Sådan påvirker en flyrejse din krop

Dine ben kramper, du græder til den dårlige komediefilm, du har set over 100 gange, og den klassiske drink Bloody Mary, smager pludselig meget bedre. Måske har du ligefrem undret dig over din mærkelig adfærd på flyet før uden at finde et gyldigt svar.

Du behøver ikke søge længere. Denne artikel forklarer dig, hvad der sker med din krop, når du er 10.000 meter oppe i luften. 

Hvad sker der med din krop, når du flyver?

Lufttrykket i flyets kabine svarer ikke til trykket ved havets overflade, men er ækvivalent med trykket i 6.000-8.000 fod højde. Derfor reduceres niveauet af ilt i vores blod, når vi flyver. De fleste af os, vil i hvile ikke bemærke denne forskel. Men nogle rejsende med kroniske medicinske tilstande kan få åndenød, når de flyver.

Personer med hjertesygdom eller lungesygdomme, herunder koronararteriesygdom eller kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), bør konsultere deres læger inden rejsen for at undersøge, om det er muligt at rejse med supplerende ilt.

Nedsat ilt, nedsat fugtighed, langvarig stillesiddende adfærd og trang plads kan resultere i træthed, hovedpine, en øm ryg og en generel dårligere holdning. 

Superlange flyvninger, fx fra Newark, New Jersey, til Singapore (atten og en halv time!) vil kun forværre disse symptomer.

Hvad er de bedste måder at lindre symptomerne på?

En god strategi til at føle sig minimalt ubehagelig tilpas under flyvning, er at behandle hele oplevelsen som en udholdenhedstest. Sov når du kan, drikke meget vand, undgå mad med et højt natrium-indhold og alkoholiske drikkevarer, bær behageligt tøj, stræk ud og stå op regelmæssigt.

Nogle mennesker kan have gavn af et par kompressionsstrømper. De hjælper med at forhindre ophobning af væske i den nedre del af benet, hvor symptomerne fra hævelse normalt er mest udtalte.

Du kan læse mere om kompressionsstrømper på flyrejser i denne artikel.

Græder folk mere, når de er på fly?

Det korte svar: ja. Ude af krop, ude af sind. De reducerede niveau af ilt i blodet i kombination med motorstøj, dehydrering og indre stress kan påvirke vores følelser og beslutningstagning. Dehydrering er forbundet med en række af symptomer, herunder humørforstyrrelser og træthed, som begge kan gøre en person mere tilbøjelig til at føle sig trist eller til at græde. Du har desuden ingen kontrol over din situation, når du flyver, hvilket kan øge din angst og udløse gråd.

Når folk bliver stressede eller trætte, slipper de ofte deres følelser løs ved at spise eller drikke mere, råbe eller snappe af andre, eller (kan du gætte det?) græder.

De intense og usædvanlige lyde, du hører efter ombordstigningen, sætter dig i alarmtilstand. Det hjælper heller ej, at piloten er en fremmede for dig - den person, der har dit liv i sine hænder. Når du er i luften, har du sandsynligvis ingen idé om, hvordan du kontrollerer et fly, hvis noget skulle gå galt. Så dybest set er du magtesløs, og du har ingen måde at ændre det på, før du lander igen. Mennesker, der er vant til at have kontrol over tingene, kan have svært ved at finde sig til rette på et fly. Nogle gange er det eneste, du kan gøre at lade tårerne trille.

En af de bedste måder at håndtere dine følelser er i sin simple form at fokusere på din vejrtrækning. Tag adskillige lange og langsomme, dybe indåndinger. Du vil være mindre tilbøjelig til at græde, når du mediterer, da din hjerne nu er fokuseret på en konkret opgave i stedet for de følelser, der gør dig angst eller blot følelsesladet.

Men når alt kommer til alt, så kan det være utroligt forløsende at græde. Så hold dig ikke tilbage hvis du lige pludselig græder om kamp med spædbarnet på tredje række.

Læs i denne artikel om hvordan du afliver din flyskræk gennem meditation.

Er der noget, jeg kan gøre for at undgå jetlag fuldstændigt?

Ja det er der faktisk. I stedet for at flyve øst eller vest, skal du flyve nord eller syd. Når du flyver nord eller syd, er der ingen tidsændringer, og derfor ingen jetlag. Det er selvfølgelig ikke altid muligt. Så hvis du skal på en længere flyrejse over flere tidszoner, bør du indstille din søvnrytme dagene før til at passe bedre med din rejsedestination. Tilpas også dine måltider og fysiske aktiviteter i overensstemmelse hermed.

Du kan læse mere hvad jetlag er, og hvordan du tæmmer dets forstyrrende følger her.

Er melatonin en god mulighed for at eliminere jetlag?

Dette er kontroversielt. På den ene side findes der kilder, der anser melatonin som en effektiv behandling mod jetlag. Særligt ved rejser mod øst. På den anden side er det et hormon, der har en række bivirkninger på din krop. Der findes ingen forskningsundersøgelser, som har taget en stor gruppe internationale rejsende, givet dem en standarddosis og overvåget dem for effektivitet og bivirkninger. Sundhedsstyrelsen har netop godkendt to nye typer medicin med melatonin til kortvarig behandling af jetlag hos voksne.

De opfordrer dog fortsat til, at man er tilbageholdende med brugen af melatonin, og de har indtil i år ikke anbefalet det behandling af jetlag. Eftersom vi taler om en tilstand, der løses efter et par dage uden behandling, så giver det heller ingen mening at bruge et lægemiddel.

Melatonin er et hormon, der produceres naturligt i koglekirtlen i centralnervesystemet med størst produktion om natten. Funktionen af melatonin er bl.a. at regulere døgnrytme og søvn.

Medicin med melatonin er forholdsvis udbredt i USA. Det bliver endda solgt i helsekostbutikker uden at regulering af FDA, Food and Drug Administration – USA’s føderale fødevare- og lægemiddelmyndighed. Som resultat er koncentrationerne af melatonin vidt varierende mellem de forskellige præparater, og i modsætning til lægemidler, som FDA regulerer, kan virkningen således variere markant mellem de forskellige fabrikater. 

Nogle medicinske forskere skelner mellem jettræthed og jetlag. Førstnævnte er kendetegnet ved generel træthed efter en enkelt søvnløs nat, og sidstnævnte er kendetegnet ved dårlig søvn, der har varet i flere dage. Melatonin reducerer muligvis symptomerne på jetlag, men det vides ikke, om dette skyldes melatoninens virkning som et sovemiddel eller som et hormon.

Børn og gravide bør undgå melatonin.

Læs også hvordan du sikrer dig og din krop en god søvn på din rejse.

Asta has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 467 €

Cecilie has flown with EasyJet and has received: 388 €

Bent has flown with KLM and has received: 623 €

Tommy has flown with EasyJet and has received: 623 €

Thea has flown with Ryanair and has received: 383 €

Ida has flown with Ryanair and has received: 383 €

Lars has flown with Ryanair and has received: 383 €

Leif has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 1.246 €

Henrik has flown with Ryanair and has received: 958 €

Jákup has flown with British Airways and has received: 388 €

Jan has flown with Scandinavian Airlines System and has received: 623 €

Eva has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 582 €

Anna Sofie has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 194 €

Maja has flown with KLM and has received: 623 €

Linda has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 623 €