Sådan reducerer du dit affald på din flyrejse

Flere og flere rejsende er blevet opmærksomme på de miljømæssige konsekvenser ved flyrejser, og ikke mindst det affald de efterlader. Derfor kan enhver, som planlægger en flyrejse i år, gøre gavn af at reducere sit affald ombord så meget som muligt ved at følge disse enkelte tips.

Hvad er det overordnet problem?

Turisme og klimaændringer er et meget betydningsfuldt globalt problem, og det vedrører både kulstofemissioner fra flyvninger og forsyningskæderne, der betjener disse flyvninger, herunder det affald de efterlader.

Flyselskaber producerer meget affald. I 2017 producerede de 5,7 millioner ton affald globalt, hvoraf det meste gik til deponering eller forbrænding. I 2030 forventes dette antal næsten at fordobles til 10 millioner årligt.

Problemet er sammensat af en række forskellige faktorer blandt andet de internationale sundhedsbestemmelser, de statslige affaldspolitikker og de generelle vægtbegrænsninger ombord.

Flyselskaber ender derfor med at anvende store mængder plast for at leve op til fødevaresikkerheden, hygiejnen, holdbarheden og vægten.

Næsten 75 procent af det affald flyselskaber producerer er genanvendeligt. På et enkelt år kasserer luftfartsselskaber 9.000 ton plast, nok aluminiumsdåser til at bygge 58 nye Boeing 747’er, og nok aviser og magasiner til at rumme en 230 meter lang fodboldbane.

Det hjælper bestemt ikke, at affaldshåndtering, der involverer flere enheder, fra catering- og deponeringstjenester til lokale kommuner, kan variere yderst meget fra land til land og endda fra lufthavn til lufthavn.

Heldigvis forsøger et antal flyselskaber at reducere sit affald ved eksempelvis at fjerne engangsplast, introducere bæredygtig emballage og indsamle resterende genstande til genbrug eller kompostering. Er det alt, der skal til? Nej. Absolut ikke. Der er stadig lang vej til en fuldstændig klimavenlig flyvning.

Så hvis du i mellemtiden skal ud på en flyvning, så er her nogle meget enkelte tips, du kan følge for at sikre, at det er så lidt affald ombord på flyet som muligt, du efterlader.

Det at reducere sit affald på en flyrejse inkluderer at forberede sig og pakke en plastfri madpakke, kaffekopper, træbestik, genanvendelige vandflaske, tandbørster af træ, et stofnet og stofservietter.

Vidste du at den gennemsnitlige passager genererer 1,4 kg affald pr. Flyvning, ifølge International Air Transport Association (IATA). I 2017 var den samlede mængde passageraffald 5,7 millioner ton. Dette tal inkluderer også toiletaffald, men størstedelen af det er papir, pap og plast.

Udskriv ikke dit boardingkort

Download dit boardingpas på din smartphone, og tag et skærmbillede af det, så du har det klar til fremvisning ved gaten.

Medmindre flyselskabet får dig til det, så skal du ikke udskrive dit boardingpas. Download det i stedet på din smartphone og spar tid og batteri ved at tage et skærmbillede af det, så det er klar til at fremvise ved gaten.

Vær forberedt på din flyvning og pak genanvendeligt

Vær forberedt på din flyvning og pak varer, som du så ikke behøver at købe under flyvningen. Et enkelt sæt inkluderer en genanvendelig vandflaske, som kan fyldes med vand efter sikkerhedskontrollen, hovedtelefoner, rejsekopper til kaffe eller varme drikke, stofservietter, genanvendeligt bestik og endda snacks samt madpakke, så du ikke behøver at købe plast -indpakkede kringler midt på din rejse. Du vil desuden også spare en masse penge, som du kan bruge på noget andet sjovt på din rejse.

Pak toiletartikler i en genanvendelig taske

Invester i en gennemsigtig og robust toilettaske til opbevaring af væsker. Det skal være en, som du kan bruge derhjemme også. Ja, det er stadig plastisk, men den vil sandsynligvis holde meget længere end plastik lynposer. Hvis du kan undgå plast, så bør du vælge en gennemsigtig silikonetaske.

Drop rejsestørrelser

Opbevar dine toiletartikler i genanvendelige flasker og i en genanvendelig taske.

Så praktisk som den rejsedimensionerede version af din yndlingsshampoo kan være, så er det bare at spild af ressourcer. Invester i en genanvendelig flaske i rejsestørrelse, og fyld den op med hårpleje og hudplejeprodukter fra dit eget badeværelse. Hvis du er langt foran i den bæredygtige pakningspil, så har du en shampoo med nul silikoner og en koralvenlig solcreme.

Pak ekstra lag i din håndbagage

Dette tip er så indlysende, at det praktisk talt er dumt at nævne, men du vil blive overrasket over, hvordan folk undertiden glemmer de grundlæggende ting, når de rejser. Pak ekstra lag som en trøje, en let jakke eller et kæmpe tørklæde i din håndbagage. Flyet vil altid være varmere eller koldere, end du lige forventede,​​det vil være. Husk det altid. Hvis du kommer forberedt, behøver du ikke at bede stewardesserne om et tæppe, som i øvrigt med stor sandsynligvis vil blive smidt ud, når du har brugt det. Du behøver heller ikke at spilde energi ved at fumle med hovedventilatoren.

Læs også om rejsetips til den fornuftige rejsende.

Modstå de toldfrie fristelser

Medmindre du får indgået en utrolig handel om evig forsyning med gin, så er der ingen grund til at lave et pitstop ved de toldfrie fristelser, der er at finde i lufthavnen- især ikke hvis du er opmærksom på din affaldsproduktion.

Toldfrie varer er fulde af godbidder, og desværre ofte indpakket i plast. Derfor bør du undgå disse fristelser, og i stedet gå direkte til din gate.

De fleste varer, du køber, vil blive pakket ind i en plastpose, og hvis du har været særlig opmærksom, så ved du, hvordan vores tid har det med plast. Selv glasflasker er normalt omsluttet i et tyndt plastnet for at beskytte dem. Der er intet, som du faktisk har brug for i lufthavnen alligevel. Så medmindre du får den evige gin, så undgå fristelse og gå direkte til din gate.

Læs også om du må medbringe din egen madpakke i lufthavnen, og i så fald hvilke lækre snacks du kan tage med dig.

Udlign dine kulstofemissioner

Noget af det værste du kan gøre for klimaet, det er at flyve. Der er ingen undskyldning, og heller ikke køb af en form for kulstofudligning holder i længden. Men verdens spændende destinationer kalder stadig, og ikke alle steder kan nås med mere miljøvenlige alternativer, så det er en start at kompensere emissionerne. Og ved at gøre det anerkender du og adresserer de miljøpåvirkninger din flyvning har på vores verden.

Læs også hvor mange nye træer ville det tage for at kompensere for vores kulstofemissioner?

Asta has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 467 €

Cecilie has flown with EasyJet and has received: 388 €

Bent has flown with KLM and has received: 623 €

Tommy has flown with EasyJet and has received: 623 €

Thea has flown with Ryanair and has received: 383 €

Ida has flown with Ryanair and has received: 383 €

Lars has flown with Ryanair and has received: 383 €

Leif has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 1.246 €

Henrik has flown with Ryanair and has received: 958 €

Jákup has flown with British Airways and has received: 388 €

Jan has flown with Scandinavian Airlines System and has received: 623 €

Eva has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 582 €

Anna Sofie has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 194 €

Maja has flown with KLM and has received: 623 €

Linda has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 623 €