Få en god flyrejse med dit barn uden stress

Ferier skal skabe en afslappende og rolig atmosfære i en ellers travl hverdag. Vi bruger ferier til at koble af og måske rejse ud for at opleve verden. Men er man en børnefamilie kan drømmen om at komme længere ud i verden være et større projekt, som kræver mere end blot at møde op i lufthavnen til tiden. Hvad hvis dit barn bliver sygt, eller bruger hele flyvningen på at skrige? Vi ved alle, hvor meget folk, der flyver uden børn, klager over dem, der flyver med børn. Sure blikke og anstrengende suk fra andre passagere kan hurtigt ødelægge hele feriestemningen. Er denne tanke nok til at holde dig og din familie hjemme, så læs med videre her. Ved hjælp af vores 11 simple tips til flyrejser med babyer og mindre børn kan det blive en både rar og behagelig oplevelse for jer, de små og ikke mindst medpassagerne. Denne guide er først og fremmest til dig, som søger inspiration til, hvordan du kan gøre flyrejsen så behagelig og sikker for dit barn som muligt. Praktiske rejseting, som eksempelvis pas og dokumenter, regner vi med, at du har styr på.

Flyvning med din baby (0-1 år)

1. Bestil Babybassinet

Du kan med fordel booke en babybassinet, når du bestiller flybilletterne. En babybassinet er en form for vugge, som placeres på væggen i flyet foran dit sæde. I bassinettet vækkes din baby ikke af eventuel turbulens. Turen vil dermed være meget mere behagelig for både dig og din baby. Dog må den ikke være i brug, når flyet lander og letter. Her skal din baby sidde i armene fastspænd hos dig eller din partner. Husk desuden at pakke en taske til din baby med praktiske ting såsom skiftetøj, bleer, vådservietter, sutteflasker, lidt mad på glas, yndlingsbamsen, putteklud, sut og et varmt tæppe.

2. Hav din baby tæt på kroppen

Når I er i lufthavnen er det klogt at have baby i en bæresele eller babyslynger. Derved har du begge hænder fri til at bære på alt bagagen og vigtige rejsedokumenter og til at navigere rundt i en stresset menneskefyldt lufthavn.

3. Undgå propper i ørerne

Et særligt godt tip er at give din baby eller dit barn mad, når i letter og lander. Trykket i ørerne mindskes nemlig, når man synker. Ammer du er dette det perfekte tidspunkt. Får dit barn derimod flaske, skal du blot få stewardessen til at opvarme mælken, så den er klar idet flyet tænder sine motorer, eller når flyet er få minutter fra landing. Er dit barn ældre kan du give det små godbidder såsom rosiner eller lidt frugt.

Flyvning med dit lille barn (2-5 år)

4. Forberedelse og planlægning er altafgørende

Hemmeligheden bag en god flyrejse med dit barn ligger i forberedelsen. Allerede fra det øjeblik du bestiller flybilletterne, skal du have dit barn i tankerne. Bestil dit barns flymad på forhånd, da det ikke kan gøres på flyet. Dette sikrer, at de får maden før alle andre passagere. Du undgår derved et sukkerkoldt barn. Samtidigt sikrer børnemenuen ofte, at de får gratis legetøj og pakker.

5. Flyv på det rigtige tidspunkt

Fasthold dit spædbarns eller barns regelmæssige døgnrytme: klæd dem i deres pyjamas og få deres yndlings bjørn med til putning. Tidspunktet I flyver på har stor betydning, når I rejser med de små. Ved langdistance flyvning, så kan det for mange være bedst at rejse sen eftermiddag eller om aftenen. Den længste strækning vil således passe med den lilles normale soverytme. Er det en kortere flyvning så vælg at fly om formiddagen eller tidlig eftermiddag. Planlæg det eventuelt med dit barns formiddags- eller middagslur.

6.Undgå at blive stresset

Dit barn vil lynhurtigt kunne mærke og lade sig påvirke af din adfærd. Derfor er det ekstra vigtigt, at du har styr på alle de praktiske ting, når du rejser med dit barn. Tjek ind hjemmefra, skab dig et overblik over alle de praktiske ting, som kan stresse dig ydereligere, - terminalafgang, dit og dit barns pas, udløbsdato, det blå EU forsikringskort og andre vigtige rejseforsikringer og dokumenter.

7. Forstå dit barn

Flytrafikken har ændret sig drastisk de seneste år. Derfor er det vigtigt, at du og dit barn er forberedt på lufthavnen. Har dit barn ikke fløjet før, skal du tale med dem om sikkerhedskontrollen. Potentielt overvældende sensoriske oplevelser i forbindelse med flyrejser bør du også italesætte for dit barn. Snak med dit barn før, under og efter flyvningen, så de præcis ved, hvad de skal forvente. Beskriv hvad der skal ske inden flyvningen i lufthavnen, gennemgå om nødvendigt hele proceduren, så de er forberedte og komfortable;
Vi checker bare ind nu, og damen tager vores tasker. Vi er nødt til at stå i kø her for boarding, vi må være tålmodige, mens vi venter på vores tur."
Lad dem vide at de skal sidde forholdsvist stille i lang tid, høre mærkelige lyde, have sikkerhedssele på og sidde tæt på fremmede mennesker. Øv jer hjemmefra eventuelt med tegnefilm eller film, der demonstrerer proceduren i lufthavnen og på flyet. Vær hele tiden bevidst om, hvordan dit barn har det, og hvad det måtte have brug for. Afhængigt af dit barns alder kan du også tale gennem potentielle problemer og eventuelle løsninger.
Hvad tror du, du kan gøre, hvis du begynder at kede sig? Hvad hvis du pludselig bliver sulten eller usikker?
Du kan også gøre dit barn begejstret over hele situationen. Du kan fortælle dem, at I skal ud på et stort eventyr og flyve omkamp med supermand. På den måde bliver det at skulle flyve gjort langt mere spændende og sjovt. Hvem vil ikke gerne konkurrere mod supermand?

8. Lad selv dit barn pakke sin håndbagage med legetøj

Lad dit barn pakke sin egen personlig rygsæk med ting til flyvningen. Dette kunne være legetøj, bøger, snacks, spil og hovedtelefoner. Det gør barnet stolt at have sin helt egen taske med. Som bonusgevinst slår underholdningen lidt tid ihjel i flyet. Sørg for, at det legetøj eller de spil, dit barn vælger, ikke er for støjende og distraherende for andre passagerer. Glem derfor ikke hovedtelefoner! Af en eller anden grund elsker børn at lytte til den irriterende musik, der følger deres yndlingsappspil. Så sørg for, at du har hovedtelefoner i børnestørrelse til dit barn til brug af enten de spil eller musik/film, du har downloaded hjemmefra.

9. Hav små overraskelser klar

Når I befinder jer oppe i skyerne, er det en god idé at have sjove overraskelser såsom et nyt stykke legetøj eller en ny bog klar.  Du kan eventuelt fortælle, hvad skyer er, og hvorfor de skifter udseende. Du kan også pakke sunde godbidder såsom frugtmos eller fuldkornskiks. Men undgå alle former for slik, da dette vil medføre hurtig blodsukkerstigning og gøre dit barn hyperaktivt.

10. Husk vandflasken

Luften i flyet er tør og fattig, eftersom flyet befinder sig i de højere luftlag. Faktisk så tør at den kan udtørre slimhinderne og øge risikoen for at blive syg. Sørg derfor for at få nok væske indebords i både dig selv og dit barn. Læs også; Undgå at blive syg efter flyvning med disse 5 simple råd

11. Hav en klapvogn med i lufthavnen

Trætte ben og ømme fødder. Alene af den grund bør du medbringe din egen rejseklapvogn, der hurtigt og nemt kan klappes helt sammen. Du undgår også det værst tænkelige. Nemlig at lille Ole eller Lise bliver væk i lufthavnens kaos af stressede mennesker. Nogle lufthavne har klapvogne til låns, men det er ikke en selvfølge. Dog tager de fleste flyselskaber hensyn til jer med børn, så klapvognen kan få lov at blive rullet helt hen til gaten.

Kend jeres rettigheder

Mange danskere er endnu ikke klar over, at de har ret til kompensation, hvis deres fly er forsinket. Det er vigtigt, at du har styr på dine rettigheder, før du og din familie begiver sig ud på en flyrejse. Der kan ofte være mange penge at hente i forbindelse med en aflysning. Penge som kan redde ferien for børnefamilier, hvor budgettet i forvejen er stramt. Har I været forsinket på jeres flyrejse, og er du i tvivl om, hvorvidt I er berettiget kompensation og i så fald hvor meget, så besøg FlyPenge. Her kan du udfylde vores webformular med dine oplysninger omkring rejsen, og se om du er berettiget. Vi tager os af alt papirarbejdet, kommunikationen med flyselskabet og tager dem endda i retten, hvis de nægter at betale din kompensation.

Asta has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 467 €

Cecilie has flown with EasyJet and has received: 388 €

Bent has flown with KLM and has received: 623 €

Tommy has flown with EasyJet and has received: 623 €

Thea has flown with Ryanair and has received: 383 €

Ida has flown with Ryanair and has received: 383 €

Lars has flown with Ryanair and has received: 383 €

Leif has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 1.246 €

Henrik has flown with Ryanair and has received: 958 €

Jákup has flown with British Airways and has received: 388 €

Jan has flown with Scandinavian Airlines System and has received: 623 €

Eva has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 582 €

Anna Sofie has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 194 €

Maja has flown with KLM and has received: 623 €

Linda has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 623 €