Aflyst fly? Her er de mest (og mindst) fleksible flyselskaber

Personalemangel, en stigning i covid-smitte og tekniske vanskeligheder har ført til massive forstyrrelser i lufthavne de sidste par uger. Så hvilke flyselskaber er de mest fleksible i forhold til ombooking af billet? Midt i kaosset er søgninger efter flyaflysninger fra selskaber herunder EasyJet og Jet2 steget med op til 400 procent i løbet af de sidste par dage. Nu har brancheeksperter advaret om, at forstyrrelserne kan fortsætte ind i sommeren. Men Naveen Dittakavi, grundlægger og administrerende direktør for flyvarslingsprogrammet Next Vacay, mener ikke, at passagerer skal bekymre sig. "De enorme omkostninger ved aflysninger har en tendens til at tilskynde flyselskaber til at finde en løsning hurtigt, da de ikke ønsker sager i forbindelse med de tusindvis af flyaflysninger, mens rejsebranchen forsøger at komme på fode igen."

Hvad skal du gøre, hvis dit fly bliver aflyst?

Dittakavi har nogle råd til alle, der bekymrer sig om forsinkelser og aflysninger i den nærmeste fremtid. Hvis dit flyselskab aflyser dit fly, så prøv at ombooke det så tidligt om morgenen som muligt. Forsinkelser har en tendens til at hobe sig op, som dagen går. "Når det er sagt, hvis du allerede er i lufthavnen, når flyet er aflyst, er det bedste, du kan gøre, at bevare roen. Der er masser af ting, der kan gøre en stor forskel i tilfælde af et aflyst fly - fra at forberede alternative muligheder, når man venter på at tale med personalet, til at ringe op til sit flyselskab." Dittakavi anbefaler at ringe til flyselskabets hjælpelinje i stedet for at vente på at tale med lufthavnens personale personligt. De er ofte mere fleksible med, hvad de kan tilbyde. De kan muligvis give dig kredit, en voucher eller muligheden for hurtigt at ændre datoerne for din flyrejse. Hvis det lykkes dig at booke et fly til næste dag, er flyselskabet forpligtiget til at give dig en hotelvoucher eller kompensation for en overnatning.

Kend dine rettigheder i tilfælde af en flyforsinkelse eller flyaflysning

EU 261 fastlægger vigtige regler omkring EU passagerers rettigheder i tilfælde af en flyforsinkelse eller flyaflysning, herunder hvem der er berettiget til erstatning og til plejeydelser i form af værdikuponer til mad, drikke og hotelophold.

Hvis dit fly er forsinket i mere end 2 timer har du krav på:

  • Gratis måltid og forfriskning
  • Et gratis telefonopkald
Ved en forsinkelse på mere end 5 timer, har du desuden krav på en gratis overnatning (hvis det er nødvendigt) samt transport til og fra lufthavnen i forbindelse med overnatningen. Ofte vil flyselskabet give dig vouchers/ tilgodebevis til mad og hjælpe dig med at booke et hotelværelse, hvis du har behov for det. I andre tilfælde skal du selv lægge ud for begge dele. Sørg derfor for at gemme kvitteringer på de ekstraomkostninger, du har i din ventetid, så du efterfølgende kan bede flyselskabet om at refundere dine rimelige udgifter vedrørende forsinkelsen.
Dine rettigheder ved mindst 2 timers forsinkelse Dine rettigheder ved 3-4 timers forsinkelse Dine rettigheder ved mere end 5 timers forsinkelse
Mad og drikke Mad og drikke Hotel ved forsinkelse aften / nat Transport mellem lufthavn og hotel Mad og drikke Hotel uanset tidspunkt Transport mellem lufthavn og hotel Du kan kræve tilbagebetaling af den fulde købspris for billetten
Læs også om alt hvad du bør vide, når din flyvning er forsinket eller annulleret.

Her kommer en liste over de mest og mindst fleksible flyselskaber.

Hvilke flyselskaber har den mest fleksible afbestillingspolitik?

British Airways

British Airways tilbyder en ’Book with confidence’, der giver dig fleksibilitet ved uforudsete omstændigheder. Du kan ombooke, annullere eller anmode om en voucher lige indtil din flycheck-in lukker uden ekstra omkostninger. I øjeblikket gælder denne politik for flyrejser indtil 30. september 2022. Vælger du en voucher, kan den bruges som betaling eller delbetaling for en fremtidig booking, men hele rejsen skal gennemføres inden denne dato.

SAS

SAS tilbyder flere fleksible muligheder for booking. De har en 24-timers fortrydelsesret og deres fleksible billetter kan ombookes uden gebyr op til 72 timer før afrejse. Dette gælder alle internationale rejser. Inden for 72 timer før afgang gælder de almindelige billetregler.

Virgin Atlantic

Med Virgin Atlantic kan datoer og destinationer for billetter booket efter 16. februar til rejser før 31. august ændres indtil check-in lukker. Du kan også lave én navneændring, hvis du ønsker, at en anden skal få gavn af din billet i stedet for. Ombookede flyafgange skal være gennemført senest 31. december 2023, eller du kan vælge en voucher, der er gyldig indtil 21. december 2023. Uanset om du bliver syg eller blot beslutter dig for ikke længere at rejse, behøver du ikke at have en tvingende grund til at foretage ændringer.

Hvad er de mindst fleksible flyselskaber til aflysninger?

TUI Airways

Hvis du har brug for at ændre din reservation, opkræver TUI et "ændringsgebyr" for hver detalje, som de tillader dig at ændre. Fjernelse af en passager fra din reservation kan betyde, at prisen på din ferie faktisk stiger. Indskud kan ikke refunderes, så du får ikke disse penge tilbage, selvom det sædvanlige afbestillingsgebyr er mindre end depositummet. Omkostningerne ved at aflyse stiger også, jo tættere på flyrejsen du kommer. Hvis du beslutter dig for, at du ikke vil have din reservation mindre end 14 dage før den dato, du skulle flyve, så får du slet ingen penge tilbage.

EasyJet

Hvis du afbestiller dit fly mere end 24 timer efter bookingen, refunderer EasyJet ikke noget af din billetpris. De vil sandsynligvis foreslå, at du ændrer dit fly i stedet, men det skal være en anden service fra EasyJet. Du skal også betale et flyændringsgebyr plus eventuel prisforskel mellem din gamle reservation og din nye.

Jet2

Du kan aflyse dit fly, men alle Jet2-reservationer kan ikke refunderes, hvilket betyder, at du ikke får en krone tilbage. På trods af at det ikke kan refunderes og ikke kan overføres, kan du stadig ændre datoerne for dit fly. For hver datoændring skal du betale et administrationsgebyr på £35 (260,37 Danske Kroner) plus forskellen mellem din gamle reservation og din nye - inklusive eventuelle stigninger i skatter og gebyrer. Hvis prisen på flyrejsen er faldet, siden du reserverede den, får du ikke refunderet beløbet.

Ryanair

For flyvninger bestilt fra den 31. januar gælder Ryanairs "nulændringsgebyrpolitik" ikke længere, hvilket betyder, at du nu skal betale for at ændre detaljerne for din flyvning. Selskabet tilbyder ikke refusion, hvis et fly er ude af drift og er blevet forsinket mindre end fem timer. Hvis du foretager ændringer på dit fly online, skal du betale et gebyr på 45 EUR (334,75 Danske Kroner) pr. passager pr. enkeltrejse. Hvis du kontakter Ryanairs reservationscenter eller venter på at bede om ændringen ved billetskranken i lufthavnen, hæves dette gebyr til €60 (446,34 Danske Kroner). Læs også denne artikel hvis du flyver på sommerferie. Det bør du vide om lufthavnskøer, regler og aflysninger.

Asta has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 467 €

Cecilie has flown with EasyJet and has received: 388 €

Bent has flown with KLM and has received: 623 €

Tommy has flown with EasyJet and has received: 623 €

Thea has flown with Ryanair and has received: 383 €

Ida has flown with Ryanair and has received: 383 €

Lars has flown with Ryanair and has received: 383 €

Leif has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 1.246 €

Henrik has flown with Ryanair and has received: 958 €

Jákup has flown with British Airways and has received: 388 €

Jan has flown with Scandinavian Airlines System and has received: 623 €

Eva has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 582 €

Anna Sofie has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 194 €

Maja has flown with KLM and has received: 623 €

Linda has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 623 €