Bør jeg annullere mine rejseplaner i lyset af coronavirus-udbruddet?

Coronavirus-udbruddet har fået mennesker over hele verden til at overveje, hvorvidt de skal annullere eller udsætte deres rejseplaner. Hvis du er en af ​​de mange mennesker, der føler sig ængstelige omkring en kommende rejse, så skal du huske, at din beslutning om at blive hjemme eller rejse afsted altid skal hvile på den seneste anvisning om udvikling af COVID-19.

Her er, hvad rejsende har brug for at vide i lyset af det aktuelle udbrud.

Hvad er coronavirus?

Coronavirus (COVID-19) er en luftvejssygdom, der spreder sig fra person til person. Cirka 80% af mennesker kommer sig uden behov for særlig behandling. Virussen opstod først fra et marked for skaldyr og kød i Wuhan, Kina i december. Siden har den spredt sig til 76 lande. Af de ca. 95.000 rapporterede smittede tegner Kina sig for over 80.000. Ældre mennesker og personer med allerede eksisterende tilstande - inklusive forhøjet blodtryk, hjertesygdom og diabetes - er mest modtagelige for at udvikle en alvorlig sygdom som et resultat af COVID-19.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har der været over 3200 coronavirus relaterede dødsfald indtil 4. marts. Tirsdag den 3. marts udtalte Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO's generaldirektør, at dødsraten i øjeblikket er på omkring 3,4 procent. Denne rate er markant lavere end de to andre nyere coronavirus epidemier. Til sammenligning har SARS-virus, der blev identificeret i 2003, en dødelighed på 10%; MERS- coronavirus, der blev identificeret i 2012, har en dødelighed på 35%. Dog er transmissionshastigheden for COVID-19 markant højere, hvilket betyder, at flere mennesker sandsynligvis bliver syge. Den annoncerede dødelighed tager heller ikke hensyn til mildere tilfælde af smitte, eksempelvis dem, der ikke søger lægehjælp. Derfor mener forskere, at raten i sidste ende vil vise sig at være mellem 1 og 2 procent.

Hvad er symptomerne på en coronavirus?

COVID-19 symptomer spænder fra milde til svære. Det tager 2-14 dage efter eksponering for symptomer at udvikle sig. Symptomerne kan omfatte:

  • Feber
  • hoste
  • åndenød

Patienter med svækket immunforsvar kan udvikle mere alvorlige symptomer, såsom lungebetændelse eller bronkitis. Du udvikler måske aldrig symptomer, når du er blevet smittet med COVID-19. Indtil videre er de fleste bekræftede tilfælde hos voksne, men nogle børn er blevet inficeret.

Hvor skal jeg undgå at rejse hen?

Tilfælde af COVID-19 har spredt sig over hele seks kontinenter. De med den højeste risiko for eksponering for COVID-19 er mennesker i Kina eller dem, der for nylig har rejst dertil. Sundhedsarbejdere og de tætte sygekontakter har den største risiko for infektion. Mennesker, der er vendt tilbage fra Kina for mere end 14 dage siden og er asymptomatiske, er ikke inficeret og kan ikke sprede virussen.

Du kan læse om forholdsregler og symptomer ved coronavirusinfektion på Sundhedsstyrelsens hjemmeside og på Udenrigsministeriets hjemmeside kan du orientere dig om den aktuelle rejsevejledning, som opdateres løbende. Man kan her se hvilke lokaliteter man helt skal undgå (områder med sikkerhedsniveau, rød ), hvilke man skal undgå alle ikke-væsentlige rejser til (orange områder), og hvilke man skal udvise forsigtighed for (gul, resten af verden)

Farverne på dette verdenskort gælder udelukkende risikoen for smitte med coronavirus/covid-19, 12-03-20. Foto Udenrigsministeriet.

Det siger sig selv, at rejsende med kroniske medicinske tilstande skal overveje en ekstra gang om, man overhovedet bør rejse.

Det anbefales under alle omstændigheder, at man udøver de sædvanlige forsigtighedsregler, herunder vaske hænder ofte og undgår syge mennesker eller store grupper.

Hvem skal undgå at rejse?

Ældre rejsende eller dem med et kompromitteret immunforsvar bør genoverveje deres rejse på nuværende tidspunkt. Ifølge en undersøgelse af 72.000 COVID-19 patienter i Kina var de ældre og syge mennesker mest modtagelige for at få alvorlige tilfælde af coronavirus. Det drejer sig bl.a. om patienter med medicinske tilstande, såsom højt blodtryk, hjertesygdomme, eller diabetes, der har en højere risiko for alvorlig sygdom. Der er ikke data om, hvorvidt gravide kvinders er ekstra følsomme over for komplikationer forårsaget af COVID-19, men noget tyder på, at gravide kvinder var i fare under de tidligere udbrud af coronavirus.

Læs også om luften i flyet virkelig gør dig syg.

Hvor kan jeg finde ajourførte rejseinformation om COVID-19?

Uanset placering er det altid klogt for rejsende at konsultere websider på deres bestemte destination for rådgivning og aflysning.

Udenrigsministeriet opdaterer desuden løbende deres site med sundhedsrelaterede rejseinformationer. På hjemmesiden findes kort, hvor det er muligt at spore den globale spredning af udbruddet og se den tidligere beskrevne inddeling i røde, orange og gule områder.

Bør jeg annullere mine rejseplaner?

Den aktuelle situation vedr. COVID-19 ændrer sig konstant, og det kan for mange gøre det vanskeligt at planlægge en rejse. Også her kan udenrigsministeriets hjemme side være en hjælp.

For dem, der allerede har reserveret flybilletter og andre rejsereservationer til et berørt område, skal man kontrollere afbestillingsreglerne for sine reservationer. Hvis der er annulleringstidsfrister, så husk at markere dem i kalenderen og revurdere situationen, når det er tid.

Mange flyselskaber overalt i verden aflyser fly til Kina og andre risikoområder. Sørg for at kontrollere dit flyselskabs politik vedrørende rejseannullering og ombooking af fly.

Amerikanske luftfartsselskaber såsom American, JetBlue og Alaska Airlines har annonceret planer om at fravige afbestillingsgebyr for nye flybilletreservationer for rejsende, der ændrer planer på grund af coronavirus.

Læs også om du er berettiget kompensation, hvis din flyvning er aflyst grundet Coronavirus-udbruddet.

Nogle landes sundhedsmyndigheder anbefaler rejsende at genoverveje krydstogtrejser til eller fra asiatiske lande. Hvis du planlægger en tur med norske krydstogtskibe, skal du ikke bekymre dig - virksomheden annullerer eller omdirigerer alle krydstogter til Asien gennem sommersæsonen. For andre har Cruise Lines International Association, der tegner sig for 90% af alle havbaserede skibe, forbedret screeningforanstaltninger for passagerer og aflyst eller omdirigeret Asien-baserede udflugter.

Læs også om ny undersøgelse der afslører det mest bakteriefyldte sted på flyet.

Hvis du endnu ikke har booket rejser til 2020, skal du investere i en rejseforsikring. Rejseforsikringer sikrer rejsende i deres reservationers forudbetalte omkostninger i tilfælde af, at en aflysning ikke er dækket af standardbeskyttelse.

I øjeblikket indeholder enhver rejse en vis risiko for at blive smittet med COVID-19, uanset hvor du er på vej hen. Mens mange lande endnu ikke har rapporteret om tilfælde med COVID-19, kan det hurtigt ændre sig, og områder med høj trafik som lufthavne og togstationer udgør større risici. Husk at vaske hænderne regelmæssigt med sæbe og varmt vand. Men det er selvfølgelig bare en del af de almindelige forholdsregler.

Læs også hvordan du kan undgå at blive syg efter flyvning med disse simple råd.

Asta has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 467 €

Cecilie has flown with EasyJet and has received: 388 €

Bent has flown with KLM and has received: 623 €

Tommy has flown with EasyJet and has received: 623 €

Thea has flown with Ryanair and has received: 383 €

Ida has flown with Ryanair and has received: 383 €

Lars has flown with Ryanair and has received: 383 €

Leif has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 1.246 €

Henrik has flown with Ryanair and has received: 958 €

Jákup has flown with British Airways and has received: 388 €

Jan has flown with Scandinavian Airlines System and has received: 623 €

Eva has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 582 €

Anna Sofie has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 194 €

Maja has flown with KLM and has received: 623 €

Linda has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 623 €