Forsinket eller aflyst fly? Sådan får du dine penge tilbage

Mens kaos og køer fortsat plager europæiske lufthavne, overvejer flere passagerer helt at droppe sine rejseplaner. Overvejer du at aflyse dine ferieplaner denne sommer i lyset af rædselshistorier om lufthavnskaos og strejker? Så tænk dig om en ekstra gang, før du aflyser. Du har mange flere rettigheder, end du måske tror, ​​hvis dit flyselskab aflyser dit fly, hvilket betyder, at det måske er bedre at vente og se, hvad der sker. Her er, hvad du skal gøre, hvis du har bestilt flybilletter denne sommer, og hvordan du får dine penge tilbage, hvis din rejse bliver aflyst eller forsinket.

Skal jeg aflyse mit fly?

Hvis du allerede har bestilt flybilletterne, er det nok bedst at beholde dem – selvom det afhænger af det flyselskab, du flyver med. Selvom det er virkelig skuffende, hvis du oplever en forsinkelse eller aflysning, har du rettigheder, herunder til en erstatningsflyvning eller refusion, plus kompensation i de fleste tilfælde, når fly aflyses mindre end 14 dage før afgang. Hvis du overvejer at aflyse på forhånd eller udskyde din rejse, så sørg for at tjekke vilkårene og betingelserne for din reservation, før du gør det, da afbestillingen sandsynligvis vil pådrage dig nogle omkostninger. De fleste flyselskaber vil opkræve et stort afbestillingsgebyr, hvis du afbestiller din flybillet, medmindre du har købt en refunderbar billet. Beslutter du dig for at annullere, så skal du holde øje med eventuelle deadlines - udbydere tilbyder muligvis en delvis refusion inden en bestemt dato.

Hvad skal jeg gøre, hvis mit fly bliver aflyst?

Hvis dit fly bliver aflyst, har du ret til at vælge mellem refusion, omdirigering eller returflyvning. Hvis du vælger en af ​​disse tre muligheder, har du ikke længere rettigheder til de to andre. Flyselskabet er forpligtet til at forsøge at få dig til din destination så hurtigt som muligt, selvom dette involverer en flyvning med et andet luftfartsselskab. Under det nuværende sommerkaos kan flyselskabet muligvis ikke tilbyde at omdirigere dig eller give dig retur under sammenlignelige transportforhold ved førstkommende lejlighed. I dette tilfælde skal de refundere dine flyomkostninger. Hvis flyselskabet ikke giver dig mulighed for at ombooke din billet, men du køber en anden billet for at komme hjem under sammenlignelige transportforhold, skal de give dig prisforskellen mellem din originale billet og prisen på den nye billet. Hvis du accepterer omdirigering, betragtes det ikke længere som en aflysning, men som en forsinkelse. Glem ikke, at du selv kan vælge, hvornår du vil rejse, du behøver ikke tage den tidligst mulige flyafgang. Flyselskaber er også forpligtet til enten at tilbyde dig en fuld refusion kontakt eller en voucher.

Hvad hvis mit fly er forsinket?

Du har forskellige rettigheder, hvis dit fly er forsinket, og nogle af dem afhænger af forsinkelsens varighed og afstanden på din rejse. Du har ret til forplejning, når forsinkelsen er minimum to timer ved afgang og til refusion og returflyvning, når forsinkelsen er på minimum fem timer. Hvis dit fly er forsinket ved afgang med to timer for rejser på mindre end 1500 km, tre timer for flyvninger mellem 1500 og 3000 km eller fire timer på enhver anden flyvning, så har du ret til yderligere forplejning. Flyselskabet skal tilbyde dig måltider, forfriskninger, overnatning og transport til hotellet, hvis det er nødvendigt. Du har også ret til gratis telefonopkald, e-mails eller faxer. Hvis du skal betale for nogen af ​​disse, bør flyselskabet godtgøre dig – husk blot at gemme kvitteringerne.

Hvad kan jeg gøre, hvis mit fly er overbooket?

Hvis du bliver nægtet boarding, hvis dit fly er blevet overbooket, har du et par muligheder. Hvis du mødte i lufthavnen til tiden og havde en gyldig billet, men blev nægtet boarding, fordi flyet var overbooket eller af operationelle årsager, har du ret til kompensation og forplejning fra flyselskabet. Du kan desuden vælge mellem refusion, omlægning eller ombooking til en senere flyvning - det samme som hvis dit fly er aflyst.

Kan jeg få kompensation, hvis mit fly bliver aflyst?

Hvis dit fly aflyses mindre end 14 dage før den planlagte afrejsedato, kan du være berettiget til kompensation. Du er berettiget €250 pr. person for flyvninger på 1500 km eller mindre, og €400 for flyvninger mellem 1500 og 3500 km. For alle flyvninger længere end 3500 km er det €600. Det betyder også, at hvis du to uger før din rejse ikke får en meddelelse om, at den er blevet aflyst, er chancerne for, at dit fly vil lette større. Du kan også være berettiget til kompensation, hvis du ankommer til din destination med mere end tre timers forsinkelse. Ligesom ved aflysninger afhænger beløbet af flyafstanden.

Hvilke flyrejser kan jeg få kompensation for?

Om du er beskyttet af forordningen om flypassagerrettigheder (EF) nr.261/2004 afhænger af en række faktorer, men det er måske ikke så entydigt, som du tror. EU-regler gælder, når:
  • Dit fly er inden for EU, uanset hvilket flyselskab der driver den
  • Dit fly ankommer til EU udefra og drives af et EU-flyselskab
  • Dit fly afgår fra EU, uanset hvilket flyselskab der driver det
For at enhver form for klage eller påstand skal lykkes, er det vigtigt, at det ikke var din skyld, at du ikke kunne komme med på flyet. Sørg for at du ankommer mindst 45 minutter før afgangstidspunktet, og at du har en gyldig billet og bekræftet reservation.

Er der nogen undtagelser for refusioner og kompensation fra flyselskabet?

I tilfælde af en ”ekstraordinær omstændighed' er flyselskaberne frataget at betale den nævnte kompensation for aflysning og forsinkelse. Men de bør stadig hjælpe dig med indkvartering eller ombooking. De mest kendte i forhold til større eller ekstraordinære omstændigheder er dårlige vejrforhold, men de kan også være trafikstyringsbeslutninger eller sikkerhedsrisici. Alligevel skal flyselskabet bevise, at forsinkelsen eller aflysningen var forbundet med disse ekstraordinære omstændigheder, og også at den ikke kunne have været undgået. Du kan læse meget mere om dine passagerrettigheder som flyrejsende i denne artikel og i denne artikel.

Indgivelse af et krav om kompensation i henhold til EU261

Du skal gøre krav på din berettiget kompensation i henhold til EU261 ved enten at direkte kontakte flyselskabet eller inddrive dit krav til et bureau, som er specialiseret i sager vedrørende kompensationsinddrivelser. Flyselskaberne vil ofte nedlægge påstand om manglende dokumentation og i nogle tilfælde ligefrem gå til domstolene. Derfor er det godt at have fagfolk i ryggen. De fleste er i stand til hurtigt at afgøre, om dit krav er gyldigt, indsamle de rigtige materialer digitalt og behandle din sag uden at du behøver at løfte en finger. Selvfølgelig tager de et mindre gebyr, men du behøver typisk kun at betale noget, hvis dit krav bliver opfyldt. Hvis du er klar til at gøre krav, skal du bruge:
  • Din oprindelige billet eller reservation
  • Og et gyldigt boardingkort, der viser, at du har nået gaten før den oprindelige afgangstid.
Her på Flypenge.dk hjælper vi folk med at få deres berettiget kompensation. Alt du skal gøre, er at indtaste dine flyoplysninger i vores ansøgningskema. Skemaet kan du finde her. Hvis du kvalificerer dig til kompensation, tager vores team af jurister sig af resten for dig. Læs også om SAS-piloterne går i strejke – her er dine rettigheder.

Asta has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 467 €

Cecilie has flown with EasyJet and has received: 388 €

Bent has flown with KLM and has received: 623 €

Tommy has flown with EasyJet and has received: 623 €

Thea has flown with Ryanair and has received: 383 €

Ida has flown with Ryanair and has received: 383 €

Lars has flown with Ryanair and has received: 383 €

Leif has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 1.246 €

Henrik has flown with Ryanair and has received: 958 €

Jákup has flown with British Airways and has received: 388 €

Jan has flown with Scandinavian Airlines System and has received: 623 €

Eva has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 582 €

Anna Sofie has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 194 €

Maja has flown with KLM and has received: 623 €

Linda has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 623 €