Hvornår kan børn flyve alene og hvem er ansvarlig?

Hvis du giver dit barn eller dine børn lov til at rejse alene, som en uledsaget mindreårig, så vær sikker på, at du tager alle de nødvendige foranstaltninger der skal til, for at sikre hans eller hendes sikkerhed.

Millioner af børn flyver alene hvert år og størstedelen af alle disse rejser, forløber problemfrit. Dog er der et antal af rejser som ikke er forløbet som de skulle, f.eks. da det amerikanske luftfartsselskab JetBlue, byttede om på to unge drenge og sendte dem til forkerte lufthavne.

Det er derfor det er super vigtigt, at både du og dit barn er helt forberedte på rejsen. Læs videre her, for at få nogle vigtige tips til når dit barn skal flyve alene.

Hvor gammel skal du være for at rejse alene?

Luftfartsselskaber anser generelt børn i alderen fra 5 til 14 år gamle, som rejser uden forældre eller værger som værende ”uledsagede mindreårige”. For børn mellem 15 og 17, er en ”uledsaget mindreårig service” typisk ikke obligatorisk, men noget man kan vælge til hvis man har lyst.

Hvis du har planer om at sende en uledsaget mindreårig på et fly, skal du udfylde en obligatorisk formular, som beskriver barnets navn, alder og andre relevante informationer. Ved ankomst, vil dit barn blive fulgt fra flyet af en medarbejder fra luftfartsselskabet og givet til den ansvarlige voksen, som er blevet navngivet af dig før afgangen.

Generelle aldersbetingelser for uledsagede mindreårige

Luftfartsselskabernes regler varier, men her er et udkast til, hvad du kan forvente. Bemærk at aldrene som er beskrevet herunder, er barnets alder på rejsedagen og ikke alderen som barnet har på den dag hvor der bookes.

  • Børn i alderen fra 1-4 år, må kun flyve, hvis de er ledsaget af en voksen. Et barn skal være 5 år før barnet må flyve solo.
  • Børn i alderen fra 5-7 år, kan tage et direkte fly til én destination, men ikke fly med ét eller flere stop.
  • Børn i alderen fra 8 år og op derefter, må skifte fly hos nogle luftfartsselskaber og vil typisk blive ledsaget af lufthavns personel til det forbundne fly.
  • Enhver under alderen 17 år som flyver alene på et internationalt fly, kan være påkrævet at skulle udfylde et underskrevet samtykkebrev fra forælder, værge eller anden ansvarlig voksen.

Kastrup lufthavn har en hel side her, som omhandler uledsagede mindreårige. Følg linket herunder.

https://www.cph.dk/en/practical/traveling-with-children/unaccompanied-children

Andre hensyn for mindreårige som flyver alene

Nogle luftfartsselskaber tillader ikke uledsagede mindreårige at flyve med det sidste fly på dagen, eller sene fly, som flyver mellem 21:00 og 05:00. Vær sikker på, at du har læst det pågældende luftfartsselskabs politikker og betingelser omhyggeligt, inden du booker.

Efter du har udfyldt de forskellige papirer og har betalt de forskellige gebyrer ved check-in, vil en forælder eller værge få en speciel passerseddel, som tillader ham eller hende at gå igennem sikkerhedskontrollen. Forælderen eller værgen, må ledsage barnet til gaten og vente der med barnet til at flyet letter.

Læs også om dit barn er berettiget kompensation ved flyforsinkelse og -aflysning.

Asta has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 467 €

Cecilie has flown with EasyJet and has received: 388 €

Bent has flown with KLM and has received: 623 €

Tommy has flown with EasyJet and has received: 623 €

Thea has flown with Ryanair and has received: 383 €

Ida has flown with Ryanair and has received: 383 €

Lars has flown with Ryanair and has received: 383 €

Leif has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 1.246 €

Henrik has flown with Ryanair and has received: 958 €

Jákup has flown with British Airways and has received: 388 €

Jan has flown with Scandinavian Airlines System and has received: 623 €

Eva has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 582 €

Anna Sofie has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 194 €

Maja has flown with KLM and has received: 623 €

Linda has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 623 €