Hvad stewardesser ikke fortæller dig om deres job

Det kan være hårdt at være steward eller stewardesse. I omverdenen er der forskellige krav for hvad et flyselskab skal betale stewardesser, og hvilke arbejdsforhold der skal være under flyveturen og efter landingen.

Her er nogle interessante historier direkte fra stewardesser verden rundt.

Der er strenghøje krav til jobbet som stewardesse

Under Pan Am's storhedstid i USA i 60'erne var der strenge krav til stewardesser: De skulle være mindst 160cm høj, de måtte ikke veje mere end 58kg, og de skulle gå på pension efter de blev 32 år.

De måtte ovenikøbet ikke være gift eller få børn. Som et resultat var de fleste kvinder i gennemsnit kun 18 måneder på jobbet.

I dag må man naturligvis både være gift og have børn. Disse dage handler kravene nemlig udelukkende om sikkerhed:

Stewardesser, der ikke kan sidde i jump seatet uden en udvidet sikkerhedssele eller ikke kan komme gennem nødudgangsvinduet, må ikke få jobbet.

Det samme gælder kravene til højde: De skal være høje nok til at gribe udstyr fra de øverste hylder, men ikke så høje, at de rammer hovedet i loftet. I dag betyder det typisk mellem 160 og 185cm, afhængigt af flyet.

Det er ikke det nemmeste job at få

Konkurrencen er benhård: Da flyselskabet i 2010 Delta annoncerede 1.000 jobåbninger, modtog de over 100.000 ansøgninger. Selv Universitetet Harvard accepterer ikke så mange i procent!

Al den konkurrence betyder, at de fleste ansøgere, der scorer interviews, har universitetsgrader.

At kunne tale et andet sprog forbedrer dine chancer meget. Det samme gør det at have kundeservice kvaliteter(især i forhold til mad) eller have arbejdet for et andet flyselskab, hvilket er et tegn på at du kan håndtere livsstilen.

De 4 procent, der får opkaldet, skal virkelig veje fordele og ulemper ved jobbet. Som man typisk siger, skal stewardesser være villige til at klippe håret og rejse hvor som helst – Og hvis man ikke kan overleve på 230.000 kr om året (de fleste nyansattes løn) bør man ikke engang overveje at ansøge.

Stewardesser skal holde øje med meget mere end bare din komfort

De fleste stewardesser regner ikke med at en del af deres arbejde skulle have at gøre med politiet, men i dag er en fast del af mange stewardessers job også at holde øje med om passagerer er ofre af menneskehandel.

Denne nye rolle startede da en stewardesser som fløj med American Airlines, vidnede for Kongressen i USA om en 18-årig mandlig passager, der bar på en nyfødt baby der stadig havde sin navlestreng fastgjort. Ingen mor i syne, kun en flaske mælk og to bleer stukket i lommen i den seks timer lange flyvning.

Da stewardessen rapporterede sine mistanker til myndighederne, fik hun intet svar. Dette har skabt omtale og resulteret i en total omdannelse af den interne struktur hos mange flyselskaber. Bl.a. er over 100.000 amerikanske stewardesser nu uddannet i at spotte potentielle menneskehandelsofre.

De ved godt, når du prøver at have sex på toilettet

Der er normalt en lang række af mennesker, der venter på at bruge toilettet. Ni gange ud af 10 er der en passager, der beder stewardesserne om at gribe ind.

Strengt taget er det ikke imod loven at tilslutte sig ’Mile High’ klubben, men det er imod loven ikke at adlyde kommandoer fra besætningsmedlemmer. Hvis de beder dig om at stoppe med at gøre, hvad det er, du gør, skal du under alle omstændigheder stoppe! Ellers har du en meget akavet samtale, når du møder din fængselsmakker.

Læs også om 13 ting du aldrig skal spørge stewardessen om.

En ting som stewardesser måske ikke altid er lige gode til at informere dig om, er dine rettigheder når det kommer til flykompensation. Der kan vi dog heldigvis hjælpe dig. Se på vores forside om du er berettiget til flykompensation! Eller følg linket her.

Asta has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 467 €

Cecilie has flown with EasyJet and has received: 388 €

Bent has flown with KLM and has received: 623 €

Tommy has flown with EasyJet and has received: 623 €

Thea has flown with Ryanair and has received: 383 €

Ida has flown with Ryanair and has received: 383 €

Lars has flown with Ryanair and has received: 383 €

Leif has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 1.246 €

Henrik has flown with Ryanair and has received: 958 €

Jákup has flown with British Airways and has received: 388 €

Jan has flown with Scandinavian Airlines System and has received: 623 €

Eva has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 582 €

Anna Sofie has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 194 €

Maja has flown with KLM and has received: 623 €

Linda has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 623 €