Er du berettiget kompensation, når en drone forsinker flyet?

Droner forstyrrer i stigende grad fly i lufthavne over hele verden. Storbritanniens næsttravelste lufthavn Gatwick blev lammet i 36 timer i december efter gentagne drone observationer. Over 10.000 passagerer blev ramt af forsinkelser. Også den travelste lufthavn i Singapore Changi måtte midlertidigt lukke for to af sine landingsbaner i juni efter en drone blev spottet i området. Ca. 67 flyvninger blev forsinket.

Det er imod loven at flyve en drone inden for 5 km fra en lufthavn uden tilladelse. Men hvorfor egentlig? Er de små robotter virkelig så farlige for fly? Og i så fald er du berettiget kompensation?

Når et objekt rammer et fly skaber det selvfølgelig en vis bekymring, men fly er designet til at modstå sammenstød med eksempelvis en fugleflok. Faktisk kan et fly sagtens flyve med kun en motor. Det er selvfølgelig klart, at omfanget af skaderne afhænger af størrelsen af objektet, flyets størrelse og deres hastigheder.

Vi ved, at hændelser, hvor fugle og fly kolliderer, de såkaldte 'bird strikes', kan medføre en overraskende stor skade på et fly og selvfølgelig også fuglen. Det er især farligt, når fuglene bliver suget ind i flyets motor - selvom det forekommer meget sjældent.

Droner repræsenterer imidlertid en større fare for fly.

Federal Aviation Administration forudsiger, at der vil være omkring 7 millioner droner i luften inden 2020. For at sætte dette tal i perspektiv anslås det, at der er mellem 23.600 og 39.000 fly i verden i dag.

Droner kan være store, tunge og bære brandbare elektriske komponenter. Flere undersøgelser konkluderer, at forstyrrelser fra droner skal tages alvorlige. Ikke blot på grund af risikoen for kollisioner, men også da droners radiosystem kan forstyrre flyets. Så det er ikke for sjov, når lufthavnen vælger at indstille fly ved observationer af droner.

Du kan læse mere om dronereglerne på droneregler.dk, og du kan få et overblik over, hvor du må flyve på droneluftrum.dk.

Er du berettiget kompensation, når en drone forsinker flyet?

En drone, som skaber flyforsinkelser, er en situation klassificeret som en ekstraordinær omstændighed. Som ordet “ekstraordinære” indikere, er disse situationer uventede. Situationen kunne derfor ikke have været undgået, selvom flyselskabet traf alle de rigtige foranstaltninger.

Desværre betyder det, at du ikke er berettiget kompensation. Du har dog ret til forplejning i form måltider, forfriskninger, to telefonopkald og hotelophold afhængigt af længden af ​​flyforsinkelsen.

Du kan læse mere om ekstraordinære omstændigheder her.

Flyforsinkelse på mere end fem timer og aflysning på grund af droneforstyrrelser

Hvis dit fly er forsinket i mere end fem timer eller aflyst, har du ret til at vælge mellem at blive omdirigeret på en anden flyvning eller få en refusion. Du kan dog ikke gøre krav på kompensation, da en drone, der skaber forsinkelser, er en ekstraordinær omstændighed.

Du kan læse mere om flyforsinkelser og flyaflysninger i de angivne links.

Vidste du, at droner har fået sit navn efter hanbier. Førhen refererede ordet drone nemlig kun til en han hos honningbier. Hanbiers eneste opgave er at befrugte dronningen. Det er ikke så svært at se, hvorfor netop den flyvende førerløse og fjernstyret robot har fået samme navn.

Asta has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 467 €

Cecilie has flown with EasyJet and has received: 388 €

Bent has flown with KLM and has received: 623 €

Tommy has flown with EasyJet and has received: 623 €

Thea has flown with Ryanair and has received: 383 €

Ida has flown with Ryanair and has received: 383 €

Lars has flown with Ryanair and has received: 383 €

Leif has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 1.246 €

Henrik has flown with Ryanair and has received: 958 €

Jákup has flown with British Airways and has received: 388 €

Jan has flown with Scandinavian Airlines System and has received: 623 €

Eva has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 582 €

Anna Sofie has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 194 €

Maja has flown with KLM and has received: 623 €

Linda has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 623 €