Del 3: Amelia Earhart, den sidste rejse

Det er 81 år siden, at den legendariske pilot Amelia Earhart sporløst forsvandt i sit forsøg på at flyve jorden rundt. Earhart kan siges at have fået en vigtig plads i historiebøgerne. Og med god grund. Bliv klogere på den heltmodige kvinde, som trodsede samfundets fordomme og blev forbillede for flere generationer.

I 1935 begyndte Amelia at planlægge endnu et flyeventyr. Et eventyr som desværre blev hendes sidste. Ingen havde endnu turde at flyve rundt om jorden langs ækvator. Det var en rute længere og sværere end nogen flyvning hidtil. En rute med vanskelige landingsmuligheder på øde og fremmede landområder. Men det skræmte ikke Amelia. Blot fem år efter turen over Atlanten, kastede hun sig ud i et historisk projekt rundt om Jorden.

Første forsøg

Universitetet, hvor hun arbejdede, Purdue University, hjalp hende med at købe et specialbygget fly med en ekstra stor brændstoftank. Amelia samlede en besætning på tre mænd som sine følgesvende- kaptajn Harry Manning, Fred Noonan og Paul Mantz. De planlagde at flyve fra Oakland, Californien, videre mod Hawaii. Derefter ville de flyve over Stillehavet til Australien. Så ville de krydse Indien, Afrika og Atlanterhavet på vej til Florida og endelig tilbage til Californien. På deres første forsøg marts 1937 blev flyet alvorligt beskadiget i Hawaii, da Amelia mistede kontrollen ved takeoff. Modvilligt måtte hun afslutte rejsen, og sende flyet til reparation. I mellemtiden blev Amelia opfordret til at tage kursus i moderne navigationteknologi. Men Amelia havde en blind tiltro til den slags nyere teknologi, så hun afslog denne anmodning. Hun havde kun en ting i tankerne. Nemlig at komme i luften igen. 

Den sidste rejse

Da reparationerne langt om længe var færdige fortsatte Amelia, hvor hun slap i den tomotoret Lockheed Electra. Denne gang var hun kun ledsaget af Fred Noonan. På grund af de ændrede globale vindforhold, måtte de flyve mod øst i stedet for vest. De forlod Miami den 1. juni. Planen var nå Howland-øen, en lille ø mellem Australien og Hawaii. Så langt nåede de dog aldrig. Et sted mellem Papua Ny Guinea og Howland-øen styrtede flyet med stor sandsynlighed ned. Klokken 8:43 den 2. juli 1937 sendte Amelia Earhart sin sidste radiobesked ud. Her indikerede hun, at de var ved at løbe tør for brændstof. Efterfølgende forsvandt flyet sporløst. En massiv eftersøgning til flere millioner dollars blev sat i gang, men der blev aldrig fundet noget spor af dem. Man hørte aldrig fra Amelia og Fred igen.

Hvad skete der med Amelia Earhart og Fred Noonan?

Hvad der skete med de to flyentusiaster er en gåde, der har dannet grobund for diverse vildledende konspirationsteorier. Nogle bedre end andre. Læs med i næste artikel, hvor fire af de mest sandsynlige teorier præsenteres.

Asta has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 467 €

Cecilie has flown with EasyJet and has received: 388 €

Bent has flown with KLM and has received: 623 €

Tommy has flown with EasyJet and has received: 623 €

Thea has flown with Ryanair and has received: 383 €

Ida has flown with Ryanair and has received: 383 €

Lars has flown with Ryanair and has received: 383 €

Leif has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 1.246 €

Henrik has flown with Ryanair and has received: 958 €

Jákup has flown with British Airways and has received: 388 €

Jan has flown with Scandinavian Airlines System and has received: 623 €

Eva has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 582 €

Anna Sofie has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 194 €

Maja has flown with KLM and has received: 623 €

Linda has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 623 €