10 besynderlige ting om fly du sikkert ikke kendte til

Højt at flyve, dybt at falde. Der er mange besynderlige fænomener forbundet med fly og det at flyve. Denne artikel indeholder en liste af ti bizarre fakta om fly og flyvning, som du sikkert ikke kendte til.

1. Kaptajnen og co-piloten skal spise forskellige måltider

Det er ingen lov i juridisk forstand, at kaptajnen og co-piloten skal spise forskellige måltider. Men ikke desto mindre følger de fleste flyselskaber denne regel. Skulle der være noget galt med måltidet, som eksempelvis madforgiftning, så vil den anden pilot ikke blive påvirket og kan overtage flyvningen.

2. Luften i flyet er tør som Sahara

Måske har du allerede bemærket at dine hænder virker ekstra tørre og din hals føles som sandpapir, når du flyver. Det er der faktisk en god grund til. Lufttrykket i flykabinen er tør og tynd. Undersøgelser viser, at den relative luftfugtighed allerede efter 3 timers flyvning er under 10% i en typisk flykabine. Det er mere tørt end verdens største ørken Sahara!

3. Du mister to liter vand på en langdistanceflyvning

  Den tørre luft i flyet belaster vores slimhinder. Luften suger omkring 0,2 liter vand fra din krop i timen. Dette svarer omtrent til en to-liters vandflaske på en langdistanceflyvning på ti timer. Så husk at drik rigeligt med vand på din næste flyvetur!

4. Flytoiletter virker ligesom en støvsuger

  I modsætning til dit toilet derhjemme, hvor affaldet presses ned ved udløsning af vandtryk, er flytoiletter i grunden støvsuger. Når du trykker på skylknappen åbnes en luftventil, som suger alt indholdet ned i en tank placeret ved enden af flyet. Det kraftige sug betyder desuden, at der er brug for ekstremt lidt vand. Samlignet med et almindeligt toilet spares der hele 95 procent vand! Toilettet kan desuden spyle i alle retninger.

5. Vingespændvidden på en Airbus er dobbelt længde af verdens første fly

  Airbus A380 er verdens største passagerfly. Det dobbeltdækkede fly har en spændevidde på imponerende 80 meter. Det er over dobbelt så langt som Wilbur og Orville Wrights historiske motordrevne fly. De skabte verdens første succesfylde flyvemaskine i 1903. Flyet havde en vingespændvidde på omkring 38 meter.

6. Fly kan flyve med kun en motor og lande helt uden

Kommercielle jetfly er designet til flyve med kun en funktionel motor. Faktisk kan de lande helt uden en motor. Så skulle flyets motorer bryde sammen, mens du befinder dig i luften, vil du sandsynligvis stadig lande i et stykke. Det er da meget gode nyheder!

7. Rødt lys til venstre og grønt lys til højre

  Om natten er det svært for piloter at se andre fly. Derfor skal alle fly have navigationslys, hvor lyset er rødt på venstre vinge og grønt på højre vinge. De skal være tændt om natten. På den måde kan piloten let se og identificere, hvilken retning andre fly bevæger sig i.

8. Du mister en tredje del af din smagssans under flyvning

Oplevelsen af smag er multisensorisk, hvilket betyder, at smagsopfattelsen skabes i kombination med flere sensoriske inputs. De sensoriske indtryk vi opfanger over skyerne påvirkes af det varierende lufttryk, den tørre og tynde luft og ikke mindst den konstante støj fra flyets motorer. Disse sensoriske forstyrrelser svækker omkring en tredjedel af din smagssans og ændrer grundsmagene. Der er særligt en grundsmag som forberedes i de højere luftlag. Undersøgelser har vist, at den femte grundsmag umami intensiveres som følge af den hvide sløj. Umami-smagen kommer fra glutaminsyre, der bl.a. findes naturligt i ost, kød, tomater og svampe. Læs også; Din smagssans manipuleres i flyveren

9. Næsten 10.000 fly i luften på et hvert givet tidspunkt

Har du nogensinde kigget op mod himlen og spekuleret over, hvor mange fly der mon er deroppe netop dette øjeblik? Ifølge flysporingstjeneste Flightradar24 er der i gennemsnit hele tiden 9.700 fly med omkring 1.270.400 mennesker ombord. Det gør himlen til det 156. mest befolkede land i verden lige efter Estland.

10. Underligt følelsesladet i flyet

Sidder følelserne helt uden på tøjet under din flyrejse? Har du svært ved holde tårerne tilbage og aggressionerne inde? Så er du ikke den eneste. Det lavere lufttryk i flyet gør, at der er længere mellem iltmolekylerne. Allerede i en højde på omkring 3 kilometer begynder de fleste at reagere på det lavere iltniveau. Når der ikke tilføres nok ilt til din krops organer og væv opstår en tilstand af hypoxi. Hypoxi påvirker mennesket på forskellige måder, men ofte indebærer det en tilstand af udmattelse, svimmelhed og følelsesmæssig ustabilitet.

Asta has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 467 €

Cecilie has flown with EasyJet and has received: 388 €

Bent has flown with KLM and has received: 623 €

Tommy has flown with EasyJet and has received: 623 €

Thea has flown with Ryanair and has received: 383 €

Ida has flown with Ryanair and has received: 383 €

Lars has flown with Ryanair and has received: 383 €

Leif has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 1.246 €

Henrik has flown with Ryanair and has received: 958 €

Jákup has flown with British Airways and has received: 388 €

Jan has flown with Scandinavian Airlines System and has received: 623 €

Eva has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 582 €

Anna Sofie has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 194 €

Maja has flown with KLM and has received: 623 €

Linda has flown with Norwegian Air Shuttle and has received: 623 €