Flyaflysning grundet Coronavirus – hvad er dine rettigheder?

Idet antallet af internationale Coronavirus-tilfælde fortsætter med at stige, annullerer mange flyselskaber deres fly. Indtil videre er passagerer, der rejser til og fra lande såsom Kina, Iran og Italien, blevet hårdest ramt, men eftersom virussen spreder sig, så vil passagerer, der rejser til andre destinationer, sandsynligvis også blive berørt. 

Det er vigtigt at vide, hvad dine rettigheder er, hvis din flyvning annulleres. Du har muligvis også ret til erstatning ved afbestilling som følge af Corona. 

Mit fly blev annulleret på grund af Coronavirus, hvad kan jeg gøre?

 

Som ved enhver anden aflysning af en flyvning er flyselskabet forpligtet til at refundere din flybillet eller tilbyde dig en alternativ flyrejse. Det betyder, at selv hvis du ikke har ret til kompensation, så vil du i det mindste få en alternativ flyvning eller dine penge tilbage. Hvordan kan du vide, om du også har ret til kompensation? FlyPenge undersøger, hvorvidt Coronavirus er den rigtige årsag til, at din flyvning er aflyst.

Bliver annulleringsårsagen ”Coronavirus” betragtet som en ekstraordinær omstændighed?

I henhold til EU Forordningen 261/2004 er en ekstraordinær omstændighed en begivenhed uden for et flyselskabs kontrol. Coronavirus-udbruddet bliver betragtet som en sådan begivenhed. Der er allerede udsendt en officiel rejseadvarsel i Kina, hvor mange flyvninger er aflyst. Disse aflysninger foretages af hensyn til den offentlige sikkerhed, og de berørte har ikke ret til kompensation.

Coronavirus: hvornår har jeg ret til kompensation for min aflyste flyvning?

Mens nogle flyselskaber virkelig annullerer fly for at beskytte deres passagerer, beskytter andre flyselskaber deres lommer. Når kaos og panik florer, annullerer nogle flyselskaberne, af økonomiske årsager, sine flyvninger som en undskyldning. Ifølge vores juridiske eksperter kan passagerer kræve erstatning ved afbestilling som følge af Corona, når:

  • Flyselskaber annullerer fly af økonomiske grunde
  • Der ingen officiel rejseadvarsel er til rejsedestinationen

Flyselskaber, der tilskriver sine flyaflysninger som værende grundet "ekstraordinære omstændigheder", fortæller muligvis halvdelen af ​​sandheden. I Italien anbefales det for eksempel ikke at rejse til regionerne Piemonte, Lombardiet, Emilia-Romagna, Aostadalen, Veneto og Marche (pr. 07.03.2020). Hvis et flyselskab annullerer en flyvning fra Kastrup Lufthavn til Rom, er Coronavirus derfor ikke den eneste bidragende faktor. Ønsket om at rejse er faldet efter udbruddet, og fly, der ikke er fuldt bookede, kan annulleres for at flyselskabet kan spare penge. Når dette sker, kan passagerer have ret til kompensation. 

Vores juridiske eksperter følger udviklingen minut for minut for at evaluere, om passagerer kan modtage kompensation for Coronavirus-aflysninger. FlyPenge hjælper dig og undersøger den faktiske årsag til din flyaflysning. 

Læs også om du kan få en refusion af flyselskabet ifm. Coronavirus-udbruddet.

Jeg har ændret mening, jeg vil ikke flyve. Hvad er mine muligheder?

For passagerer, der flyver til lande, hvor der er en bekræftet sundhedsrisiko, dvs. at det fra Udenrigsministeriet er frarådet at rejse til et konkret område, da refunderes flybilletter inden for 14 dage gratis. I alle andre tilfælde gælder flyselskabets almindelige afbestillingsbetingelser.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du skal flyve eller ikke, kan du kontakte flyselskabet, Udenrigsministeriet eller Sundhedsstyrelsen om en konkret vurdering.

Læs også om du bør annullere dine rejseplaner i lyset af coronavirus-udbruddet?

Hvordan kan jeg beskytte mig mod Coronavirus under min flyvning?

Vores anbefaling: undgå unødvendige flyrejser og oprethold en god hygiejne. Hold dig opdateret ved at følge nyheder og rejseadvarsler. Alle de nyeste oplysninger findes på Sundhedsstyrelsens hjemmeside og på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Læs også hvordan du kan undgå at blive syg efter flyvning med disse fem simple råd.


Asta has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 467 €

Cecilie has flown with EasyJet and has received: 388 €

Bent has flown with KLM and has received: 623 €

Tommy has flown with EasyJet and has received: 623 €

Thea has flown with Ryanair and has received: 383 €

Ida has flown with Ryanair and has received: 383 €

Lars has flown with Ryanair and has received: 383 €

Leif has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 1.246 €

Henrik has flown with Ryanair and has received: 958 €

Jákup has flown with British Airways and has received: 388 €

Jan has flown with Scandinavian Airlines System and has received: 623 €

Eva has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 582 €

Anna Sofie has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 194 €

Maja has flown with KLM and has received: 623 €

Linda has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 623 €