Fra tirsdag d.1. februar ĂŠndres rejserestriktioner for alle EU-borgere og -indbyggere. Det bliver derved nemmere at rejse i Europa med et gyldigt coronapas.
Tirsdag indvilligede EU i en "koordineret tilgang til at fremme sikker fri bevÊgelighed" pÄ tvÊrs af Europa ved at ophÊve restriktioner for personer med et gyldigt EU digitalt COVID-certifikat.
Det betyder, at EU-borgere med et gyldigt COVID-certifikat (coronapas), dvs. bevis for vaccination eller en nylig negativ coronatest, ikke stÄr over for restriktioner sÄsom karantÊne eller testkrav ved ankomst til en anden EU-destination.
Yderligere testkrav kan forekomme for personer, der ikke er vaccinerede, eller som ikke har fÄet 3. stik efter gyldighedsperioden pÄ ni mÄneder.
"Denne anbefaling kommer som fĂžlge af den betydelige stigning af vaccinerede personer og den hurtige udrulning af EUâs digitale COVID-certifikat og erstatter den tidligere eksisterende anbefaling," hedder det i en pressemeddelelse fra Det EuropĂŠiske RĂ„d.
De seneste store ĂŠndringer omfatter:
- EU har anbefalet, at fra 1. februar vil alle, der rejser inden for Europa, kun have brug for et grundlÊggende COVID- certifikat, som kan gives efter vaccination, restitution eller en nylig negativ Covid-test. Dermed fjernes behovet for selvisolering. Dog har ikke alle lande meddelt, at de vil vedtage denne regel, sÄ tjek din rejsedestination.
- Mundbind er ikke lĂŠngere obligatoriske i Storbritannien.
- Rejsende til Holland med en boostervaccine skal ikke lĂŠngere i karantĂŠne fra den 2. februar
- Danmark ophĂŠver alle indenrigsrejserestriktioner fra 1. februar
- Schweiz og Ăstrig har lempet rejserestriktioner for britiske rejsende.
- Sverige har droppet kravet om bevis for negativ test ved indrejse i landet
- Cypern krĂŠver nu PCR-tests fĂžr afgang fra alle rejsende.
- Italien krĂŠver, at alle rejsende fremviser en negativ PCR-test ved ankomsten.
Reglerne Êndres hurtigt, sÄ tjek venligst officielle rÄd fra regeringen, fÞr du rejser.
Fokus pÄ en personbaseret tilgang
Clément Beaune, Frankrigs europaminister, udtalte, at idéen er at anvende en personbaseret tilgang frem for at fokusere pÄ det pÄgÊldende land, de kommer fra.
Det vil sige, at personer, der har et gyldigt digitalt EU-covidcertifikat, i princippet ikke skal underlÊgges yderligere restriktioner sÄsom test eller karantÊne, uanset hvor i EU de rejser fra. Personer uden et sÄdant certifikat vil kunne blive mÞdt med krav om at lade sig teste inden eller efter ankomsten.
"Det er sÄdan, at vi er meget mere fokuserede pÄ den individuelle situation - vaccinerede eller uvaccinerede - snarere end pÄ den epidemiologiske situation i landet i EU. Det er vigtigt at have flere restriktioner for mennesker, der er uvaccinerede, sagde Beaune til journalister d.25 til et pressemÞde.
Derudover forkorter EU den 1. februar gyldigheden af ââvaccinestatus i COVID-certifikaterne til ni mĂ„neder (hĂžjst) siden en persons sidste vaccination.
Her er en oversigt over de seneste regelĂŠndringer.
Hvad er et aktivt EU digitalt COVID-certifikat?
EU's digitale COVID-certifikat giver EU-borgere og -beboere mulighed for nemt at dokumentere deres vaccinationsstatus i forbindelse med en rejse inden for EU under pandemien.
IfÞlge rÄdet for Den EuropÊiske Union bÞr "rejsende, der er i besiddelse af et gyldigt COVID-certifikat, ikke vÊre underlagt yderligere restriktioner for fri bevÊgelighed".
Du skal for at holde dit coronapas aktivt vaccineres hver niende mÄned. Det er ni mÄneder efter dit andet stik af en mRna-vaccine (Pfizer, Moderna eller AstraZecenca) eller ni mÄneder efter en Johnson & Johnson-vaccine.
Har du ikke fÄet boosterstikket, skal du derimod pÄvise en negativ PCR-test inden for 72 timer efter afrejsen eller en negativ antigentest inden for 24 timer.
Du kan ogsÄ holde dit coronapas aktivt med en helbredsattest, forudsat at der ikke er gÄet mere end 180 dage siden det sidste positive resultat.
Hvorfor er der en ni mÄneders frist pÄ de nuvÊrende coronapas?
Den 21. december vedtog Europa-Kommissionen regler for EU's digitale covidcertifikat, som angiver en bindende gyldighedsperiode pÄ 9 mÄneder (nÞjagtigt 270 dage) for vaccinationscertifikater udstedt efter den fÞrste 2-dosisvaccination eller den fÞrste 1-dosisvaccination (hvis det drejer sig om Johnson & Johnsons vaccine) i forbindelse med rejser inden for EU.
Efter seks mÄneder vil coronapasset vÊre gyldigt yderligere tre mÄneder for at sikre, at de nationale vaccinationsindsatser kan justeres, og borgerne kan fÄ adgang til boostervaccination. Det udtalte
EU-Kommissionen i sidste mÄned.
LÊs ogsÄ om Europas flyselskaber flyver igen, men ikke som fÞr pandemien.
Hvad med bĂžrn?
BĂžrn under 12 Ă„r er generelt fritaget for de gĂŠldende regler om COVID-certifikat, og de behĂžver derfor ikke dokumentere et gyldigt coronapas for at rejse uden restriktioner i henhold til EU-retningslinjer.
LÊs ogsÄ om hvornÄr kan bÞrn flyve alene og hvem er ansvarlig?
Vil alle EU-lande fĂžlge de samme regler?
Da certifikaterne blev indfĂžrt i juni sidste Ă„r, var det op til medlemslandene at beslutte, hvor lĂŠnge de ville acceptere vaccinationscertifikaterne til rejser, men den nye regel om gyldighed formodes at vĂŠre bindende for alle 27 EU-medlemslande efter tilstrĂŠkkelig opbakning til det.
Men Frankrig gÞr tingene pÄ sin egen mÄde og krÊver, at folk fÄr deres boosterstik inden for syv mÄneder efter deres sidste dosis (eller to mÄneder i tilfÊlde af Johnson & Johnson-vaccinen). Fra den 15. februar reduceres den tidsramme til fire mÄneder.
Malta gÄr ogsÄ et skridt yderligere ved at krÊve, at folk modtager deres boosterstik inden for tre mÄneder efter deres sidste vaccination.
Skal jeg bruge et nyt EU COVID-certifikat til rejser?
Reglerne trĂŠder i kraft den 1. februar 2022, og mange lande er allerede begyndt at udstede nye certifikater til borgere, som inkluderer deres boostervaccination-oplysninger.
De, der ikke har modtaget en boostervaccination, men som har fÄet deres sidste stik inden for de seneste ni mÄneder, vil stadig fÄ lov til at bruge deres nuvÊrende coronapas til rejser.
De, der ikke er vaccinerede, kan fortsĂŠtte med at rejse ved at dokumentere en negativ COVID-19-test.
Er det nye COVID-certifikat pÄkrÊvet for at komme ind pÄ offentlige steder?
Ud over at give folk mulighed for at fremvise deres vaccinationsstatus til rejser krÊver mange medlemslande coronapas af folk for at fÄ adgang til restauranter, fitnesscentre og mange andre offentlige steder i hele Europa.
De nye regler om gyldigheden af ââcoronapasset pĂ„virker kun, hvordan de bruges til rejser. Det er op til de enkelte lande at beslutte, om de Ăžnsker, at folk skal vĂŠre ajourfĂžrt med deres boostervaccination, fĂžr de fĂ„r adgang til bestemte offentlige steder.
Nogle lande, sÄsom Frankrig, har allerede vedtaget, at folk, der er berettiget til et boosterstik, skal modtage det for at validere deres coronapas. Ellers har de ikke adgang til restauranter, caféer, museer og offentlig transport uden en negativ coronatest.
"De nye regler om gyldighedsperiode for EUâs digitale COVID-certifikat gĂŠlder for rejseformĂ„l. NĂ„r der indfĂžres forskellige regler for brug af certifikaterne pĂ„ nationalt plan, opfordres medlemslandene til at tilpasse dem til disse nye regler for at give sikkerhed for rejsende og reducere forstyrrelser, " har EU-kommissionen sagt.
Har ikke-EU-rejsende brug for boostervaccination for at blive betragtet som fuldt vaccineret til rejser i EU?
De nye regler gÊlder kun for de europÊiske medlemslande, der er tilmeldt EU's digitale COVID-certifikatprogram med henblik pÄ rejser inden for EU. Det er op til hvert land at bestemme deres egne indrejseregler for besÞgende uden for kontinentet.
LÊs ogsÄ om coronatest til flyrejsen: alt du behÞver at vide.