Strejke rammer Tyskland torsdag og fredag – påvirker tog og flytrafik

Passagerer i Storbritanniens største lufthavn, Heathrow, må forvente forsinkelser og flyaflysninger i sommeren. Sikkerhedspersonalet i lufthavnen har meddelt, at de vil strejke i højsæsonen - i 31 dage fordelt mellem 24. juni og 27. august. Omkring 2000 sikkerhedsansatte i Heathrow Lufthavn i London forventes at deltage i en omfattende strejke henover sommeren. Det oplyser fagforeningen Unite onsdag den 7. juni. Strejkerne falder sammen med de travleste weekender i sommeren, bl.a. Eid Ul-Adha, den islamiske eid-fest, og skoleferien.
De nøjagtige datoer for de i alt 31 strejkedage er som følge:
  • 24., 25., 28., 29., og 30. juni.
  • 14. til 16. juli, 21. til 24. juli og 28. til 31. juli.
  • 4. til 7. august, 11. til 14. august, 18. til 20. august og 24. til 27. august.
Terminal 3, der bruges af Virgin Atlantic, Emirates, Qatar, United, American og Delta, og terminal 5, der bruges af British Airways, vil blive påvirket af strejkerne. Derudover vil sikkerhedspersonalet, der tjekker personale og køretøjer på området, også deltage i strejkerne, hvilket kan skabe kø i sikkerhedskontrollerne. Heathrow har håndteret lignende strejker i de seneste uger, blandt andet i påsken, uden væsentlige forstyrrelser for passagererne. Strejkernes udbredelse og varighed kan vise sig at være en mere alvorlig prøvelse på lufthavnens ressourcer og øvrige ansatte.

Historisk høj inflation i Storbritannien presser ansatte ud i strejke

Strejkerne blandt sikkerhedspersonalet kommer på et tidspunkt, hvor Heathrow kæmper for at komme sig over pandemiens virkninger. Lufthavnen registrerede et underskud på £ 139 millioner før skat i det første kvartal af 2023. Over hele landet har ansatte i månedsvis kæmpet for højere lønninger. Sidste år strejkede blandt andet ansatte ved jernbanerne, postvæsenet, uddannelse og sundhedsvæsenet. Årsagen til dette er den høje inflation, som reducerer reallønnen og dermed briternes købekraft. Til trods for inflationen faldt i april, forblev den på et højt niveau på 8,7 procent. Især fødevarepriserne steg betydeligt. Den foreløbige top blev nået i oktober 2022 med en inflation på 11,1 procent. Det var det højeste niveau i 41 år ifølge Reuters, og flere er hårdt påvirket af de stigende leveomkostninger i Storbritannien. Fagforeningen Unite oplyser, at den har afvist tilbuddet om lønstigninger på 10,1 procent, da dette er mindre end inflationens stigning. Ifølge Unite viser en nylig undersøgelse, at gennemsnitslønnen for ansatte i Heathrow er faldet 24 procent siden 2017. I en pressemeddelelse forklarer generalsekretær, sharon Graham, at strejkerne i Heathrow vil fortsætte, indtil der fremlægges et rimeligt udspil til sikkerhedspersonalet. “Heathrow Airport har helt forkerte prioriteter. Dette er en utroligt velhavende virksomhed, som denne sommer venter store overskud og en bonus til ledelsen. Den forventes også at udbetale enorme udbytter til aktionærerne, men de ansatte har svært ved at klare sig og betales langt mindre end ansatte i andre lufthavn,” udtalte han i pressemeddelelsen.

Oplevede du forsinkelser på din flyrejse i Heathrow?

Var du forsinket på din flyrejse henover sommeren som følge af strejken i Heathrow, kan du være berettiget kompensation. Du er dækket under forordningerne UK261 og EU261, når du oplever boardingafvisning, aflysning og lange forsinkelser. Du kan læse mere om dine rettigheder i forbindelse med flystrejke i denne artikel. Har du nogle spørgsmål er du altid velkommen til at kontakte os fra Flypenge. Vores dygtige juridiske afdeling gennemgår din sag helt gratis. Vi kontakter derefter flyselskabet på dine vegne og gør krav på kompensationen. Du kan starte dit krav her. Læs også om UK261 – Dine passagerrettigheder efter Brexit

Asta has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 467 €

Cecilie has flown with EasyJet and has received: 388 €

Bent has flown with KLM and has received: 623 €

Tommy has flown with EasyJet and has received: 623 €

Thea has flown with Ryanair and has received: 383 €

Ida has flown with Ryanair and has received: 383 €

Lars has flown with Ryanair and has received: 383 €

Leif has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 1.246 €

Henrik has flown with Ryanair and has received: 958 €

Jákup has flown with British Airways and has received: 388 €

Jan has flown with Scandinavian Airlines System and has received: 623 €

Eva has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 582 €

Anna Sofie has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 194 €

Maja has flown with KLM and has received: 623 €

Linda has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 623 €