Godt at vide hvis dit fly er aflyst grundet uvejr

  Hvis dit fly er blevet aflyst eller forsinket som følge af uvejr, så læs med videre her. Du kan være berettigede op til 4.500 kr. i flykompensation.

Ekstraordinær omstændighed

Vejrforhold er en af de hyppigste årsager til forsinkelser og aflysninger. Men vejr alene bør ikke føre til store forsinkelser. Aflyses dit fly grundet ekstreme vejrforhold, såsom tornadoer, orkaner, snestorme, tåge eller oversvømmelser, gælder der visse politikker eller regler for at imødekomme dig som rejsende. Det første du skal vide er, at du ikke modtager nogen form for kompensation, eftersom disse vejrforhold betragtes som en ekstraordinær omstændighed. En ekstraordinær omstændighed betyder kort og godt, at den pågældende forsinkelse eller aflysning var uden for flyselskabets kontrol. De var simpelthen ikke i stand til at forudse eller forberede sig på situationen. Når en sådan vejrsituation opstår, er der normalt hundredvis af flyvninger, der er berørt, så du er ikke alene.

Reel eller unødvendig forsinkelse eller aflysning?

Intet flyselskab ønsker forsinkelser eller aflysninger – det koster dem dyrt, og de vil derfor altid gøre alt, hvad de kan for at undgå eller minimere det. Men alligevel findes der eksempler på unødvendige forsinkelser og aflysninger, blandt andet hvor flyselskabet aflyser for at kunne benytte sine fly på andre ruter.Her kan flyselskabet ikke bruge "uvejr" som årsag for aflysningen eller forsinkelsen, men istedet bør de meddele"mangel på fly" som årsag. I dette tilfælde er du berettigede kompensation, hvis du har været forsinket over 3 timer.

Flyselskabet skal dokumentere forsinkelsen eller aflysningen

Er der tale om en lille smule tåge eller for den sags skyld tordenvejr bør det ikke forsinke din flyvning. Fly er designet til at navigere gennem tåge og modstå lyn. Flyvemaskiner bliver faktisk regelmæssigt ramt af lyn! Det vil derfor blot være en dårlig undskyld fra flyselskabets side. Vær derfor opmærksom på at flyselskabet skal dokumentere, at aflysningen eller forsinkelsen skyldes usædvanlige vejromstændigheder. Du kan nemlig være berettiget kompensation for op til 4.500 kr., hvis der er tale om forsinkelser på over 3 timer.

Ret til forplejning

Trods der ingen kompensation er at hente ved ekstraordinære vejrforhold, har du dog ret til rimelig forplejning, herunder mad, drikke, og eventuel overnatning på hotel. Ihvertfald hvis du flyver med et europæisk selskab. Flyver du med et selskab uden for Europas grænser, er du muligvis ikke dækket EU forordningen 261/2004. Du er derved selv ansvarlig for de udgifter, der følger forsinkelsen. Husk derfor altid at have en rejseforsikring klar ved hånden. Flyselskaberne er dog altid ansvarlige for at få dig ombooket så hurtigt som muligt. Også selvom det er et andet flyselskab fra en anden nærliggende lufthavn, der kan få dig hjem først. Bede derfor flyselskabet om at dokumentere deres forsøg på at skaffe dig en anden billet hos et andet selskab.

Kend dine grundlæggende rettigheder, når dit fly er forsinket grundet uvejr

I tilfælde af at dit fly er forsinket over 3 timer, følger der en række rettigheder, du bør kende til.
  • Fleksible ændring af din billet: Flyselskabet vil i almindelighed  tillade dig at ombooke din flyrejse inden for syv dage fra den oprindeligt planlagte dato.
  • Returnering af din billet:  Flyselskabet kan tilbagebetale din ubrugte billet mod køb af en anden flybillet til en anden destination.
  • Skift din billet uden sanktioner : Flyselskabet kan tillade en engangsændring uden gebyrer, hvis du forbliver på samme rejseplan.
  • Returnering eller delvis returnering : Hvis vejret er virkelig dårligt og flyveplanerne er et rod, kan flyselskabet tilbyde at refundere din ubrugte billet og til tider endda ubrugte dele af din billet, hvis du allerede er påbegyndt din rejse.
 

Asta has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 467 €

Cecilie has flown with EasyJet and has received: 388 €

Bent has flown with KLM and has received: 623 €

Tommy has flown with EasyJet and has received: 623 €

Thea has flown with Ryanair and has received: 383 €

Ida has flown with Ryanair and has received: 383 €

Lars has flown with Ryanair and has received: 383 €

Leif has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 1.246 €

Henrik has flown with Ryanair and has received: 958 €

Jákup has flown with British Airways and has received: 388 €

Jan has flown with Scandinavian Airlines System and has received: 623 €

Eva has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 582 €

Anna Sofie has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 194 €

Maja has flown with KLM and has received: 623 €

Linda has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 623 €