8 bæredygtige rejsemål i 2021

Paris. London. New York. Vores globale storbyer er synonyme med innovation og tidens trend. Men desværre er nogle også kendt som verdens værste forurenere og langt fra fremtidssikre, når det kommer til klimaændringerne. Mange byer rundt om i verden har dog formået at skabe en bæredygtig fremtid. Men kan vores travle bycentre virkelig blive grønne og kulstofneutrale? Fra restauranter uden madspild til miljøvenlig arkitektur, her er otte byer, der fører an på bedste bæredygtige vis. Husk at der under COVID-19 er der begrænsninger for rejser. Tjek den seneste vejledning inden afgang, og følg altid de lokale sundhedsanvisninger.

Portland, Oregon

Portland er en by, der bogstaveligt talt er lavet til naturelskere. Smart byplanlægning, masser offentlige parker og velholdte byskove supplerer regionens naturlige attraktioner - herunder Mount Hood, der kan ses i det fjerne. Byen er forholdsvis fodgængervenlig. I Portland handler bæredygtighed om samfund. En overflod af genbrugsbutikker, Little Free Libraries (en nonprofitorganisation, der fremmer udveksling af brugte bøger), værktøjsbiblioteker, outlets hvor der ikke anvendes emballage, veganske restauranter betyder, at lokalbefolkningen let kan omfavne mantraet af at reducere og genbruge.

Singapore

Med en tæt og voksende befolkning er Singapores restaffald stigende, hvilket betyder, at den kompakte bystats eneste losseplads, Semakau, vil være fyldt op inden 2035. Men hvis denne by er noget, så er det innovativ. Dens bestræbelser på at blive miljø og økonomisk bæredygtig gav Singapore titlen som den mest bæredygtige by i Asien i 2018. Berømte attraktioner såsom Gardens by the Bay, Jewel Changi og Marina One er designet med bæredygtighed i tankerne. Inden 2030 vil 80% af byens arkitektur være miljøvenligt. Nul-affaldstendensen er også ved at tage fart i byen. Butikker såsom Ugly Food og UnPackt ændrer den måde, hvorpå singaporeanere lagerfører køkkenudstyr, mens Fashion Preikestolen tager bæredygtig mode til et helt nyt niveau med sit medlemsbaserede system for udveksling for brugt tøj.

Lissabon, Portugal

Lissabon var EU-områdets grønneste hovedstad i 2020 og med god grund. Yderligere 300 hektar parkareal er blevet tilføjet byen, hvilket betyder, at 85% af befolkningen i Portugals hovedstad nu bor under 300 m fra et grønt område. Brugen af ​​elektriske køretøjer accelererer med masser af ladestander til elbiler, delingsordninger for elcykler, scootere og knallerter og en ny flåde af el-ledbusser. Selv de populære turist-tuk-tuk har været elektriske siden 2017. Drømmer du om at shopping i miljøvenlig stil, så tag til LX Factory. Det er et kreativt knudepunkt, der huser opgraderede modebutikker, veganske fodtøjsmærker og bæredygtige dagligvarebutikker. Og skulle du blive sulten, så køb emballagefri måltider hos Maria Granel, eller prøv daTerra Bairro Altos veganske pastéis de nata.

Vancouver, Canada

Med skove, bjerge og strande inden for rækkevidde har Vancouver masser af incitament til at gøre sit for miljøe. Byen har plantet ikke mindre end 122.000 træer siden 2010 med det mål at nå op på 150.000 stykker. Byens emissioner er blandt de laveste i Nordamerika, og Vancouver sigter mod at være helt i nul i 2040 - en bevægelse, der afspejles i dagligvareforretninger og caféer såsom Nada og Kind Cafe. Vancouver står for mange miljøvenlige initiativer, som er centreret omkring blandt andet grøn arkitektur, vedvarende energi og bæredygtig massetransport. Vancouver Public Library har f.eks. et grønt tag - som hjælper med at regulere regnvand temperaturen i bygningen og giver bier et habitat - samt en tagterrasse for planter og solpaneler. Den 17 km lange Seaside Greenway (den længste havnesti i verden) forbinder mange af Vancouver offentlige områder, herunder Stanley Park Seawall.

Bengaluru, Indien

Bengaluru i Indien er en af de mest overbelastede byer i verden, og mens pendlere fra tech-virksomheder bidrager til trafikken, skaber de også løsninger. Det lokale scooterudlejningsfirma Bounce 1000 elektriske scootere, Yulu e-cykler og samkørselsappen Quickride arbejder alle på at reducere trafikken i byen. Den miljøbevidste tendens vokser også. Du kan nu hente emballagefrie dagligvarer og miljøvenlige skønhedsprodukter i Green Mantra Store. Du kan nyde frisklavet juice fra en frugtskal eller en kokosnødkop ved Eat Raja. Du kan bo på det miljøbevidste Cuckoo hostel, der tilbyder cykeludlejning, en terrassehave og er indrettet med genanvendte materialer.

Ljubljana, Slovenien

Slovenien er kendt for sit uberørte landskab - og selv hovedstaden tilbyder besøgende et grønt pust. Ljubljana er en ekstremt bæredygtig by. Den vandt den prestigefyldte titel European Green Capital i 2016 for at have opnået det største antal bæredygtige ændringer på kortest tid. I 2019 vandt det kategorien Best of Cities i Sustainable Top 100 Destination Awards. Hvad gør Ljubljana til en af de mest bæredygtige rejsedestinationer i verden? For det første har byen begrænset privat biltrafik siden 2008, hvilket gør den til den største bilfri by i Europa. Det betyder dog ikke, at du skal gå rundt til alle seværdighederne. Du kan nemt komme omkring i byens centrum med det elektriske turisttog eller hoppe på en cykel. Ljubljana var den første europæiske by, der forpligtede sig til et nul-affaldsmål. Byens affaldshåndteringsselskab Voka Snaga driver endda en automat med nulaffald, der sælger økologiske rengøringsmidler, shampoo, eddike og olie til kunder, der medbringer deres egen genanvendelige emballage. Det nye banebrydende affaldshåndteringssystemer betyder, at byen sender 80% mindre affald til losseplads, end det gjorde i 2008 - med det mål at reducere det til kun 60 kg pr. person pr. år inden 2025. Derudover er Ljubljana bogstaveligtalt den grønneste by i verden. Den har 542 kvadratmeter grønt areal pr. indbygger. En rig biavlstradition i byen understreger blot dens harmoniske forhold til naturen med så mange som 4500 bikuber i området. Denne tradition siges at fortsætte fra de første forhistoriske bosættelser her, og honning produceret i området er af meget høj kvalitet. Byen Ljubljana tager sig også af bier ved at plante flerårige planter med mange bestøvningsvenlige planter blandt dem.

San Francisco, Californien

San Francisco var den første by i USA, der forbød plastposer og plastflasker. Byen sender mindre affald til losseplads end noget andet i landet, hvor 80% af affaldet genbruges eller komposteres. Dermed er San Francisco en af de grønneste byer i Nordamerika. Og det er ikke kun i forhold til korrekt bortskaffelse af affald byen fører. For hvad der er godt for dyrene, er godt for jorden, og du finder en overflod af plantebaserede restauranter i den amerikanske by, mens den økologiske dagligvarebutik Rainbow Grocery har leveret vegetariske fødevareprodukter siden 1975.

København, Danmark

Drømmer du om en ferie i en bæredygtig by tæt på hjemmet, så skal du ikke rejse langt. Vores hovedstad København sigter mod at være verdens første kulstofneutrale hovedstad i 2025. Den gør allerede gode fremskridt. Mindre end 2% af byens affald går til losseplads; resten genbruges eller omdannes til energi på Copenhill (Amager Resource Center), byens nye affald-til-energi-anlæg, der også fungerer som en kunstig skiløjpe. Det har aldrig været grønnere at komme rundt i København med soldrevne både og elektriske busser, der understøtter et netværk af veletablerede cykelruter og gågader - du kan endda svømme i havnens rene vand på Islands Brygge Havnebadet. Zero-waste-bevægelsen vokser også i København. Sultne øko-bevidste forbrugere kan lagre dagligvarer på det 100 % økologiske og emballagefrie LØS Market eller booke et bord hos Amass Restaurany, hvor "affalds" -ingredienser såsom stængler, frø og grøntsagsskræl omdannes til fristende retter eller komposteres til restaurantens økologiske have. Læs også om grønt eller grønvasket – så miljøbevidste er flyselskaberne.

Asta has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 467 €

Cecilie has flown with EasyJet and has received: 388 €

Bent has flown with KLM and has received: 623 €

Tommy has flown with EasyJet and has received: 623 €

Thea has flown with Ryanair and has received: 383 €

Ida has flown with Ryanair and has received: 383 €

Lars has flown with Ryanair and has received: 383 €

Leif has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 1.246 €

Henrik has flown with Ryanair and has received: 958 €

Jákup has flown with British Airways and has received: 388 €

Jan has flown with Scandinavian Airlines System and has received: 623 €

Eva has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 582 €

Anna Sofie has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 194 €

Maja has flown with KLM and has received: 623 €

Linda has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 623 €