Klæd dig ordentligt på til flyrejsen

Er du i tvivl om, hvilke etiketter der er, og hvad du skal tage på i forbindelse med en flyrejse. Netop den rette påklædning på et fly er afgørende. Bare spørg Lady Gaga. I 2010 havde popstjernen et par næsten 30 centimeter høje McQueen Armadillo sko på og en vild kjole lavet af sort og gult tape under en transatlantisk flyvning. Under flyvningen begyndte Gaga at opleve symptomer på dyb venetrombose, også kendt som DVT. Det er en tilstand, som forekommer, når farlige blodpropper dannes i de dybe vener i lår, læg, bækkenet og arme. Disse blodpropper kan føre til lungeemboli, som potentielt er en livstruende tilstand. Risikoen for at udvikle dyb venetrombose og lungeemboli er forhøjet ved længerevarende flyvninger, grundet kombinationen af det lave kabinetryk, dehydreringen og immobiliteten. Symptomer omfatter hævede eller røde lemmer, men personer, der lider af dyb venetrombose, er ofte ikke bevidste om tilstanden, før det er for sent. Heldigvis for Gaga nåede hun at reagere. Da hun klagede over, at hendes ben svulmede op under flyvningen, overbeviste kabinepersonalet hende om at skifte til noget mere komfortabelt. Chancen for at du til hverdag går klædt i en kjole lavet af tape og 30 centimeter høje sko er nok lig nul. Men hvis lignende påklædning gemmer sig i dit klædeskab, så gem den til mere passende lejligheder end din næste flyrejse. Flyrejser over fire timers varighed øger nemlig risikoen for venøs tromboemboli samt smerter og hævelse i benene. Der er begrænset data for kortere flyvninger. Trængt siddende påklædning øger selvsagt også risikoen - det hvad end det er couture eller jeans. Følg vores guide og bliv klædt ordentlig på til din næste flyrejse.

Bær en påklædning af åndbare naturfibre

Vi lærte lektien fra Lady Gaga. Stramtsiddende tøj kan reducere blodgennemstrømning på det i forvejen trange flysæde. Undgå nylon eller sokker, der sidder tæt ind til kroppen og efterlader mærker på din hud. Lad dine skinny jeans blive derhjemme og vælg mindre restriktive beklædningsgenstand såsom en løstsiddende kjole eller bukser. Bær en påklædning som er løs, blød og komfortabel af naturfibre. Bomuld er et godt valg, da det både er åndbart og fugtabsorberende, men merinould har flere gode naturlige egenskaber. Merinould er bl.a. temperaturregulerende og forhindrer svedlugt ved at binde fugten i uldens struktur.

Hav ikke for løst tøj på

Når du rejser, skal du være komfortabel, så en overdimensioneret påklædning kan virke som et godt valg. Det kan dog også få dig til at se en smule mistænkelig ud. Alt for løst tøj vil medføre forsinkelser i sikkerhedskontrollen, fordi de tror, ​​at du gemmer noget under det.

Anskaf dig et par fly- eller støttestrømper

Knæhøje støttestrømper er særligt gode til lange flyrejser. Det er dokumenteret, at støttestrømper forhindrer dyb venetrombose på længere flyrejser ved at forbedre blodcirkulationen og stimulere venepumpen. Så hvis du har oplevet af dine ankler og fødder svulmer op, er disse strømper muligvis svaret på dit problem.

Bær komfortable sko

Tænk på dine stakkels fødder, før du tager de højhælede eller spidse laksko på. Det er almindeligt kendt, at dine fødder svulmer op på et fly. Når du rejser med fly, er det bedst at have ekstremt komfortable sko på, der tillader dine fødder at ånde. Samtidigt skal det være sko, som sidder godt fast, når du er på farten mellem de forskellige terminaler. Vælg et par klassiske ballerinaer eller sneakers, der ydermere er nemme at tage på og af, når du passerer lufthavnens sikkerhedskontrol.

Undgå parfumer og cologne

Vi deler ikke alle samme lugt. Lugt intensiveres på et fly, hvor passagererne sidder trangt og luften i kabinen genanvendes. Men overvældende parfume og cologne kan være det mest irriterende og faktisk ligefrem allergifremkaldende for andre flypassagere. Vær opmærksom på dine medpassagerer, når du anvender din yndlings parfume eller lotion før din flyrejse. Tag istedet et brusebad inden afrejse, lidt parfumefri deodorant og friskvasket tøj på. Sørg altid for at gemme rent tøj til hjemrejsen i kufferten.

Undgå bare ben

Undtagelsen er selvfølgelig, hvis du allerede er i et tropisk land og flyver fra en ø til en anden. Men ellers tag et par bukser eller bløde leggings på. Hvorfor? Jo ser du, fly er kolde og beskidte. Læs også hvor det mest bakteriefyldte sted på flyet er.

Lag på lag på lag

Flyrejsende skal gennem en lang række temperaturændringer i løbet af deres rejse. Først er der den svedfremkaldende raske gåtur gennem lufthavnsterminalen, de varme 20 minutter i kabinen, mens flyet endnu er på asfalten, og den arktiske aircondition under flyvningen. Lag på lag er derfor den rejsendes bedste våben mod sådanne temperaturforskelle. Pashmina, sjaler, halstørklæder, cardigans, strikjakker, veste og lette jakker er perfekte. Det skal helst ikke være for svært at få af og på. Undgå derfor en striktrøje som du skal bakse med for at få af. Du kan folde og rulle de bløde tøjstykker sammen, hvis du får det for varmt under flyvningen eller får brug for en nakkepude. Du sparer samtidigt lidt plads i kufferten, når du binder tøj rundt om din talje eller over din skuldre, og du har derved mere plads til souvenirs. Læs også hvordan du undgår at blive syg efter din næste flyvning.

Ørepropper er geniale

De høje, larmende lyde fra flyets motorer giver hovedpine og gør dig ør. Husk derfor altid et par ørepropper, så du kan lukke alt lyd ude for en stund.

Undgå bæltespænder og metaldetaljer

Du skal husk, at du på enhver flyrejse skal gennem en sikkerhedskontrol. Du kan spare dig selv og andre rejsende en masse tid, hvis du ikke bære bæltespænder eller andre beklædningsgenstande med metaldetaljer på, som får metaldetektoren til at bippe. Læs også hvordan du kommer hurtigt og nemt gennem lufthavnen.

Tjek flyselskabets beklædningspolitik

Det kan være en god idé at tjekke op på flyselskabets beklædningspolitik. Det er i sidste ende, flybesætningens ansvar at vurdere, hvad de mener, skaber det sikreste og mest komfortable miljø for alle ombord på flyet. Få også vores pakketips til den fornuftige rejsende i denne artikel. Særlige gode råd i forbindelse med flyrejser
  • Køb et par støtte- eller flystrømper, som du tager på allerede om morgenen før afrejse
  • Bær løse, bløde og komfortable beklædningsgenstande og sko
  • Vær så aktiv som muligt under flyrejsen.
  • Undgå at sidde med benene over kors
  • Det anbefales at strække benene hver time og derudover at bevæge fødderne tit, mens du sidder ned.
  • Drik en masse vand, men undgå helt alkohol, kaffe og andre dehydrerende drikke.
  • Undgå at tage sovepiller.
Læs også hvordan du undgå jetlag.

Asta has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 467 €

Cecilie has flown with EasyJet and has received: 388 €

Bent has flown with KLM and has received: 623 €

Tommy has flown with EasyJet and has received: 623 €

Thea has flown with Ryanair and has received: 383 €

Ida has flown with Ryanair and has received: 383 €

Lars has flown with Ryanair and has received: 383 €

Leif has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 1.246 €

Henrik has flown with Ryanair and has received: 958 €

Jákup has flown with British Airways and has received: 388 €

Jan has flown with Scandinavian Airlines System and has received: 623 €

Eva has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 582 €

Anna Sofie has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 194 €

Maja has flown with KLM and has received: 623 €

Linda has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 623 €