Portugal vil øge lufthavnsgebyrerne – sådan vil det påvirke din flyrejse

Portugals lufthavnsmyndighed, ANA Aeroportos de Portugal, har foreslået at hæve lufthavnsafgifterne med i gennemsnit 11 procent i 2023. For tredje gang i år ønsker Portugals lufthavnsmyndighed, ANA Aeroportos de Portugal, at hæve lufthavnsafgifterne på tværs af landets nationale lufthavne. Stigningen vil være ca. 10,81 % fra d. 1. februar næste år. Læs også om EU’s grønne luftfartsplan kan koste Spanien millioner af turister.

InflationEU’s%20grønne%20luftfartsplan%20kan%20koste%20Spanien%20millioner%20af%20turisteren er årsag til højere lufthavnsafgifter

Den nye afgift forventes at træde i kraft fra d. 1. februar 2023. Afgiften vil blive opkrævet pr. passager. Stigningen vil afspejle sig i billetpriserne. En stigning i gebyrerne på 10,81 procent vil betyde en stigning pr. passager på ca. 0,35 € i Azorerne-regionen, € 0,79 på Madeira, € 0,81 i Porto, € 0,80 cent i Faro og € 1,53 i Lissabon, ifølge lokalavisen The Portugal News. ANA Aeroportos de Portugal har begrundet Portugals inflation som årsag til stigningen. I august var inflationen 8,9 %, den højeste den har været siden oktober 1992, ifølge Trading Economics. Som nævnt er det ikke første gang, at ANA Airports har til hensigt at øge afgifterne på tværs af lufthavnene i år. Den seneste regulering skete d.13. september, hvor der blev opkrævet yderligere € 3,54 pr. passager, uanset hvilken destination de måtte rejse til. De 3,54 € var allerede en stigning på 20 % i forhold til årets første ændring i februar. I februar blev afgiften hævet med € 2,95 pr. passager. Ifølge ANA blev disse afgifter tillagt for at forbedre sikkerhedssystemerne, herunder dem til indcheckning af bagage. Reguleringerne i februar og september blev forholdsvist hurtigt godkendt af National Civil Aviation Authority (ANAC). Den nye afgift på 10,81 procent er genstand for høring og skal ligeledes godkendes af National Civil Aviation Authority (ANAC), før den går videre. Ana Airports oplyser endvidere, at revisionen for 2023 allerede er i overensstemmelse med den nye model, der er fastsat i kontrakten med staten, og som forventes at forlænge indtil koncessionsperiodens udløb i 2062. Koncessionskontraktens økonomiske reguleringsformel vil fjerne bidragene fra kommercielle indtægter i den fremtidige beregning af gebyrer for at sikre, at lufthavnsafgifterne forbliver lidt over inflationen som en bremseforanstaltning.

Endnu en stigning i lufthavnsafgiften kan skade den portugisiske turisme  

Det nationale luftfartsselskab TAP Air Portugal er alt andet end tilfreds. De mener, at omkostningerne er ude af proportioner, særligt i betragtning af, hvordan de portugisiske lufthavne har manglet betydelige investeringer i de senere år. Den pludselige stigning på 1,53 euro virker ifølge TAP uberettiget i betragtning af, hvor kaotisk Lissabon lufthavn har været for flyselskaber og passagerer på det seneste. Allerede før de to foregående reguleringer bemærkede TAP, at de gebyrer, der blev opkrævet for passagerer på indenrigsflyvninger mellem portugisiske lufthavne, var betydeligt højere end i andre europæiske lufthavne. Hvis ANAC godkender den nylige revision, forudser TAP, at det vil være skadeligt for Portugals luftfartsindustri. Da flyselskaberne allerede føler sig økonomisk klemt af de stigende priser på jetbrændstof, vil de forhøjede lufthavnsafgifter kræve, at de højere omkostninger overføres til passagererne. I en pressemeddelelse understregede TAP konsekvenserne således:
"Stigningerne vil bidrage til at forværre den økonomiske situation for TAP Air Portugal, den største kunde i de nationale lufthavne, og passagererne generelt. Især de portugisiske passagerer, der bor i de autonome regioner."
Også Ryanair har kritiseret ANA Aeroportos de Portugals forslag. De mener, at afgiften vil skade landets konkurrenceevne og genopretning af turismen. Landechef for Ryanair i Portugal, Elena Cabrer, udtrykte følgende om stigningen:
"Der er ingen begrundelse for ANA's overdrevne stigning i lufthavnsafgifterne, især når Portugal stadig er ved at komme sig efter pandemien.”
Flyselskabet opfordrer ANAC til at afvise forslaget og opmuntre rejsende med lavere lufthavnsafgifter.

Portugal er nu åben for turister

Portugal åbnede for alle rejsende den 1. juli. I sidste uge fjernede landet endnu en restriktion for rejsende. De, der testes positive for COVID-19 på deres rejse, er ikke længere underlagt obligatorisk isolation. I stedet anbefaler myndighederne, at alle med symptomer bærer mundbind og undgår kontakt med sårbare mennesker. Læs også om kommerciel luftfart i Europa nærmer sig niveauet før pandemien.

Asta has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 467 €

Cecilie has flown with EasyJet and has received: 388 €

Bent has flown with KLM and has received: 623 €

Tommy has flown with EasyJet and has received: 623 €

Thea has flown with Ryanair and has received: 383 €

Ida has flown with Ryanair and has received: 383 €

Lars has flown with Ryanair and has received: 383 €

Leif has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 1.246 €

Henrik has flown with Ryanair and has received: 958 €

Jákup has flown with British Airways and has received: 388 €

Jan has flown with Scandinavian Airlines System and has received: 623 €

Eva has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 582 €

Anna Sofie has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 194 €

Maja has flown with KLM and has received: 623 €

Linda has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 623 €