Sådan lærer du et sprog uden at forlade dit hjem

Vil du gerne friske dit fransk op? Vil du gerne mestre kinesisk? Det har aldrig været mere oplagt at lære det fremmedsprog, du altid har drømt om at kunne. I denne artikel får du et par gode råd til, hvordan du opnår dit mål og mestre et sprog uden at forlade dit hjem.

Sæt mål, opbygge vaner

Som med alt andet, vi ønsker at mestre, er sprogindlæring bedst, når det opdeles i håndterbare, opnåelige mål. Der er ingen mening i at ønske at være flydende på sproget næste måned. Hvis dit mål er urealistisk, så er chancerne for at du opgiver langt større. Spørg dig selv, hvad du vil opnå, og hvornår og flet det ind i din hverdag.

Sæt dig selv et håndgribeligt mål, såsom at være i stand til at læse en udenlandsk avis eller en magasinartikel uden at skulle bruge en ordbog, eller måske se en udenlandsk serieepisode uden undertekster. Men vælg det, du kan lide. Hvis du eksempelvis normalt ikke læser erhvervsartikler fra Finans eller modeartikler fra Elle, så vil du sandsynligvis heller ikke nyde det på et andet sprog.

Fokuser på det grundlæggende

"Må jeg ride på din Toscana dromedar?" er sikkert ikke øverst på din sætningsliste, så det vil være spild af tid, for ikke at nævne kedeligt, at beskæftige sig med ord, som du sikkert aldrig kommer til at bruge. Selvom der er omkring 225.000 ord i den gamle danske ordbog ”Ordbog over det danske sprog”, så bruger vi blot ca. 10% af disse ord.

Undersøgelser har vist, at de mest almindelige 100 ord på ethvert sprog tegner sig for 50% af al talt kommunikation. Du kan hente de grundlæggende ord og vendinger fra fluent-forever.com, som har en liste med mere end 600 ord for at gøre dig forstået på ethvert sprog, organiseret efter tema for lettere læsning. Her kan du desuden også lære, hvordan et sprog lyder, før du udtaler det, og lære ordforrådet gennem billeder i stedet for oversættelser.

Lær 12 enkelte sætninger

Den berømte italienske hyperpolyglot og kardinal Giuseppe Mezzofanti blev påskønnet at kunne tale 72 sprog i 1700'erne. Hans metode? Han lærte i sin enkelthed Herrens bøn på alle sprog, hvilket betød, at han var i stand til at lave en syntese mellem sprogenes naturlige rytmer. Du kan bruge lignende metoder. Tag eksempelvis 12 enkle sætninger fra 12 forskellige sprog, og dekonstruer dem. Det vil afsløre meget af de enkelte sprog.

Jeg spiser en bolle med marmelade; Egon gav mig bollen med marmelade, det er hans bolle med marmelade – denne slags sætninger giver dig mulighed for at forstå konstruktionen på ethvert sprog: nutid, datid, udtalelse osv. Det, at du studerer, er også vigtigere end hvordan du studerer. Du får eksempelvis mere ud at et par timer, hvis du studerer almindelige højfrekvente ord.

Se dine yndlingsserier

Smid din kedelige grammatikbog væk, og start med at have det sjovt med at lære sprog. Med opblomstringen af TV-serier på YouTube, Netflix og flere streamingtjenester er det blevet endnu nemmere at forbedre dine sprogkundskaber.

En international undersøgelse fra Kaplan International Colleges konkluderede, at den populære sitcom Friends hjalp 82% af seerne med at lære engelsk, hvoraf 26% hævdede, at serien havde forbedret deres forståelse af sproget efter at have set alle episoderne. Tilsvarende er den spanske sæbeopera (af eng.: soap opera) med sine gentagne plot og åbenlyse følelser ofte blevet brugt til at bygge bro mellem kulturer, og ikke mindst hvordan folk faktisk taler (såfremt du kan håndtere melodrama).

Men hvis en god del af din tid alligevel bliver brugt på Netflix, så kan du faktisk lære noget fra komforten på din sofa, mens du også nyder film såsom De Urørlige, Hvem Synger For Dig og Whiplash. Netflix’s LLN, Language Learning with Netflix, er et værktøj, der gør det muligt for seerne at se udenlandske film med undertekster både på originalsproget og på engelsk, og automatisk pause for at hjælpe seerne med at absorbere det sprog, de prøver at lære.

Sprog apps

Et par minutter om dagen på sprogapps såsom Duolingo eller Babbel vil lære dig grundlæggende samtalefraser. Siden lanceringen i 2012 har over 30 millioner mennesker downloadet den gratis Duolingo-app, der leverer lektioner gennem gamification-udfordringer.

”At lære et sprog er generelt et marathon og ikke sprint,” bemærker Michaela Kron, førende PR-manager på Duolingo. ”Alle er på forskellige niveauer, og der er en stor misforståelse i, at målet er, når man er flydende på sproget.” Duolingo bruger AI til at give dig feedback på dine individuelle svar. Det gør det lettere for dig at forstå dine fejl. Kron anbefaler, at du øver sproget på daglig basis, og forslår også podcasterne til spanske og franske elever som parallelle læringsværktøjer.

Daglige rutiner

Brug enhver lejlighed til at blive udsat for det nye sprog. Udtal ethvert objekt i dit hus på det sprog, du vælger, læs børnebøger og avisartikler, se foredrag med undertekster, prøv at nulstille sproget på din telefon og din browser og tale med dit kæledyr eller svar familiemedlemmer på dit valgte sprog. Disse enkle ting kan virkelig hjælpe dig med at lære nye ord med det samme.

Tænd op for radioen

Hvis du er multitasker, og gerne vil lære sprog, mens du laver mad eller tager opvasken, så foreslår den irske polyglot Benny Lewis at streame udenlandske radiostationer via den amerikanske lydstreamning-tjeneste TuneIn. Podcasts dækker også en række emner og talestilarter. Især News in Slow, der tilbydes på fransk, italiensk og spansk, er langsomt nok til at give dig en chance for at få en forståelse af aktuelle nyhedsemner uden at blive for frustreret. På samme måde er langsomt kinesisk og langsomt tysk godt for begyndere. Coffee Break Languages bryder det sædvanlige 'lyt og gentag' format med mere afslappede lektioner, der føles som om du har en kaffepause, men hvor du stadig udvikler dine sprogfærdigheder, selvtillid og kulturelle viden.

Tal med en indfødt

Der er intet bedre end at tale med en indfødt, der kan give dig perspektiv og feedback. Nu kan du gøre det uden at forlade din sofa takket være den online platform italki.com, som forbinder elever med lærere over hele verden gennem en-til-en-lektioner i henhold til dit eget tempo og tidsplan. Den guidede samtale foregår gennem Skype- eller FaceTime-sessioner, og priserne er forholdsvis lave. Du kan også benytte dig af en 30 minutters prøveundervisning ved tilmelding, så du kan udforske forskellige lærere uden forpligtelsen.

Hvis du er mere til sprogindlæring udenfor egen krop, så kan du deltage i den tredimensionelle verden skabt af ​​Second Life, hvor 'avatar' lærere vil guide dig gennem en række forskellige simulerede 'virkelige’ situationer, eksempelvis en indkøbstur i et supermarked eller en audition til en film. Hvem sagde at det var kedeligt at lære et sprog ...

Læs også hvorfor kultur er en vigtig del af din rejse.

Asta has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 467 €

Cecilie has flown with EasyJet and has received: 388 €

Bent has flown with KLM and has received: 623 €

Tommy has flown with EasyJet and has received: 623 €

Thea has flown with Ryanair and has received: 383 €

Ida has flown with Ryanair and has received: 383 €

Lars has flown with Ryanair and has received: 383 €

Leif has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 1.246 €

Henrik has flown with Ryanair and has received: 958 €

Jákup has flown with British Airways and has received: 388 €

Jan has flown with Scandinavian Airlines System and has received: 623 €

Eva has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 582 €

Anna Sofie has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 194 €

Maja has flown with KLM and has received: 623 €

Linda has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 623 €