10 ting du straks skal gøre ved aflysning af fly

Følg disse råd næste gang du støder på en uventet forsinkelse, aflysning eller overbooking på din flyrejse.

Kend dine rettigheder ved aflysning flyrejser

Hvis dit fly er aflyst, vil din udbyder typisk give dig en lignende plads på et tilsvarende fly. Selvom luftselskaber ikke er forpligtede til at kompensere passagerer baseret på aflysninger eller forsinkelser under 3 timer, så er det altid værd at undersøge, hvor lang tid senere du er ankommet på destinationen. Husk at du kan checke dine rettigheder her på FLyPenges side.

Forbliv stressfri

I tilfælde af forsinkelser er det helt naturligt at opleve angst eller stress. Derfor kan det være let at glemme at konfrontere flyselskabet med dine rettigheder - men du er dækket uanset hvad, hvis din flyvetur er mere end 3 timer forsinket eller aflyst. Det er hurtigere og nemmere at have at gøre med et kompensationsselskab som flypenge, end selve luftfartsselskabet, da de oftest vil tænke på deres egne interesser.

Lad ikke en rejseafbrydelse blive til et feriemareridt

Det kan være rigtig ærgerligt når man har planlagt en rejse ned til punkt og prikke, og ens fly så aflyses, forsinkes eller overbookes. På den anden side kan man faktisk ende med flere penge i budgettet end man regnede med! Det positive ved aflysning eller forsinkelse af fly er, at oveni de både er forpligtede til at kompensere dig, er de også nød til at tilbyde dig en plads på et tilsvarende fly.

Overvej at få en rejseforsikring

Det er svært at sige, om køb af rejseforsikring er gavnlig eller ej, eftersom enhver omstændighed er anderledes.

I vise tilfælde er det særligt godt at have en rejseforsikring, især hvis dit fly er forsinket eller overbooket. Husk derfor altid undersøge dine muligheder for eventuelle forsikringer, der kan dække dig, hvis uheldigt er ude. Der eksisterer mange forskellige forsikringer, der dækker over tabt baggage, sygdomme og tyveri.

Download de rigtige redskaber

Du ved aldrig, hvornår en forsinkelse vil ramme dig. For at være forberedt kan du downloade en flight-tracking app og stole på professionelle og vidensdygtige selskaber såsom Flypenge, som giver dig mulighed for at kontrollere, hvorvidt du er berettiget til at modtage kompensation.

Husk: Der gælder forskellige kompensations-regler i udlandet

Når du rejser i udlandet, er der forskellige EU-regler som gælder. Du bør gøre dig selv bekendt med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) Nr. 261/2004, som er regelsættet for lange flyforsinkelser, overbookinger og aflysninger. Hvis du ankommer mere end 3 timer senere end planlagt i Europa, er du muligvis berettiget kompensation. Det beløb, du har ret til at modtage i tilfælde af forsinkelse i EU, er baseret på nogle få faktorer, herunder din flyafstand og forsinkelses-længden. Du har langt flere forhandlingsmuligheder på internationale flyvninger og rejser, der omfatter et stop eller mellemlanding i EU.

Forhandle aldrig med luftfartsselskabet

Hvis dit fly er aflyst, forsinket eller overbooket, og du mener, at du har ret til kompensation, må du under ingen omstændigheder underskrive noget eller acceptere nogen tilbud fra flyselskabet, herunder fremtidige rejsetilbud eller andre former for rabatter. Hvis du gør det, kan du fraskrive dig din ret til yderligere kompensation. Kend derfor altid dine rettigheder eller kontakt kompensationselskaber som Flypenge.

Spørg om mad og hoteltilskud

Står du i en alvorlig forsinkelse på fire timer eller længere, kan du spørger flyselskabet efter måltids- eller hotelkuponer. Flyselskabet har faktisk pligt til at give passagerer, der er blevet forsinket, overbooket eller aflyst mad, to telefonopkald og eventuelle hotelophold. Skyldes forsinkelsen en ekstraordinær omstændighed, såsom vejrrelaterede afbrydelser, skal forsinkelsen være over tre timer, før du kan forvente kuponer eller kompensation.

Brug sociale medier ansvarsfuldt

Brug sociale medier såsom Twitter og Facebook til at få alle fordelene som flyselskabets kundeservice tilbyder. Eftersom disse platforme er offentlig, er det en effektiv måde at få flyselskabets opmærksomhed, og ligeledes til opnå din berettigede kompensation. Men husk altid at udtryk din klage i et høfligt stilleje selvom du oplever dig uretfærdigt behandlet.

Pas på dine rejsedokumenter

Når du ankommer til din endelige rejsedestination, skal du sørge for at beholde kopier af dit boardingkort og andre rejsedokumenter. Mange flyselskaber vil afvise dit krav på kompensation, hvis du ikke har disse dokumenter. Det er derfor vigtigt ikke at smide dem ud i skraldespanden, før du har afsluttet din rejse. Du kan desuden få tilbagebetalt dine udgifter som følge af flyforsinkelsen, herunder hotelophold og biludlejning.

Asta has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 467 €

Cecilie has flown with EasyJet and has received: 388 €

Bent has flown with KLM and has received: 623 €

Tommy has flown with EasyJet and has received: 623 €

Thea has flown with Ryanair and has received: 383 €

Ida has flown with Ryanair and has received: 383 €

Lars has flown with Ryanair and has received: 383 €

Leif has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 1.246 €

Henrik has flown with Ryanair and has received: 958 €

Jákup has flown with British Airways and has received: 388 €

Jan has flown with Scandinavian Airlines System and has received: 623 €

Eva has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 582 €

Anna Sofie has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 194 €

Maja has flown with KLM and has received: 623 €

Linda has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 623 €