Undgå at blive syg efter flyvning med disse 5 simple råd

Luften i flyet belaster vores slimhinder. Den er tør og fattig, eftersom flyet befinder sig i de højere luftlag. Lav luftfugtighed svækker dit immunforsvar og øger risikoen for at få en virus og blive syg.

Sådan forhindrer du at blive syg næste gang du flyver

 

1. Hold dig hydreret

Ved at drikke vand eller bruge en næsespray kan du naturligt hjælpe dit immunforsvar med at bekæmpe bakterier. Vand skyller skadelige toksiner ud af kroppen. Vand hjælper derfor ikke blot med at forebygge en forkølelse, men det gør dig også hurtigere rask, hvis du er syg. Mangel på vand kan tilmed føre til høj feber, så oppe i de højere luftlag er det ekstra vigtigt at indtage ekstra væske. Derudover støtter vand slimproduktionen. Vand er selvfølgelig det bedste valg, men juice og suppe er gode alternativer, såfremt det ikke er oversaltet eller fyldt med sukker. Men hold igen med te og kaffe, da disse drikke virker vanddrivende.

2. Hold dine hænder rene

Flyinventarerne er normalt indbyggede flyets design, hvilket gør det svært at rengøre alle kroge og kanter, særligt passagersædernes bakkeborde. Husk derfor at vaske eller afspritte dine hænder under hele din flytur. Du kan bruge håndsprit fra apoteket til at desinficere dine hænder, når du ikke kan komme til at vaske dem.

3. Vask din mund

Forholdene i din mund kan bidrage til udvikling af sygdomme i resten af kroppen, eftersom bakterier fra mundhulen transporteres videre rundt i dine blodbaner. Det giver derfor god mening at opretholde en god mundhygiejne oppe i de højere luftlag, hvor luften er iltfattig, og hvor man sidder tæt op ad andre passagerer. Sidder du eksempelvis tæt på en person i flyet, som nyser, spredes bakterier  på en distance op til 40 centimeter. Trækker du vejret i samme øjeblik, vil du blive smittet. Rammer bakterierne ikke dig kan de ende på flysædet eller på din vandflaske eller mobiltelefon. Får du de mikroorganismer på fingrene, hvorefter du rører din mund, er du muligvis smittet. Anvend derfor bakteriedræbende mundskyl for at undgå eventuelle overførte virusser. På den måde reducerer du sandsynligheden for bakteriel vækst.

4. Tag dine vitaminer

C-vitamin er en antioxidant. Antioxidanter beskytter din krop mod frie radikaler samt andre oxygen- og nitrogenforbindelser. De sikrer, at der ikke opstår ubalance i kroppen. Regelmæssige C-vitamin kosttilskud har flere fordele. De kan reducere symptomerne på en forkølelse og tilmed reducere varigheden. Et hold forsker fandt ud af at restitutionstiden ved sygdom i gennemsnit blev formindsket med 8% hos voksne og 14% hos børn ved daglig indtagelse af C-vitamintilskud. Vil du helst undgå kosttilskud findes C-vitamin naturligt i frugter og grøntsager. Særligt broccoli og rødpeber har et højt indhold C-vitamin.

5. Undgå luftbårne bakterier

Der spredes små svævende dråber ved nys, hoste og tale, som rammer andre folks slimhinder. Forkølelse og halsbetændelse er eksempler på sygdomme, der er overført via luftbårne dråber. Smitte kan også ske via støvpartikler.  Sørg for at rense udluftningsventilen over dit sæde, afspritte alle overflader du er i kontakt med,  også dine hænder, og anvend en ansigtsmaske når du lander.

Asta has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 467 €

Cecilie has flown with EasyJet and has received: 388 €

Bent has flown with KLM and has received: 623 €

Tommy has flown with EasyJet and has received: 623 €

Thea has flown with Ryanair and has received: 383 €

Ida has flown with Ryanair and has received: 383 €

Lars has flown with Ryanair and has received: 383 €

Leif has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 1.246 €

Henrik has flown with Ryanair and has received: 958 €

Jákup has flown with British Airways and has received: 388 €

Jan has flown with Scandinavian Airlines System and has received: 623 €

Eva has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 582 €

Anna Sofie has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 194 €

Maja has flown with KLM and has received: 623 €

Linda has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 623 €