Hvordan ville vores moderne verden se ud uden fly?

Flyvemaskinen er en af ​​de mest indflydelsesrige opfindelser i det 20. århundrede, hvis ikke den mest betydningsfulde gennem hele vores tid. For nu at være ærlige, intet har revolutioneret vores verden så meget som luftfarten. Selvfølgelig er internettet en temmelig anstændig opfindelse, der på en og samme tid skrumper og forbinder verden. Men flyrejser gjorde virkelig vores verden lille og ændrede rejsetider fra måneder til timer. 

Hvordan ville verden egentlig se ud, hvis flyet aldrig var blevet opfundet? For at besvare dette er vi nødt til at dykke ned i flyets historie og dens vækst gennem de sidste 112 år.

Den engelske munk der fløj

Flyvning har været i menneskets drømme og fantasi, så længe historien kan fortælle. I årevis troede mennesket, at fjer ville hjælpe dem med at flyve. Desværre førte denne tro til forfærdelige ulykker. De fleste mennesker tror, at Wright-brødrene opfandt flyet. Nu er det rigtigt, at de var de første mennesker, der opnåede flyvning med et motordrevet fly, men de var bestemt ikke de første, der arbejdede på at flyve.

Faktisk havde cirka 12 mennesker allerede fløjet i fly tungere end luften før dem, men disse fly havde ingen motorer og tjente derfor intet andet praktisk formål end at svæve.

Allerede lang tid før det havde folk fløjet i dirigerbare fly og balloner i næsten 1000 år. Den første registrerede svæveflyvning fandt sted i 1010, da en engelsk munk sprang fra et tårn og svævede 200 meter. Han blev såret, men overlevede til at fortælle historien, hvilket gjorde dette til et enormt skridt fremad i flyets historie.

Otto Lilienthal pioner indenfor bemandet flyvning

En sikker, vedvarende, bemandet flyvning fandt imidlertid ikke sted før i det 18. århundrede, da Montgolfier-brødrene foretog den første succesrige luftballonflyvning. Europa er akkrediteret med størstedelen af ​​de fremskridt, der er gjort inden for luftfart i dage før Wright-æraen, med mange succesrige ballon- og dirigerbare flyvninger samt banebrydende fremskridt inden for svæveflyvning. Den tyske pilot Otto Lilienthal var en af ​​disse store pionerer. Han foretog utallige vellykkede flyvninger i sine svævefly, men døde tragisk under flyvningen.

Wright-brødrene startede æren med motordrevne fly

Wright-brødrene var et par kloge brødre. Født og opvokset i Dayton, Ohio, startede de en lille cykelbutik, og kort derefter blev de betaget af luftfarten. De byggede drager, svævefly, vindtunneler og mange, mange modeller, alt sammen for at skabe et tungere motordrevet svævefly. 

Den 17. december 1903 opnåede de det, som ingen mennesker havde gjort før. De fløj et styret fartøj tungere end luft fra jorden på en kontrolleret måde og vente tilbage sikkert til jorden. Efter dette startede luftfarten. Det tog mindre end 10 år for fly at nå en højde på 3 km og mindre end 30 år for alle metalfly at finde vej ind i himlen. Det tog kun 69 år for en mand at fly 30 meter til at flyve 384 472,282 km til månen. Det er ret vildt.

Hvordan ville verden så se ud uden fly?

Hvordan ville livet være, hvis flyet aldrig eksisterede? Et skræmmende spørgsmål, men et, der i den grad for en til at tænke. For det første ville alt tage meget, meget længere tid. Det ville tage timer, hvis ikke dage, uger, måneder at komme rundt i verden. Mange mennesker ville også være døde som følge af bilulykker og andre hændelser i afsides steder, hvor hjælp ikke kunne modtages. Helikoptere er et effektivt redskab til at transportere de sårede hurtigt og sikkert til hospitaler i området, reducere rejsetiden og øge patientens overlevelse. 

Vi ville heller aldrig have nået til månen. Luftfart førte direkte til udviklingen af ​​rumraketter, såvel som satellitter, der leverer tv, satellitradio, mobilbeskeder, navigationssystemer i biler og på telefoner, moderne nøjagtige kort og information og viden om vores univers. Vores økonomi ville være betydeligt langsommere, da genstande ikke kunne flyttes så hurtigt og letfordærvelige varer ville ikke være i stand til at tage den lange rejse ad veje uden at blive dårlige og uden store mængder udstyr til at holde dem kølige. Film ville være intetsigende, da luftbilleder ikke ville eksistere. 

Sidst men ikke mindst ville himlens skønhed og glæde kun opleves af fuglene, og drømmen om at flyve ville forblive netop blot, en drøm, glemt af de tidlige pionerer og ignoreret af et samfund.

Flyet er uden tvivl den mest indflydelsesrige opfindelse i det 20. århundrede, simpelthen fordi det forbinder verden. Det har forbundet nationer, der aldrig ville have været forbundet på anden måde, og vist os et nyt, uset og spektakulært perspektiv af vores jord. Flyet er nået meget langt siden 1903 og har stadig lang vej at gå, men intet kommer tæt på det flyet i vores hurtige og moderne verden, og intet vil i den nærmeste fremtid.

Læs også om de mest indflydelsesrige historiske fly nogensinde.

Asta has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 467 €

Cecilie has flown with EasyJet and has received: 388 €

Bent has flown with KLM and has received: 623 €

Tommy has flown with EasyJet and has received: 623 €

Thea has flown with Ryanair and has received: 383 €

Ida has flown with Ryanair and has received: 383 €

Lars has flown with Ryanair and has received: 383 €

Leif has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 1.246 €

Henrik has flown with Ryanair and has received: 958 €

Jákup has flown with British Airways and has received: 388 €

Jan has flown with Scandinavian Airlines System and has received: 623 €

Eva has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 582 €

Anna Sofie has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 194 €

Maja has flown with KLM and has received: 623 €

Linda has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 623 €