Nyt turistfirma vil gøre rummet tilgængelig for alle

Den private virksomhed, Space Perspective, sigter mod at flyve passagerer til kanten af ​​rummet i 2024 i en højteknologisk kapsel fastgjort til en ballon.

Rejs til rummet i en ballon - Billede fra Space Perspective.

Mennesket har altid stræbt efter at nå højere og længere, hvad end det har været ved at bestige bjerge, opdage de syv verdenshave, flyve blandt skyerne i luftballon eller i flyvemaskine, ja sågar rejse ud i rummet og udforske nye planter og galakser.

Det er nysgerrigheden, der driver os. En nysgerrighed der bunder i ønsket om at få et bedre og nyt perspektiv på vores forunderlige verden.

Det er dog de færreste, der får samme øjenåbner som astronauter. Rumflyvning og astronomi har muliggjort, hvad der måske er de mest markante ændringer i menneskehedens selvopfattelse, netop ved at kende vores plads i universet.

Vidste du, at kæmpe vejrballoner er blevet brugt i næsten 100 år til at udføre eksperimenter og hjælpe med at spore storme og vejrmønstre. Men i alle årene med ballonflyvning har kun 20 mennesker nået stratosfæren i cirka 30 kilometers højde, hvor jordens kurve kan ses.

Vil flyve tre gange højere end kommercielle fly

Det er ved at ændre sig takket være Space Perspective, en privat virksomhed, hvis storslåede vision er at hejse en kapsel under tryk med en brintballon til en højde af 30,5 km. For at sætte det tal lidt i perspektiv, så er det tre gange højere end de kommercielle flyselskabers flyvehøjde.

Grundlæggerne af Space Perspective (som privat også er gift), Jane Poynter og Taber MacCallum, forsøgte at opstarte en lignende virksomhed i 2013 med en rumkapsel, men ændrede kurs til mindre videnskabelige balloner i 2015. De forsøgte endda i et reklamestunt fra 2017 at sende en KFC-kyllingesandwich til udkanten af rummet. Dengang hed virksomheden World View Enterprises. Desværre var ballonen utæt, og hvad der skulle være en 4-dages rejse for kyllingesandwichen, blev drastisk reduceret til 17 timer.

Vidste du, at du skal være 100 km over jordens overflade, før du er i rummet?

Efterfølgende rebrandede Poynter og MacCallum virksomheden til Space Perspective. De sigter nu efter at tage rejsende til stratosfæren til en pris på 125.000 dollars eller 829.593,75 danske kroner pr. Passager. Kun omkring 20 mennesker har været i stratosfæren, hvor Space Perspective planlægger at rejse hen. I denne højde vil besøgende være i stand til at se jordens krumning og over troposfæren - den boble af luft, der tillader at liv på Jorden eksistere.

Vidste du, at stratosfæren er den del af atmosfæren, der ligger mellem tropausen i 6-17 km højde, og stratopausen i omkring 50 km højde?

Rumskibet Neptun vil nå en højde på 30,5 km over 99% af jordens atmosfære - Billede fra Space Perspective.

Inspireret af NASA's forskningsteleskoper

Ifølge de planer, der er skitseret for turen, vil det tage den rummelig kapsel under tryk, kaldet Spaceship Neptune, to timer at nå op til den angivne højde på 30,5 km. Selve kapslen løftes af en enorm, brintfyldt ballon, som stiger i en hastighed på 19 km / t. Vejen hjem tager yderligere to timer. Den samlede rejses længde fra start til slut tager omkring seks timer.

Konceptet bag Neptune har været under konstruktion i årtier. Ifølge Space Perspective stammer ballondesignet fra teknologi, som NASA har brugt i årtier til at flyve store forskningsteleskoper.

Kapslens rummelige interiør er designet til at være tilgængelige for et stort antal af passagerer - så længe de har råd til en billet. Faktisk dækker Neptune et areal af ​​en fodboldbane, og dens kabine er stor nok til at transportere otte passagerer og en kaptajn.

”Det er virkelig, hvad det her handler om: alle skal kunne se Jorden fra rummet,” sagde Poynter under en nyhedskonference i sidste uge ifølge Orlando Sentinel. ”Vi ønsker, at alle skal være i stand til at opleve, hvad astronauterne taler om, når de forklarer om Jorden i rummet i det sorte kosmos.”

”Folk har aldrig været mere begejstrede for rumrejser,” tilføjede Taber MacCallum i pressemeddelelsen. "Få bestræbelser er mere meningsfulde end at sætte folk i stand til at opleve det inspirerende perspektiv af vores hjemmeplanet i rummet."

Vil ændre vores perspektiv med "The overview effect"

Astronauter oplever ofte fænomenet “The overview effect”, når de rejser ud i rummet. The overview effect er det specielle øjeblik, hvor planten Jorden for første gang ses som en lille skrøbelig kugle, der befinder sig i universet, og som der har brug for vores beskyttelse.

Mange astronauter har rapporteret om "The overview effect". Fænomenet blev første gang beskrevet af Frank White i sin bog fra 1987 under samme navn. Den danske astronaut Andreas Mogensen har også beskrev sit ændret perspektiv:

”Jeg har set Jorden fra rummet. Lidt på afstand ligner Jorden et rumskib, der farer gennem universet med milliarder af mennesker ombord, og det er vel at mærke et rumskib uden redningsbåde. Det har gjort indtryk. Vi bør passe på vores planet, for vi har kun den ene."

Testflyvningerne begynder i 2021

Funktionerne i rumskibet Neptune, som skitseret på deres hjemmeside, inkluderer panoramavinduer, der giver passagererne en 360-graders udsigt over Jorden under og himlen over. Kapslen har også en række sensorer og kommunikationsenheder, der giver passagererne adgang til data såsom højde, vind, temperatur og anden vigtig information. Og for ikke at glemme et toilet med verdens bedste udsigt - lige under hoveddækket.

En gengivelse viser udsigten fra Spaceship Neptunes kapsel - Billede fra Space Perspective.

Space Perspective har indgået en leasingaftale med Space Florida om at bruge Kennedy Space Center til sine indledende rejser. I henhold til en anden aftale vil virksomhende også have adgang til NASAs faciliteter. Federal Aviation Administration's (FAA) Office of Commercial Spaceflight vil regulere turene.

”I dag er det mere afgørende end nogensinde at se Jorden som en planet, et rumskib for hele menneskeheden og vores globale biosfære,” sagde Jane Poynter i en pressemeddelelse. ”Vi er forpligtet til grundlæggende at ændre den måde, mennesker har adgang til rummet - både til at udføre meget tiltrængt forskning til gavn for livet på Jorden og til at påvirke, hvordan vi ser og forbinder os med vores planet.”

Space Perspective planlægger at afslutte en ubemandet testflyvning fra Shuttle Landing Facility på NASAs Kennedy Space Center i Florida næste år.

MacCallum og Poynter forventer at starte de kommercielle flyvningerne omkring år 2024. Virksomheden opfordrer folk til at skrive sig op til rejsen allerede nu. For mere information, se thespaceperspective.com.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=9KNfqF6eJws&feature=emb_title

Læs også om 6 piloter der revolutionerede luftfartsindustrien.

Asta has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 467 €

Cecilie has flown with EasyJet and has received: 388 €

Bent has flown with KLM and has received: 623 €

Tommy has flown with EasyJet and has received: 623 €

Thea has flown with Ryanair and has received: 383 €

Ida has flown with Ryanair and has received: 383 €

Lars has flown with Ryanair and has received: 383 €

Leif has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 1.246 €

Henrik has flown with Ryanair and has received: 958 €

Jákup has flown with British Airways and has received: 388 €

Jan has flown with Scandinavian Airlines System and has received: 623 €

Eva has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 582 €

Anna Sofie has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 194 €

Maja has flown with KLM and has received: 623 €

Linda has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 623 €