Amsterdams Schiphol udvider passagerloftet for påskerejser

Den hollandske lufthavn Schiphol i Amsterdam forlænger sit loft over antallet af daglige passagerer i april og maj på grund af personalemangel. Schiphol, Hollands største lufthavn, har udtalt i en pressemeddelelse onsdag d. 22. februar, at den vil begrænse antallet af passagerer, der rejser i april og maj, herunder i påskeferien. Selvom restriktionerne gradvist lempes fra slutningen af marts, vil flyafgange stadig være begrænset i myldretiden om morgenen mellem klokken 6 og 13. Det betyder, at antallet af pladser, der kan reserveres, reduceres med 5 procent. Flyselskaber kan vælge enten at sælge færre flybilletter eller aflyse flyvninger. De nye regler gælder fra april til midten af maj, og således under forårets skoleferier i Holland fra 29. april til 7. maj. Restriktionerne skal mindske risikoen for langvarige køer ved check-in, sikkerheds- og paskontrol.

Sådan påvirker Schiphols passagerloft påskeferiens flyrejser

Schiphols nyhed om at forlænge passagerloftet er dog ikke dårligt nyt, når man ser på vinteren 2022. Det gennemsnitlige antal daglige afgange af passagerer vil stige med 65 procent fra 40.000 i vinterperioden 2022 til 66.000 i påskeferien. På spidsbelastningsdage kan antallet af rejsende nå op på 70.000. Dette tal er 14 procent højere end i maj 2022, hvor 58.000 passagerer i gennemsnit rejste gennem lufthaven, og lige en smule under antallet i 2019, hvor der i gennemsnit 72.000 passagerer rejste gennem lufthavnen om dagen. Det hollandske flyselskab KLM udtalte i forbindelse med Schiphols forlængede passagerloft, at de ikke vil aflyse flyvninger på grund af loftet, til trods for at de bliver nødt til at sælge lidt færre billetter.

Derfor begrænser Schiphol antallet af passagerer

Schiphol forlænger passagerloftet for at sikre, at antallet af passagerer ikke overvælder lufthavnen. Schiphol har ligesom mange andre europæiske lufthavne haft personalemangel i efter pandemien. Manglen på personale blev stærkt forværret i forbindelse med de strejker, som man oplevede i foråret og sommeren 2022. "2022 vil blive husket som et dårligt kapitel i vores egne historiebøger," sagde Schipols midlertidig administrerende direktør Ruud Sondag, da han offentliggjorde Schiphol Groups årsrapport, der afslørede enorme økonomiske tab for 2022. "Men det er også et kapitel, vi ikke glemmer, så alle de nye kapitler, vi skriver, bliver bedre," fortsatte han. Mangel på personale i sikkerhed og bagagehåndteringen førte til timelange køer i sommeren 2022. Mange passagerer nåede ikke deres fly. Dette fik Schiphol til at indføre begrænsninger på antallet af passagerer for at forhindre lignende episoder. "Aldrig før i Schiphols historie har vi skuffet så mange passagerer og flyselskaber som i 2022," sagde Sondag. Gruppen har lovet at forbedre arbejdsvilkårene og lønningerne for at skabe en mere tilfreds og bæredygtig arbejdsstyrke. Læs også om hvad du skal gøre, hvis dit fly er blevet aflyst eller forsinket?

Asta has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 467 €

Cecilie has flown with EasyJet and has received: 388 €

Bent has flown with KLM and has received: 623 €

Tommy has flown with EasyJet and has received: 623 €

Thea has flown with Ryanair and has received: 383 €

Ida has flown with Ryanair and has received: 383 €

Lars has flown with Ryanair and has received: 383 €

Leif has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 1.246 €

Henrik has flown with Ryanair and has received: 958 €

Jákup has flown with British Airways and has received: 388 €

Jan has flown with Scandinavian Airlines System and has received: 623 €

Eva has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 582 €

Anna Sofie has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 194 €

Maja has flown with KLM and has received: 623 €

Linda has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 623 €