Hvorfor er fly hvide?

Der findes undtagelser, men kommercielle fly er normalt hvide. Det er måske noget du før har undret dig over, og aldrig fundet svar på. Vi giver dig svaret her.

Hvid maling reflekterer

Ser du, det enkle svar er, at den hvide farve reflekterer sollyset. Det er nemlig ret vigtigt at sollyset ikke absorberes af flyet, da flyet derved vil blive opvarmet. Den hvide farve både minimerer opvarmning og potentiel skade fra solstrålerne i luften såvel som på landingsbanen.

Maling vejer tungt

Derudover er fly udsat for forskellige atmosfæriske forhold. Farvede fly har tendens til at falme med tiden og kræver derfor maling igen for at opretholde deres æstetiske appel. Hvide fly falmer ikke på samme måde selv efter en betydelig mængde tid i luften. Maling tilføjer desuden en overraskende vægt på mellem 250 og 550 kg til et fly - hvilket betyder, at der brændes mere brændstof.

Endvidere ender flyselskaberne ofte med at sælge deres fly til andre luftfartsselskaber. De vil have det sværere at gøre det, hvis farveskemaet er andet end hvidt. 

Af åbenlyse sikkerhedsmæssige årsager kontrolleres kommercielle fly regelmæssigt for forskellige former for overfladeskader, såsom revner og buler.

Af åbenlyse sikkerhedsmæssige årsager kontrolleres kommercielle fly regelmæssigt for forskellige former for overfladeskader, såsom revner og buler.

Hvid maling forhindrer Bird strike

Bird Strike er defineret som en kollision mellem en fugl og et fly. Disse sammenstød er desværre almindelige hændelser og kan være en betydelig trussel mod flyets sikkerhed og selvfølgelig den lille fugl.

Hvid maling kan forbedre flyets synlighed for fugle og dermed forhindre kollision.  Mørke farveskemaer vil på den anden side kunne reducere kontrasten mellem fly og den visuelle baggrund. Dette kan igen reducere fuglenes evne til at registrere fly i tilstrækkelig tid til at undgå kollision.

Betyder det så, at farverige fly er mere risikabel at flyve i?

Kort sagt nej. Der er ingen krav fra et sikkerhedsmæssigt synspunkt med hensyn til farven op et fly.

Farvede områder på fly har også en tendens til at falme og bleges over tid på grund af oxidation og langvarig soleksponering og andre miljøfaktorer.

Læs også om hvor mange nye træer det vil for at kompensere for vores kulstofemissioner.

Asta has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 467 €

Cecilie has flown with EasyJet and has received: 388 €

Bent has flown with KLM and has received: 623 €

Tommy has flown with EasyJet and has received: 623 €

Thea has flown with Ryanair and has received: 383 €

Ida has flown with Ryanair and has received: 383 €

Lars has flown with Ryanair and has received: 383 €

Leif has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 1.246 €

Henrik has flown with Ryanair and has received: 958 €

Jákup has flown with British Airways and has received: 388 €

Jan has flown with Scandinavian Airlines System and has received: 623 €

Eva has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 582 €

Anna Sofie has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 194 €

Maja has flown with KLM and has received: 623 €

Linda has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 623 €