Tjernobyls reaktor nr. 4 er åbent for turister for første gang

Thernobyl den forladte by er slet ikke så forladt mere. Faktisk har der aldrig været så stor efterspørgsel på flybilletter hertil.

Ukraine har åbnet kontrolrummet for Tjernobyls reaktor nr. 4 for offentligheden for første gang, men besøgende skal bære en Hazmat-dragt for at komme ind og røntgenfotograferes, når de forlader stedet.

HISTORIENS VÆRSTE NUKLEARE KATASTROFE

Kontrolrummet i Tjernobyls reaktor nr. 4 er epicenteret for den værste civile nukleare katastrofe i historien. For 33 år siden d. 26. april 1986 ødelagde en række eksplosioner reaktoren, der nedsmeltede, i den daværende sovjetiske by. Mindst 54 mennesker blev dræbt på stedet.

Den dødbringende eksplosion sendte et hav af radioaktivt støv ud i atmosfæren, som truede sundheden og velbefindendet hos hundredtusinder af mennesker. Det radioaktive støv blev ledt med vind og nedbør ud over dele af Europa, det vestlige Sovjetunionen, og Skandinavien. Selvom det er over tredive år siden, at katastrofen fandt sted, er byen stadig forurenet, og de omkringliggende grænselande lever stadig med frygten for eftervirkningerne. Selv her i Skandinavien skabte Tjernobyl- katastrofen angst, og massive demonstrationer mod atomkraft som energikilde.

TURISTER SKAL EFTER BESØGET RØNTGENFOTOGRAFERES

Men nu kan dem, som er modige nok, vove sig ind i rammen af den katastrofale begivenhed for et kort øjeblik, eftersom reaktor nr. 4 er åbnet for turister for første gang nogensinde. De, der kommer ind, kan kun gøre det gennem organiserede besøg med officielle turistbureauer. De vil være forsynet med beskyttelsesdragter, åndedrætsværn og hjelme. De kan desuden kun opholde sig på stedet i et par minutter for at forhindre overeksponering for stråling. Efter besøget skal de gennemgå to røntgenundersøgelser.

Ifølge World Nuclear Association indeholder reaktor nr. 4 stadig omkring 200 ton meget radioaktivt materiale dybt inde i dets ruiner.

HBOS MINISERIE SKABTE MØRK TURISME-TREND

Stadig den dag i dag er Tjernobyl en spøgelsesby omgivet af en 30 km udelukkelseszone, der stadig betragtes som for farlig for menneskelig tilstedeværelse. Imidlertid er denne udelukkelseszone ikke anset for farligt for kortvarige besøg. Katastrofebyen har set en enorm stigning i antallet af besøgende i de senere år som en del af en voksende global tendens med mørk turisme.

Dette fik endnu et løft af opmærksomhed med HBOs miniserie Tjernobyl, der blev sendt i 2019, og senere vandt flere priser. Efter seriens udgivelse er bookingerne faktisk steget med op til 40%. Regeringen har forbedret faciliteterne i området med blandt andet vandrestier, kontrolpunkter og for nylig godkendte bådture, og i juli 2019 annoncerede de 21 nye turistruter.

Udsigt over den forladte forlystelsespark i Pripjat taget fra skolens gymnastiksal.

Tjernobyls forfærdelige ulykke har gennem tiden inspireret både musik, litteratur, malerier, videospil og ikke mindst manuskriptforfattere. Senest HBO Nordic's miniserie fra 2019, der følger de frygtløse mænd og kvinder, der gjorde alt for at stoppe den dødbringende katastrofe med den efterfølgende oprydningsindsats.

Historiske dramaer er vokset i popularitet i de seneste år, og succesen med de seneste serier, herunder "Chernobyl,” “The Crown,” og “Vikings, indikerer, at genren stadig foreløbigt er under udvikling .

Rejsebureauer såsom SoloEast og Chernobyl Welcome tilbyder dagsture til området og Chernobyl Tour, der blev grundlagt af Sergii Mirnyi, en tidligere nødmedarbejder, der deltog i oprydningen efter katastrofen, åbner nu dørene til reaktor nr. 4.

Læs også om verden mest instagrammede turistattraktion.

Asta has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 467 €

Cecilie has flown with EasyJet and has received: 388 €

Bent has flown with KLM and has received: 623 €

Tommy has flown with EasyJet and has received: 623 €

Thea has flown with Ryanair and has received: 383 €

Ida has flown with Ryanair and has received: 383 €

Lars has flown with Ryanair and has received: 383 €

Leif has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 1.246 €

Henrik has flown with Ryanair and has received: 958 €

Jákup has flown with British Airways and has received: 388 €

Jan has flown with Scandinavian Airlines System and has received: 623 €

Eva has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 582 €

Anna Sofie has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 194 €

Maja has flown with KLM and has received: 623 €

Linda has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 623 €