EU’s nye aftale om Covid-pas baner vejen for sommerrejser

Den nye aftale giver alle, der bor i et af EU's 27 medlemslande, mulighed for at få et digitalt sundhedspas, det såkaldte Covid-pas, inden udgangen af ​​juni. Europa-Parlamentet, EU-Kommissionen og de 27 medlemslande har nået enighed om en foreløbig aftale om et digitalt Covid-certifikat, det såkaldte coronapas. Det bekræfter EU-Parlamentets største gruppe, EPP, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Den nye aftale om Covid-pas skal åbne op for turismen over hele EU denne sommer 2021.

Aftalen skal give folk mulighed for at rejse rundt i hele Europa fra slutningen af ​​juni med det nye coronapas. - Det er et vigtigt skridt i retning af at genstarte den frie bevægelighed i EU så sikkert som muligt og samtidig give klarhed og sikkerhed til vores borgere, udtalte sundhedskommissær, Stella Kyriakides, ifølge nyhedsbureauet AFP. Certifikatet vil være tilgængeligt i papirform eller digitalt omfattende en QR-kode på en smartphone. Det afspejler desuden de nationale Covid-certifikater, som hver medlemsstat skal udvikle. Det skal angive, om man er blevet vaccineret, har en negativ Covid-test eller er kommet sig efter smitte med virussen. Ursula von der Leyen, formanden for Europa-Kommissionen, udtalte i forbindelse med aftalen: "Vi leverer vores forpligtelse til at have EU Digital Covid-certifikat i brug inden sommeren. Europæiske borgere ser frem til at rejse igen, og dagens aftale betyder, at de vil være i stand til at gøre det sikkert meget snart." Kommissionen sagde, at coronapasset vil være "gratis, sikkert og tilgængeligt for alle" og "respekterer borgernes grundlæggende rettigheder fuldt ud, herunder beskyttelse af personoplysninger".

Enighed om lempelse af test- og karantænekrav

Det digitale covid certifikat, tidligere kaldet Digital Green Pass, har været genstand for intens forhandling mellem MEP'er og medlemslande, hvor Europa-Parlamentet har presset på for færrest mulige nationale restriktioner, mens flere medlemslande har argumenteret for de nationale regeringers behov for at kontrollere besøgendes indrejse, hvor det er nødvendigt. Europa-Parlamentet har sagt, at Covid-tests, som folk kan registrere på deres certifikater, skal være overkommelige og tilgængelige. En pressemeddelelse sagde, at 100 mio. € ville blive stillet til rådighed fra et Covid Emergency Support-instrument oprettet af Europa-Kommissionen. "Certifikatet vil være tilgængeligt i enten digital- eller papirformat. Det bekræfter, at en person er blevet vaccineret mod coronavirus eller har et nylig negativt testresultat eller er kommet sig efter infektionen. "I praksis vil dette være tre forskellige certifikater. En fælles EU-ramme vil give medlemsstaterne mulighed for at udstede certifikater, som derefter accepteres i andre EU-lande." Parlamentet sagde, at coronapasset ikke vil være en "forudsætning" for at udøve retten til fri bevægelighed og ikke ville blive betragtet som et rejsedokument. Parlamentet opfordrede medlemslandene til ikke at indføre yderligere rejsebegrænsninger såsom karantæne, selvisolering eller test medmindre det anses for nødvendigt af hensyn til folkesundheden.

Turismen klar til at blomstre op

EU-lande har forhandlet om certifikatet i flere måneder, siden det blev foreslået af Europa-Kommissionen. Lande med stor afhængighed af turistindustrien såsom Grækenland, Italien og Spanien har presset hårdest på for at få aftalt et fælles certifikat hurtigt. Den irske politiker, Leo Varadkar, sagde tidligere, at når certifikatet er aftalt, vil der være en juridisk forpligtelse for regeringerne i medlemslandene til at levere det til deres borgere. Men han pointerede dog, at hver stat vil have stor fleksibilitet i, hvordan de bruger det. "Så vi ville kun overveje at bruge det til internationale rejser for eksempel. Nogle kan kræve fuld vaccination og en test, nogle siger måske, at det kan være enten eller, så der vil være stor fleksibilitet til at opretholde deres egne begrænsninger." Det nye Covid-pas forventes at kunne blive taget i brug i slut juni. Det vil til en start kun gælde i EU. Læs også om New York City åbner igen for besøgende i juli.

Asta has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 467 €

Cecilie has flown with EasyJet and has received: 388 €

Bent has flown with KLM and has received: 623 €

Tommy has flown with EasyJet and has received: 623 €

Thea has flown with Ryanair and has received: 383 €

Ida has flown with Ryanair and has received: 383 €

Lars has flown with Ryanair and has received: 383 €

Leif has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 1.246 €

Henrik has flown with Ryanair and has received: 958 €

Jákup has flown with British Airways and has received: 388 €

Jan has flown with Scandinavian Airlines System and has received: 623 €

Eva has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 582 €

Anna Sofie has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 194 €

Maja has flown with KLM and has received: 623 €

Linda has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 623 €