Sådan forsøger flyselskaberne at sikre, at coronavirus ikke spreder sig ombord

Vi er alle bekymrede over COVID-19 i disse dage, hvad enten det er for vores eget velbefindende, vores familier, vores lokalsamfund eller menneskeligheden i hele verden, som vi alle er en del af. Vi møder mange råd i forbindelse med Coronavirus-udbruddet, særlig dem som fraråder os at rejse til bestemte områder i verden. Mange mennesker beslutter sig i takt med disse råd at annullere sine rejseplaner for netop ikke at blive smittet af eller sprede COVID-19.

COVID-19 spreder sig hurtigt, derfor er det vigtigt, at flyselskaberne tager yderligere forholdsregler for at desinficere og forhindre, at virussen spreder sig.

Det globale udbrud af COVID-19, en sygdom i luftvejene, der er forårsaget af infektion med SARS-CoV-2-coronavirus, er en kilde til bekymring for mange mennesker over hele verden. Mens mange flyselskaber har aflyst fly til byer i Kina, har andre aflyst fly til hårdt ramte regioner såsom Italien. Efterspørgslen af flyrejser er faldet betydeligt, og rejseaktiviteten er fortsat faldende. Men der foretages stadig flyvninger fra de fleste lufthavne til de fleste destinationer.

Læs også bør jeg annullere mine rejseplaner i lyset af coronavirus-udbruddet?

Mens nogle virksomheder annullerer forretningsrejser, så er spørgsmålet om, hvorvidt man bør annullere sin planlagte ferie mere op til den enkelte.

Så hvad sker der, når mennesker rejser i en verden, som er ramt af en virus? Luftfartsindustrien gør sit bedste for at transportere sine passagerer så sikkert og hygiejnisk som muligt. Læs mere om hvordan i denne artikel.

Flyselskaber har stærke procedurer

Flyselskaber har i forvejen en række standardprocedurer, der skal forhindre spredning af sygdomme ombord. Fly er designet til at reducere risikoen for at sprede sygdomme forårsaget af bakterier og vira. For at partikel-, bakterie- og virakoncentrationen i flykabinen ikke bliver tæt er fly udstyret med HEPA-luftfiltre. Disse luftfiltre anvender samme teknologi som dem på hospitaler. På de fleste fly kommer luften ud over passagernes hoveder, cirkulerer nedad og strømmer udad i de nederste vægpaneler ved vinduessæderne. Derfor kan du nogle gange føle et træk der. Luften strømmer derefter gennem luftfilteret og blandes med frisk luft uden for kabinen, før det vender tilbage i flykabinen igen.

HEPA-luftfilter renser mere end 99,99 % af selv de mindste vira, så små som 0,01 mikrometer. Coronavirus, der måler fra 0,08 til 0,16 mikrometer i størrelse, filtreres af HEPA-filteret. Den typiske flykabine er usædvanlig tør. Faktisk lige så tør som luften i en ørken. Med udtørrede bihuler og næse er det lettere at opfange en virus eller bakterie fra en anden passager.

Den tørre luft i flykabinen giver desuden bedre levevilkår for vira, såsom coronavirus, end forholdene på landjorden, hvor luftfugtigheden er højere. Det er derfor af største betydning, at luften bliver renset effektivt af HEPA-filteret, så man undgår spredning af diverse infektionssygdomme.

Men heldigvis kan HEPA-filtre fjerne de fleste luftbårne partikler, og derved gøre flyrejsen sikrere og mere komfortabel. HEPA-filtre er en sikker og kendt metode, der ofte efterlader flykabinens luft renere end andre offentlige transportmidler såsom bus og tog.

Men det er ikke ensbetydende med, at kabinemiljøet ikke kan gøre dig syg. Du kan læse mere om luften i flyet, og om vi virkelig lettere bliver smittet med vira og bakterier i flyet i denne artikel.

Flyselskaber tilføjer også yderligere og hyppigere rengøring efter procedurer, der er fastlagt af eksperter. Blandt andet skal alt service: tallerkener, bestik og glas desinficeres før vask, og alt kabysudstyr inklusive vogne og tæpper bliver adskilt, desinficeret og vasket.

Flyselskaber indfører nye forholdsregler i lyset af koronavirus-udbruddet. 

Derudover justerer flyselskaberne deres servering i kabinen, og måderne hvorpå de uddeler mad og drikke på. Ved United Airlines har besætningen eksempelvis handsker på under serveringen, og de sender drikkevarerne direkte hen til dig i stedet for at bruge en bakke. De fleste flyselskaber vil rette sig efter rådgivning fra deres nationale sundhedsministerier, såsom Sundhedsstyrelsen her i Danmark. Sundhedsstyrelsen og Udenrigsministeriet udsteder og ajourfører regelmæssigt sundhedsvejledning for bl.a. flyselskaber.

Sundhedsstyrelsen har en masse information om Coronavirussen, så hvis viden er betryggende for dig, kan du læse både om  sygdommen og vejledningen for at forhindre spredning.

Læs også hvordan du kan undgå at blive syg efter flyvning med disse simple råd.

Flyselskaber øger deres rengøringsprocedurer for at beskytte dig

Fly er komplicerede maskiner. Plastik, metaller og tekstiler om bord er specielt designet. Faktisk så specielle at der kan bruges særligt effektive rengøringsmidler, som de fleste nok ikke kender til. Disse midler kan ofte give langvarig beskyttelse i et antal dage efter brugen. Emirates har udtalt, at de renser deres 248 fly hver dag, og at de "bruger et godkendt kemikalie, der har bevist at dræbe vira og bakterier, og efterlader en langvarig beskyttende mod ny spredning af vira, bakterier og svampe på overflader og er øko-venlige.”

Processen inkluderer at aftørre enhver overflade indvendigt. ”Alt lige fra vinduer, bakkeborde, ryglænsskærme, armlæn, sæder, betjeningspladser i sædet, paneler, luftventilationer og indbyggede skabe i kabinen. Også toiletter og besætningens hvileområder får en tur med kluden. Alt dette gøres ud over andre normale procedurer såsom udskiftning af nakkestøtter på alle sæder, udskiftning af læsemateriale, støvsugning og mere. ”

Hvis der ikke blev identificeret passagerer med symptomer under flyvningen, skal flyselskaberne anvende deres standardprocedurer til rengøring af flyet. Hvis der befinder sig en passager med symptomer på flyvningen, er der særlige retningslinjer for rengøring for områder inden for 2 m fra den pågældende person. I disse tilfælde gennemgår flyet en større rengøring, med et specielt desinfektionsmiddel, idet det tages ud af drift. Derudover udskiftes luftfiltrene.

Læs også om du kan få en refusion af flyselskabet ifm. Coronavirus-udbruddet.

Flyselskaber er også i tæt kontakt med deres agenturer, der fortager sygdomskontrol, og enhver anmeldelse fra disse agenturer betyder, at de giver flyene en grundig desinfektion.

Så hvis du skal ud at flyve snart, så kan du være sikker på, at flyselskaberne har stærke procedurer og retningslinjer at følge med hensyn til renligheden på flyet. Du skal dog altid tage dine forholdsregler, såsom at vaske hænderne ordentligt og ofte, bruge desinficerende gel, undgå at røre ved dit ansigt, være forberedt på flyveændringer og forsinkelser. Husk altid at rejse med den venlighed og omtanke – særligt i denne usikre tid.

Læs også om dine rettigheder, hvis dit fly er aflyst grundt Coronavirus.

Asta has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 467 €

Cecilie has flown with EasyJet and has received: 388 €

Bent has flown with KLM and has received: 623 €

Tommy has flown with EasyJet and has received: 623 €

Thea has flown with Ryanair and has received: 383 €

Ida has flown with Ryanair and has received: 383 €

Lars has flown with Ryanair and has received: 383 €

Leif has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 1.246 €

Henrik has flown with Ryanair and has received: 958 €

Jákup has flown with British Airways and has received: 388 €

Jan has flown with Scandinavian Airlines System and has received: 623 €

Eva has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 582 €

Anna Sofie has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 194 €

Maja has flown with KLM and has received: 623 €

Linda has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 623 €