eller forsinket.

Asta has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 467 €

Cecilie has flown with EasyJet and has received: 388 €

Bent has flown with KLM and has received: 623 €

Tommy has flown with EasyJet and has received: 623 €

Thea has flown with Ryanair and has received: 383 €

Ida has flown with Ryanair and has received: 383 €

Lars has flown with Ryanair and has received: 383 €

Leif has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 1.246 €

Henrik has flown with Ryanair and has received: 958 €

Jákup has flown with British Airways and has received: 388 €

Jan has flown with Scandinavian Airlines System and has received: 623 €

Eva has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 582 €

Anna Sofie has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 194 €

Maja has flown with KLM and has received: 623 €

Linda has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 623 €