Køkaos i Europas lufthavne: sådan forbereder du dig

Planlægger du en flyrejse til sommer? Så skal du forberede dig ekstra godt. Passagerer, der flyver i Europa, oplever betydelige forstyrrelser, da lufthavne melder om rekordlange køer på grund af personalemangel og øget efterspørgsel forud for sommerferien. I denne artikel får du en vejledning med tips til at håndtere potentielle forsinkelser og aflysninger, så du kommer hurtigt igennem de lange køer i lufthavnen. Køerne til sikkerhedskontrol, check-in og bagageindlevering er blevet så lange i store lufthavne i Europa, at mange passagerer ikke når ind i terminalbygningerne til deres flyafgang. I Københavns lufthavn Kastrup har de nu advaret om ekstraordinære lange køer fremover efter en kaotisk weekend i maj, hvor flere passagerer missede deres fly grundet køer der strakte sig hele vejen ned til metrostationen. Også Lufthavnene Dublin, London Gatwick, Amsterdam Schiphol og Lissabon-Portela advarer om ekstraordinære lange køer, hvor flere passagerer må vente i timevis bare på at komme ind i terminalbygningerne. Som følge heraf blev det hollandske luftfartsselskab KLM tvunget til midlertidigt at stoppe med at sælge billetter til flere af sine flyvninger fra Amsterdam i maj. Bestyrelsen i Dublin Lufthavn anslår, at mere end 1.000 passagerer missede deres fly søndag d.15. maj på grund af lange køer og undskyldte for den "åbenlyse frustration og besvær", som dette medførte.

Personalemangel skaber køer

Forsinkelserne skyldes personalemangel, særligt i sikkerhedskontrollen. Lufthavne afskedigede et stort antal medarbejdere under coronakrisen. I august 2020 nedlagde lufthavnen, hvad der svarer til 511 fuldtidsstillinger, og i november 2020 blev yderligere 60 medarbejdere fyret. International Air Transport Association (IATA) forventer, at det samlede passagertal i Europa når op på 86 % af 2019-tallene i 2022, før det kommer til en fuld restitution i 2024. Men det ser ud til, at mange lufthavne ikke havde forventet, at efterspørgselen på flyrejser ville vende så hurtigt tilbage. De kæmper nu med at få ansat igen. Men det tager tid at ansætte og uddanne. Flere lufthavne har nu udgivet pressemeddelelser med råd til passagerer. Blandt andet anbefaler de folk at ankomme tidligt i lufthavnen og pakke ordentligt hjemmefra, og sikre, at passet er gyldigt. Lufthavnene arbejder på højtryk for at finde løsninger til at håndtere det øgede pres i sommermånederne. Du får her en vejledning med tips til, hvad du kan gøre for at bidrage til den bedste oplevelse i lufthavnen for dig selv, dine medpassagerer og lufthavnspersonalet.

Download apps til din lufthavn og flyselskab

Dette vil spare dig for en masse besvær. Mange lufthavne oplyser ventetider i security med deres apps, så du kan se de aktuelle ventetider, før du ankommer til lufthavnen. Således kan du planlægge din ankomsttid i overensstemmelse hermed. På samme måde vil dit flyselskabs app også hjælpe dig med at forudse eventuelle forsinkelser. Når du downloader mobilappen, vil du generelt få øjeblikkelige advarsler. Nogle flyselskaber vil tilbyde muligheder for genbestilling og meddelelser via appen, når de opstår forsinkelser.

Tag et skærmbillede af dit boardingkort

Tag et skærmbillede af dit boardingkort, så du nemt kan få adgang til det, så snart du kommer til lufthavnen. Du kan også gemme det på din Apple Wallet på iOS eller PassWallet på Android. Hvis du har en scanbar offline version af dit boardingpas, kan du få adgang til det, når lufthavnens WiFi ikke virker.

Medbring en bærbar telefonoplader

Det værst tænkelige scenarie er et dødt batteri, når du endelig når din gate, hvis dit boardingkort er gemt på din telefon. Pak en bærbar batterioplader og nødvendige kabler i din håndbagage, så du kan oplade din telefon.

Aflever dine kufferter tidligt

Flyselskaber såsom British Airways og Jet2 giver kunderne mulighed for at tjekke deres bagage ind en dag før afgang. Undersøg om dette er en service, dit flyselskab tilbyder for at lette presset ved indtjekningsskranker, når du flyver.

Køb prioriteret boarding, hvis det er muligt

Nogle lufthavne tilbyder hurtig adgang, der kan hjælpe dig med at komme hurtigere igennem security mod et ekstra gebyr. Det er dog ikke altid muligt, eftersom efterspørgslen er steget i de seneste uger. Der har været udbredte klager over, at disse 'hurtige løsninger’ har været lige så forsinkede på det seneste. Det er dog alligevel en god idé at forhøre dig, inden du kommer til lufthavnen. Det er også værd at spørge dit flyselskab om forudgående check-in eller prioriteret boardingadgang.

Pak snacks

Da passagerer typisk bruger mere tid i lufthavnen end normalt for at komme foran køerne, er mange butikker, caféer og restauranter ved at løbe tør for mad- og drikkevarer for at imødekomme den øgede efterspørgsel. Passagerer, der rejste gennem Dublin Lufthavn i maj, rapporterede, at fastfoodkæden Burger King løb tør for pommes frites før kl. 11.00, mens andre butikker havde udsolgt færdigpakkede sandwich og måltider om eftermiddagen. I Storbritannien har folk, der rejser med TUI, fået at vide, at de muligvis skal medbringe deres egen mad og drikke ombord i de kommende uger, da personalemangel hos selskabets cateringleverandør har betydet, at varme og kolde måltider ikke kan serveres på kort- og halvlange-flyvninger. Medbring snacks, som du ved, du kan have med gennem security, drikkevarer over 100 ml skal købes på den anden side. Læs her om hvilke mad du må medbringe gennem lufthavnen og i flyet.

Tag behageligt tøj på

Passagerer har i nogle europæiske lufthavne måtte overnatte i lufthavne som følge af forsinkelser på deres fly. Selvom du måske ikke oplever samme forsinkelser, vil du med stor sandsynlighed bruge mere tid i lufthavnen denne sommer, end du forventer. Løstsiddende tøj, som du kan strække benene i, og et tørklæde eller sjal, som du kan rulle sammen til en pude, du kan hvile dit hovedet på, kan måske gøre ventetiden lidt mere udholdelig.

Find ud af, hvilken kompensation du er berettiget til, hvis du ikke når dit fly

Da tusindvis af passagerer ikke har nået deres fly den seneste måned på grund af lange køer. Mange ved ikke, at de kan være berettiget kompensation for disse forsinkelser. Kompensation er ikke noget, som alle flyselskaber eller lufthavne vil tilbyde dig, så sørg for, at du ved, hvilke muligheder der er tilgængelige, før du flyver. Det er også en god ide at tegne en rejseforsikring, der dækker mistede, forsinkede eller aflyste fly. Det kan være vanskeligt at håndtere alle detaljerne omkring indgivelse af et krav på kompensation. Heldigvis behøver du ikke at gøre det alene. Uanset om du har fået at vide, at flyafbrydelsen skyldes en ekstraordinær omstændighed, eller flyselskabet ikke svarer, så er vi her for at hjælpe dig med at skaffe din berettigede kompensation. FlyPenge er her for at gøre processen lettere og forenkle alle forhold i forbindelse med din flyforsinkelse og flyaflysning. Vi har en solid forståelse af passagerrettigheder i EU 261. Hvis du er interesseret i at vide mere om dine passagerrettigheder, og hvordan du kan kræve kompensation, så skal du blot udfylde vores gratis online formular eller kontakte os. Læs også om flyver du på sommerferie? Det bør du vide om lufthavnskøer, regler og aflysninger.

Asta has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 467 €

Cecilie has flown with EasyJet and has received: 388 €

Bent has flown with KLM and has received: 623 €

Tommy has flown with EasyJet and has received: 623 €

Thea has flown with Ryanair and has received: 383 €

Ida has flown with Ryanair and has received: 383 €

Lars has flown with Ryanair and has received: 383 €

Leif has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 1.246 €

Henrik has flown with Ryanair and has received: 958 €

Jákup has flown with British Airways and has received: 388 €

Jan has flown with Scandinavian Airlines System and has received: 623 €

Eva has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 582 €

Anna Sofie has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 194 €

Maja has flown with KLM and has received: 623 €

Linda has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 623 €