11 grunde til ikke at være flyskræk?

Har du flyskræk, så læs denne artikel: Der er masser af grunde til ikke at bekymre sig.

Omkring 40 % har en vis angst for at flyve, og omkring 2,5 % har en decideret fobi. Det er let at forstå hvorfor. Det at flyve er en rejseform, der tvinger dig til at slippe kontrollen. Når flyet først er lettet, er der dybest set intet, du kan gøre for at kontrollere din oplevelse. Når det er sagt, er der ingen grund til at have flyskræk. Flyrejser kan være dyre, ubehagelige og ofte kaotiske, men det er den mest sikre måde at rejse på af en lang række grunde. Lad os gennemgå disse grunde.

2021 var et af de sikreste år nogensinde

Først og fremmest er den gamle kliché om, at flyrejser er den sikreste måde at rejse på, helt og aldeles sand. Faktisk dør flere mennesker i trafikuheld end flystyrt. For hver milliard passagerkilometer tilbagelagt med kommercielle fly, dør kun 0,07 mennesker. Dette lyder alarmerende, men sætter du tallet i perspektiv, svarer det til at for hver milliard kilometer, der køres i en bil, dør 7,2 mennesker. Og tro det eller ej, sidste år var et af de sikreste år, der nogensinde er registreret. Der var kun fire fatale flyulykker i 2021, hvilket resulterede i 81 dødsfald. I 2020 var der fem styrt og 299 dødsfald. Det gør 2021 til det sikreste år for flyrejser siden 2017, hvor der kun var en flyulykke. Alle dødsfald i et flystyrt er en tragedie, men dine chancer for at opleve en flyulykke er mindre end nogensinde. Faktisk var 62 af de dødsfald, der blev registreret i 2021, da Sriwijaya Air-fly SJ182 styrtede i havet i januar 2021. Styrtet skyldtes delvist alderen på Boeing 737, som havde været i drift i 26 år. De andre dødsulykker i 2021 involverede alle små propelfly, ikke store kommercielle jetfly. Alt i alt gør det antallet af dødsulykker for flyrejser i 2021 minimal. Og hvis du gerne vil flyve med det sikreste flyselskab, så skal du booke dine flybilletter hos Air New Zealand.

Fly testes grundigt

En del af vores kollektive frygt for at flyve stammer fra manglende tiltro til flyenes kvalitet. Biler, computere og elkedler går alle sammen regelmæssigt i stykker – hvorfor skulle fly være anderledes? Svaret er enkelt: Fly testes grundigt, før de sælges til flyselskaberne. De tests et fly gennemgår, før det slutter sig til en flåde, omfatter:
  • Vingebøjningstest, hvilket betyder, at vingerne bøjes op til et betydeligt antal grader for at sikre, at de kan modstå forskydning og turbulens
  • Indtagelsestest for motorer, som simulerer vand eller fugle, der bliver suget ind i en jetmotor
  • Temperaturekstremitetstest for at sikre, at flyet både kan klare hård kulde og intens varme
  • Virtuelle systemtests for at sikre, at elektronikken, softwaren og komponenterne i flyet fungerer som designet
  • Lyn-simuleringer
Med andre ord: slap af. Flyet, du er på, er blevet testet i forhold til situation i det virkelige liv.

Fly vedligeholdes konstant

Du stoler måske ikke på, at fly er sikre, fordi du forestiller dig, at de bliver vedligeholdt på samme måde, som du vedligeholder din bil. Men det er ikke tilfældet – kommercielle fly er blandt de mest vedligeholdte maskiner i verden. Et typisk fly vil gennemgå omkring 11 timers vedligeholdelse for hver time, det er i luften. Og vedligeholdelsen er progressiv, hvilket betyder, at den udføres konstant for at sikre optimal drift med mindst mulig nedetid. Typisk udføres der tjek hver anden dag. Et mere grundigt vedligeholdelsestjek udføres ugentligt. Hvert år vil hele flyet blive kontrolleret, hvor alle adgangspaneler åbnes og dele fjernes til nøje tilsyn, rengøring og reparation, hvis nødvendigt. Al denne vedligeholdelse gør det ekstremt usandsynligt, at der vil være nogen form for mekanisk fejl under din flyvning.

Piloter testes regelmæssigt

Hvis din angst for at flyve centrerer sig om pilotens kunnen, har du ikke meget at bekymre dig om. Kommercielle piloter er blandt nogle af de mest øvede og overvågede fagfolk i verden. Først og fremmest er ansættelsesprocessen hos de fleste flyselskaber ret stringent og grundig. Det betyder, at enhver pilot med dårlige færdigheder eller eksisterende psykiske eller fysiske problemer højst sandsynligt bliver sorteret fra, før de nogensinde kommer ind i et cockpit. Det kommercielle pilotcertifikat (CPL), de har, skal fornyes hvert femte år. Denne fornyelse involverer normalt dag- og natflyvningstest. Derudover skal piloter på under 40 år af Federal Aviation Authority gennemgå en fysisk undersøgelse hvert år, og piloter over 40 skal gøre det hver sjette måned. Selvom disse undersøgelser ikke har en specifik psykologisk komponent, vil den undersøgende læge normalt evaluere deres mentale tilstand og bestille yderligere undersøgelse, hvis de finder det nødvendigt. Så bare rolig, din pilot er kompetent.

Der er tonsvis af sikkerhedsfunktioner

Bortset fra vedligeholdelse og pilottræning, er der endnu en grund til, at du ikke skal være bange for at flyve: Alle de forskellige sikkerhedsfunktioner i flyets design. Ikke alene er moderne fly konstrueret til at modstå kræfter, de højst sandsynligt aldrig skal udholde. De er også et næsten perfekt partnerskab mellem en erfaren pilot og utrolig avanceret teknologi. Det moderne cockpit giver din pilot et detaljeret udsyn på verden uden for flyet og gør en ulykke meget usandsynlig. Hvis du har hørt udtrykket "sikkerhedsbur ", ved du, at det er designet til at beskytte dig i tilfælde af en bilulykke. På et fly er hele kabinen dybest set et enormt sikkerhedsbur. Det er designet til at modstå 16 gange tyngdekraften. Al polstring er flammehæmmende, og du får automatisk ilt i tilfælde af trykaflastning. Glem ikke flybesætningen: Du har et team af erfarne, veluddannede fagfolk, som vil guide dig gennem enhver nødsituation.

Fly kan flyve med kun én motor

Det er en skrøne, at kommercielle jetfly kun kan lette og flyve med fuld motorkraft. Som et resultat heraf er der en tendens til at gå i panik ved tanken om, den ene motor går i stykker. Ja, det er ... skræmmende. Men du kan slappe helt af. Fly kan flyve udmærket med kun én motor. Måske vil det være langsommere og mindre effektivt, men flyet styrter ikke, hvis kun den ene motor fungerer. Hvad hvis begge motorer fejler? Motorer er ikke magiske ting, der holder dit fly i luften via trolddom. Det moderne flydesign er resultatet af århundreders aerodynamik. Der er mange dokumenterede tilfælde af fly, der svæver til en sikker landing efter at have oplevet motorfejl.

Fly er renere end du tror

Luftfiltrerings- og cirkulationssystemerne i et fly er i topklasse. Luften opfriskes i gennemsnit hver femtende minut, hvor det går gennem et HEPA-filtreringssystem, der fjerner næsten alle forurenende stoffer. Flyene bliver også rengjort konstant - hvis du nogensinde har været nødt til at stå ved en lufthavnsgate og vente på at komme ombord på dit fly, er det sandsynligvis fordi rengøringspersonalet er derinde. Når du sætter dig til rette på din plads, er omgivelserne normalt ret rene.

Turbulens er ikke farlig

Når film skildrer en karakter, der er bange for at flyve, er der altid et øjebliks turbulens, der skræmmer alle. Og turbulens er absolut skræmmende. De pludselige skift i tyngdekraften og vibrationen fra et fly, der flyver gennem kraftige vinde, kan gøre selv den mest rolige person nervøs. Men der er faktisk meget lidt at bekymre sig om - turbulens er harmløst. Turbulens er blot luft, der bevæger sig rundt om flyet. Det kan ikke rigtig gøre nogen skade. Alle fly er designet til at modstå kraftig turbulens, som du med stor sandsynlighed aldrig vil opleve. Derudover er alle piloter trænet til at undgå og begrænse turbulens - mest åbenlyst ved at ændre højden lidt for at undslippe en lomme med kraftig vind.

Ingen kan åbne døren midt under flyvningen

Hvis du er mere bekymret for de uforudsigelige mennesker, du er fanget med inde i et fly højt oppe i luften, er det ... fuldstændig forståeligt. Det er et videnskabeligt faktum, at folk, der ikke er dig, potentielt er skøre. Og skøre mennesker gør skøre ting, som at flippe ud og åbne kabinedøren midt under en flyvning. Bortset fra, at det bogstaveligt talt ikke kan ske. Forskellen i lufttryk uden for og inde i flyet betyder, at der er et enormt tryk, der skubber på kabinedøren. Så uanset hvor skør passageren i 16C bliver, vil den dør aldrig åbne sig, mens du er over Atlanterhavet.

Jetmotorer er holdbare

Selvom et kommercielt fly kan flyve med kun én motor og endda lande sikkert uden fungerende motorer, er det forståeligt, at mange mennesker er bekymrede for motorfejl, når de flyver. Når alt kommer til alt, er du over 10 kilometer oppe i luften. Men du skal ikke bekymre dig. Jetmotorer kan virke som delikate stykker teknologi, men de er faktisk meget enklere og mere pålidelige end bilmotorer. De har færre bevægelige dele, de arbejder ved et meget lavere omdrejningstal, og de skal ikke håndtere den konstante acceleration og deceleration, som en bilmotor gør. Moderne motorer forventes at kunne udestå 20-25.000 flyvetimer, før de har brug for væsentlig vedligeholdelse, så dine chancer for at opleve nogen form for motorfejl er meget lave.

Nul chance for en kollision

Er din bekymring at dit fly ender med at kollidere med et andet fly? Der er titusinder af flyvninger hvert år, men normalt færre end 20 faktiske kollisioner. Det skyldes, at hvert fly er i konstant kontakt med Air Traffic Control, som sporer hvert fly i luften og sikrer, at de holder sig langt væk fra hinanden. Og alle cockpits er udstyret med det, der er kendt som Traffic Collision Avoidance Systems (TCAS), som registrerer alle objekter i nærheden af ​​flyet - andre fly, bjerge, ufoer, rumvæsner osv. og advarer piloten, så de kan foretage justeringer under flyvningen. Disse to ressourcer, der arbejder sammen, sikrer praktisk talt, at du aldrig kommer til at opleve en kollision. Læs også om 10 besynderlige ting om fly du sikkert ikke kendte til.

Asta has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 467 €

Cecilie has flown with EasyJet and has received: 388 €

Bent has flown with KLM and has received: 623 €

Tommy has flown with EasyJet and has received: 623 €

Thea has flown with Ryanair and has received: 383 €

Ida has flown with Ryanair and has received: 383 €

Lars has flown with Ryanair and has received: 383 €

Leif has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 1.246 €

Henrik has flown with Ryanair and has received: 958 €

Jákup has flown with British Airways and has received: 388 €

Jan has flown with Scandinavian Airlines System and has received: 623 €

Eva has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 582 €

Anna Sofie has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 194 €

Maja has flown with KLM and has received: 623 €

Linda has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 623 €